Whiplash natočil ani ne třicetiletý debutant a čeká se, zda nevyhraje Oscara

18. 1. 2015 - 21:30 | Téma | Ladislav Loukota

Whiplash natočil ani ne třicetiletý debutant a čeká se, zda nevyhraje Oscara zdroj: tisková zpráva

Na Oscara nominovaný snímek Whiplash vypráví příběh devatenáctiletého jazzového bubeníka Andrewa (Miles Teller), který se dostal na vytouženou hudební konzervatoř. Hnán vyhořelostí vlastního otce si od zdejšího učení slibuje velké věci – pak je však konfrontován s persónou zdejšího učitele Fletchera (vynikající J. K. Simmons), jehož vysoké požadavky hraničí se šikanou a terorem. 

Jádrem filmu, nikoliv nepodobně jako před pár lety v případě Černé labutě, je pak snaha uspět ve vysoké lize navzdory okolnostem. 

Oproti tematicky podobné Černé labuti má ovšem Whiplash výhodu ve ztělesnění nepřízně osudu právě v roli J. K. Simmonse. Rozličné recenze na film, které se objevily po loňské premiéře na filmovém festivalu v Torontě, vyzvedávají právě jeho fenomenální výkon. "Nejsem si jistý, jestli mě někdy v životě někdo vyděsil tak moc jako J. K. Simmons," tvrdila tehdy recenze serveru Cinemablend. I ta snímek přirovnala k Černé labuti, zároveň však za spojení s Ocelovou vestou - důvodem netradiční interpretace je nápadná podobnost mezi Simmovovým učitelem hudby a obdobně strašidelným, dodnes kultovním mariňáckým výcvikovým důstojníkem v Kubrikově válečném dramatu…

Whiplash zdroj: tisková zpráva

Už na festivalu v Torontu zaujal Whiplash svými kvalitami místní porotu, zdejší věhlas měl však být jen předzvěstí věcí příštích. Ne nadarmo film do distribuce vyrazil koncem roku (respektive 10. října v USA, 22. ledna u nás), právě poslední kvartál roku je obdobím nejčastějšího uvádění očekávaných oscarových kandidátů. Ruku v ruce s tím jsou jak vyšší příběhové a filmové kvality, tak i náročnější divácká látka – českou distribucí ještě zahuštěna nepřeloženým původním názvem.

Nečekaná inspirace debutanta

Whiplash však nepřekvapí jenom pohledem na zuřícího J. K. Simmonse, ale i personou jeho režiséra. Není zvykem, aby tíživá dramata podobného charakteru přicházela od mladých debutantů, od ledna tohoto roku teprve třicetiletý režisér filmu Damien Chazelle však pravidlo úspěšně boří. Svůj první, studentský krátký film Guy and Madeline on a Park Bech napsal a natočil teprve před pěti lety, od té doby si prošel pomocnou režií či spoluautorstvím na scénáři průměrných filmů. K Whiplash si krom své první samostatné celovečerní režie i sám sepsal scénář.

Whiplash zdroj: tisková zpráva

Není proto divu, že zápletka je do značné míry inspirována jeho vlastním zážitkem ze střední školy, kde byl členem „velmi soutěživé“ jazzové kapely. Značná část filmu vychází právě z jeho let v jejích řadách, taktéž postava J. K. Simmonse je inspirovaná hlavním vedoucím formace – byť Chazelle zároveň diplomaticky dodává, že byl inspirační zdroj pro filmové účely notně přetažen za hranu snesitelnosti.

Přesto jeho debut neplatí za natolik překvapivý hit. Chazelle totiž sklidil úspěch s ideou na Whiplash už v roce 2012, kdy se 85 stran dlouhý scénář umístil na seznamu nejlepších amerických scénářů, které nebyly přetaveny do filmové podoby. Rok na to Chazelle scénář zrealizoval v osmnáctiminutový krátký film, díky jehož promítání na festivalu v Sundance nakonec získal zájem investorů i herců pro celovečerní verzi. Ta zřejmě bude nejenom jeho průlomem do vysoké ligy ve stylu hrdiny Whiplash, ale i průlomem J. K. Simmonse. Ten totiž vzdor zaslouženým letům na svou zlatou sošku stále čeká, o jeho nominaci na Oscary však momentálně pochybuje málokdo.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.