Warcraft: První střet - recenze

9. 6. 2016 - 12:25 | Recenze | František Fuka

Warcraft: První střet - recenze zdroj: tisková zpráva

Samozřejmě znám sérii videoher "Warcraft" / "World of Warcraft" a jejich vizuální estetiku, ale hrál jsem všechny dohromady jen pár hodin a rozhodně si nepamatuji jména jejich hrdinů, natož nějaké vztahy mezi nimi.

Vzhledem k tomu, že jsem oba předchozí filmy Duncana Jonese (Moon, Zdrojový kód) ohodnotil 90 procenty, byl jsem docela natěšený na to, co tento fanoušek videoher dokáže udělat s obrovským rozpočtem během asi pěti let natáčení a animování (uprostřed čehož mu umřel táta).

A výsledek je... zajímavý. I když zajímavý trochu jiným způsobem, než by epický fantasy film měl být.

Hodně zkratkovitě: Film Warcraft je o tom, jak se na planetu Azeroth (kde existuje takový typický tolkienovský fantasy svět) pomocí zlého portálu dostane Horda zlých zelených orků, kteří chtějí vyhladit zdejší víceméně mírumilovné (ale mezi sebou občas válčící) humanoidy.

Sledujeme osudy mnoha orků z Hordy a mnoha lidí (jsou to vlastně lidi?) z Aliance, těšíme se na blížící se řežbu a zjišťujeme, že vztahy jednotlivců mezi sebou jsou o něco komplikovanější (v obou táborech to mezi vysoce postavenými jedinci různě skřípe). Děj je překvapivě komplexní a rozhodně nejsou orkové automaticky padouši (což je logické, protože za ně hraje polovina hráčů).

Warcraft obsahuje mnoho věcí, které jsou úžasné, nádherné, skvělé.

Orkové jsou samozřejmě stoprocentně digitální a neváhal bych je označit za další významný milník filmových triků. Ty postavy zcela zjevně nejsou lidé, mají velmi nelidské proporce, ale většinu času jim bez nejmenšího problému věříme, že mají emoce, které jim dali jejich herci. A není to dáno pouze technickou stránkou věci, ale také tím, že postavy občas provedou něco odlehčeného, zlomyslného, lidského... Například jedna po druhé žertovně hodí kamínek.

Samozřejmě časem dojde na drcení lebek a metání magických blesků (na obou stranách jsou čarodějové), ale i tady má Jones všechno správně pod kontrolou, akční scény jsou smysluplné, přehledné a tak drsné, jak jen je to v mládeži přístupném filmu možné.

Někdo by mohl mít námitky proti vizuální podobě, která je poněkud přeplácáná, kýčovitá a "příliš stylizovaná", nicméně je mi jasné, že šlo o to, držet se pestrobarevné videoherní předlohy a výsledek je dobrým kompromisem (dokonce i brnění lidí je navrženo tak, aby vypadalo "trochu větší, než je nutné", přesně jako ve hře).

Pokud něco ve Warcraftu úplně nefunguje, jsou to především věci, které se musely stát kvůli věrnosti videoherní předloze.

To znamená, že ve filmu je představeno mnoho postav a mnoho míst, ale skoro žádná/žádné z nich pořádně. Například trpaslíci (skvěle vypadající) jsou ve filmu celkem asi minutu, elfové asi 5 sekund. A během pěti minut poznáme tři města, aniž bychom měli možnost si zapamatovat, jak se jmenují a čím se od sebe liší.

To vše pravděpodobně souvisí s tím, že film byl těsně před dokončením zkrácen o 40 minut, aby měl pouhé dvě hodiny. Následkem toho jsou některé dějové linie poněkud uspěchané, některé motivace postav poněkud nepřehledné a tak dále...

Ale ono to u tohoto filmu moc nevadí. Warcraft byl totiž od počátku koncipován jako hardcore vizuálně nabušená adaptace něčeho, co vždycky bylo tak trochu dementní (a záměrně).

Tudíž jsem byl velmi spokojen s tím, že např. jeden mág se chová jako rocková hvězda a druhý jako nerd. Nebo že nejslavnější herec tohoto filmu hraje tajemnou černou krychli (a není uveden v titulcích).

Jediné, s čím jsem nebyl spokojen, je hudba Ramina Djawadiho, která zaostává za hudbou ze stejnojmenných her.

Warcraft mi připomněl, jak nadšený jsem byl před mnoha lety z Nekonečného příběhu nebo Scottovy Legendy (tedy z filmů, ze kterých dnes už tolik nadšený nejsem). Není to film, který by mě nějakým způsobem dostal do kolen, ale velmi oceňuji, jak se s takovým nevděčným zadáním Jones vyrovnal a budu moc rád, když film vydělá majlant a vznikne režisérská verze / pokračování. Bavil jsem se podstatně lépe, než u Jacksonova Hobita.

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Warcraft: The Beginning - trailer je venku!

Warcraft: The Beginning - trailer je venku!

7. 11. 2015 | Trailery | Vojtěch Karlík

Plníme svoji povinnost a přinášíme vám trailer na chystaný snímek Warcraft: The Beginning, který byl představen na právě probíhajícím BlizzConu v americkém Anaheimu.
Podle počítačových her vznikne celá řada filmů

Podle počítačových her vznikne celá řada filmů

15. 8. 2015 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Když to nevyšlo napoprvé, zkouší to filmaři znovu - tak nějak působí na konci srpna do kin uvedený Hitman: Agent 47, další pokus o film na motivy stejnojmenné herní série o nájemné zabijákovi. Je to jenom další z mnoha pokusů překovat herní značku do úspěšné filmové. Ačkoliv za tři dekády snahy o solidní filmovou verzi slavné hry vyšlo několik průměrných filmů, na skutečnou trefu do černého stále čekáme. Seznam dalších pěti blížících se adaptací naznačuje dva žhavé kandidáty, připomíná ale i důvody, proč to mají adaptace her tak těžké.
Proleťte se nad Stormwindem z chystaného filmu Warcraft

Proleťte se nad Stormwindem z chystaného filmu Warcraft

9. 7. 2015 | Novinky | Adam Homola

Panel o filmu Warcraft bude na aktuálním Comic-Conu už tento víkend, ale s předstihem jsme dostali takový menší předkrm. Ten si plně vychutnáte pouze pokud vlastníte headset pro virtuální realitu Google Cardboard, ale na interaktivní video se ale můžete podívat i bez virtuální reality. Stačí vám k tomu telefon či tablet s Androidem nebo iOS.
První záběry z Warcraftu uvidíme v polovině července

První záběry z Warcraftu uvidíme v polovině července

25. 6. 2015 | Novinky | Adam Homola

Warcraft film je pořád ještě daleko, ale první záběry z něj jsou doslova za rohem. V červenci se bude v San Diegu konat Comic-Con a vedle nálože chystaných komiksových blockbusterů se konečně představí také fantasy velkofilm Warcraft. Jeho první záběry bychom měli vidět už 11. července, kdy se film ukáže fanouškům ve známé Comi-Conové Hall H.
První fotka Orgrima z filmu Warcraft nahání husí kůži

První fotka Orgrima z filmu Warcraft nahání husí kůži

18. 5. 2015 | Novinky | Adam Homola

Film Warcraft se sice dočkal svých několika odkladů a nevyhnuly se mu ani problémy před natáčením, ale letos se konečně začnou objevovat první fotky a snad se dočkáme i teaseru. Marketingová mašinérie ještě nejede ani na půl plynu, ale přeci jen vypustila do světa první fotku jedné z hlavních postav filmu - orka Orgrima Doomhammera.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.