Vzpomínky a zapomínání (pásmo)

11. 5. 2005 - 12:31 | Téma | red

Vzpomínky a zapomínání (pásmo) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Recenze filmu Pasažérka. Filmově-historický projekt „Vzpomínky a zapomínání“, jenž proběhne v roce 2005 ku příležitosti 60

Recenze filmu Pasažérka.

Filmově-historický projekt „Vzpomínky a zapomínání“, jenž proběhne v roce 2005 ku příležitosti 60. výročí od skončení druhé světové války, byl zahájen ve dnech 8. až 10. května 2005 třídenní „Pražskou přehlídkou“ filmů dotýkajících se tématu holocaustu. Projekt „Vzpomínky a zapomínání“ by se měl stát sondou do dějin zobrazování holocaustu a možností objektivní reflexe jeho událostí skrze filmové médium jako prostředek komunikace. Součástí přehlídky byly besedy s významnými filmovými tvůrci, kritiky, historiky i pamětníky oněch událostí. Přehlídku slavnostně zahájil 8. května 2005 v kině Světozor jeden z nejvýznamnější polských dokumentaristů, Marcel Lozinski.

Pražská filmová přehlídka si klade za cíl zahájit putovní přehlídku triptychu různých filmů (animovaného, hraného a dokumentárního) po filmových klubech České a Slovenské republiky i Polska. Jedná se o filmy Vzpoura hraček (Hermína Týrlová, 1946), Pasažérka (Andrzej Munk a Witold Lesiewicz, 1963) a Zlopověstné dítě (Lucie Králová a Miloslav Novák, 2003), natočené v různých historických etapách od skončení II. světové války, a zrcadlící tak proměny zkušenosti II. světové války ve vědomí evropské společnosti. Putovní přehlídka by proběhla v období květen až prosinec roku 2005 ve filmových klubech, a její nedílnou součástí by se staly besedy po filmech, připravované ve spolupráci s AČFK.

Posledním z trojice filmů je snímek Zlopověstné dítě. Jedná se o dokumentární portrét autora knihy „Predátor v holocaustu“, který natočili Lucie Králova a Miloslava Novák. Snímek byl oceněný v roce 2003 cenou za Nejlepší český film na IDFF v Jihlavě. Pojednává o mladém dřevomodeláři z Plzeňska zkoumajícím povahu koncentračních táborů a podstatu toho zla, o němž je přesvědčen, že se stalo hybnou silou lidských dějin.

Film Zlopověstné dítě by byl v rámci triptychu „Vzpomínky a zapomínání“ uveden v premiéře jako nový český dokumentární film do běžné distribuce v českých a slovenských kinech.

Putovní přehlídku „Vzpomínky a zapomínání“ zakončí vícedenní přehlídkou 27. až 30. října 2005 v Jihlavě jako doprovodná součást IX. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Připomene proměny v zobrazování tématu holocaustu a druhé světové války v dějinách kinematografie, po každém bloku filmů následují besedy za účasti významných zahraničních a českých filmových tvůrců, pamětníků i historiků. Tak, jak se proměňoval obraz holocaustu v dějinách kinematografie, se proměňoval i jejich otisk v paměti a vědomí společnosti.

Zakončením celého projektu by se mělo v létě roku 2006 stát vydání sborníku původních textů, vzešlých z proběhnuvších besed po filmech, a všímajícího si bezprostředně oslav 60. výročí od konce druhé světové války tak, jak bude postupně během celého roku zachycováno v televizi, filmu a tisku ve středoevropských médiích.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.