Výplata (Paycheck)

5. 2. 2004 - 2:20 | Téma | red

Výplata (Paycheck) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Zapamatuj si budoucnost! Ben Affleck, Uma Thurman a Aaron Eckhart v akční sci-fi Johna Woo dle námětu legendárního Philipa K. Dicka (Blade Runner, Total Recall, Minority Report) +Fotogalerie. Michael Jennings (Ben Affleck) je inženýr, kterého si objednáte, když potřebujete zničit konkurenci

VMichael Jennings (Ben Affleck) je inženýr, kterého si objednáte, když potřebujete zničit konkurenci. Zakoupíte její produkt, Jenningse s ním zamknete na dva měsíce do izolace a on vám ten produkt rozebere plus nadlepší. Jenningsovi pak vymažete paměť do bodu, kdy začal na projektu pracovat a s nadlepšeným produktem do pár týdnů ovládnete trh.
Kámoš James (Aaron Eckhart) pak Jenningsovi nabídne životní práci. Má zabrat tři roky a je za ní šek nízký jako Empire State Building.
Co tedy vedlo hrdinu k tomu, aby si místo něj nechal poslat dvacet zdánlivě nesouvisejících drobností?

VKrátce poMinority Report Stevena Spielberga přichází studio Dreamworks s další adaptací kusu Philipa K. Dicka, tentokrát pod vedením akčního specialisty Johna Woo (Mission: Impossible II., Face/Off).
Mezi sci-fi komunitou je Dick jednou z ikon druhé poloviny 20. století. První povídku vydal v roce 1952 a většina jeho díla pochází z 50.-60. let (Do Androids Dream of Electric Sheep?, Time Out Of Joint, The Man In The High Castle). V roce 1974 prý potkal Boha, a tuto zkušenost se pak pokoušel pochopit až do konce svých dní.
Dick často píše o střetu umělých a skutečných realit a jeho příběhy bývají nabité akcí, neboť hrdina zároveň řeší případ i prchá.

VNejlepší adaptací Dickova díla je přitom Blade Runner, ve kterém Ridley Scott vytvořil těžký sci-fi noir zaměřený spíš na zkoumání charakteru, než na akci.
Spielberg se k Minority Report dostal ve slabším období své kariéry. Nejslavnější scénou filmu je asi útěk obchodním centrem, kdy hrdinovi pomáhá osoba, která zná budoucnost.
A právě tenhle obraz tvoří páteř Výplaty. Ono se vůbec zdá, že John Woo dostal scénář s mnoha stránkami z Mistrova bijáku. Když Jennings provádí demontáž výrobku, odlišuje jej od Andersonova luštění budoucí vraždy jen to, že místo rukavic se po obrazovce pohybuje pomocí per. Inu, Výplata se odehrává teprve v blízké budoucnosti (2007).

Přiznám, že od začátku mě trochu děsila představa Bena Afflecka v hlavní roli. Chlapík se naštěstí snaží o civilní herectví, takže ho lze akceptovat.
Bonbónkem v obsazení měla být blonďatá Uma Thurman v roli femme fatale Rachel, a na to, že jde o akční biják, se děvče snaží charakter variovat, co to jde.

John Woo nemá spielbergovský smysl pro kompozici sekvence, ani snahu proniknout do hrdinovy duše. Na druhou stranu je Výplata přesně to, co byste od něj čekali. Nechybí velkolepá honička na motorkách, ani bílá holubice ve zpomaleném záběru.
Jesti to stačí, to si nechme do recenze.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.