Vražedná hra - recenze

15. 1. 2013 - 12:32 | Recenze | Karel Drda

Vražedná hra - recenze zdroj: tisková zpráva

Kdyby se sestavoval na konci každého roku i žebříček nejzbytečnějších filmů nadcházející sezóny, pak by snímek režiséra Roba Cohena Vražedná hra zcela jistě obsadil některou z čelních příček. Akční thriller podle knižní série Jamese Pattersona se utápí v opravdu hutném blátíčku zoufalé snahy být originální. Výsledkem 101 minut k smíchu.

Alexe Crosse znají především čtenáři Pattersonových knih. Je to kriminalista i psycholog, který je takovým mixem detektiva Lincolna Rhyma a psycholožky Katherine Danceové z knih Jefferyho Deavera. Není jen na vozíčku a jeho přístup je o poznání nudnější a tuctovější. Knihy Jamese Pattersona nejsou špatné, ale jsou takovým tím slušným průměrem, po kterém sáhne fanoušek detektivek v okamžiku, kdy není zrovna nic jiného k mání. Převedení jednoho z příběhů do filmu naráželo hned od začátku na zásadní problém v podobě nepříliš zdařilé předlohy. Filmaři velmi často i z mnohem horších knih dokážou vykřesat opravdu dokonalou zábavu. Tentokrát však Cohen sáhnul vedle. Prvním problémem bylo obsazení hlavní postavy Tylerem Perrym.

Vražedná hra Edward Burns ve filmu Vražedná hra | zdroj: Bontonfilm

Edward Burns - zoufalec

Nevýrazný americký herec svým zápalem může možná sekundovat hlavnímu hrdinovy v nějakém béčku, výraznější postavu však utáhnout nedokázal. V jeho případě šlo navíc o postavu titulní. To jen lokální distributor pro jistotu zvolil opět zavádějící český název, který vůbec ke knihám Jamese Pattersona neodkazuje. Alexovo nahánění vraha jménem Picasso (Matthew Fox) je zoufale předvídatelné a rozhodně postrádá potřebnou dávku napětí. Když se na plátnech producíroval jako detektiv Cross Morgan Freeman ve snímku Sběratel polibků z roku 1997, svým výkonem dokázal rozplizle nudnou zápletku o únosci žen udržet na slušné úrovni. Tentokrát však není obsazení jen tou jedinou chybou. Edward Burns coby další vyšetřovatel je k uzoufání nudný a jeho kolegyně v podání Rachel Nichols natom není o mnoho lépe. Film hlavně vypadá jako béčková kanadská produkce, která se „velkým tématem“ snaží probourat do velkých kinosálů, ale nakonec s povděkem skončí na nějaké komerční televizi jako potřebná vycpávka času. Herci běhají, zapáleně hovoří, občas povyskočí, jindy se střetnou ve strašlivě nasnímané pranici a nakonec vše zdárně vyřeší. Všichni si ulehčeně odfrknou, vyčistí si zuby a jdou spát. Za tři minuty je celý děj i obličeje herců uložen mozkem do tajemných zákoutí, odkud je nevyhrabe ani nejlepší hypnóza.

Vražedná hra Matthew Fox ve filmu Vražedná hra | zdroj: Bontonfilm

Zbytečný a nudný film

Jenže pokud za tento snímek zaplatíte v kině a to ne zrovna malý obnos, může vás ještě hodně dlouho pronásledovat například lítost. Tyler Perry by totiž mnohem více než titulní roli, potřeboval herecké kurzy. A Edward Burns, který se před mnoha lety mihnul v několika slušných filmech, by měl dostat cejch nejzbytečnějšího americké herce všech dob. Na druhou stranu právě jeho obsazení je jistým poznávacím znamením, že Rob Cohen už nepatří k elitním rutinérům a režisérům na odpis. Vražedná hra by mohla fungovat jako kdysi kinoautomat. Film by se v určitou chvíli zastavil, na pódium by vylezl moderátor a zeptal se: „ Je tato scéna trapná a hloupá sama o sobě? Nebo za to může příšerný scénář a zoufale pitomé vedení herců zkrachovalým režisérem?“ Vítěz by dostal za trest další povinnou rundu v podobě filmu s Edem Burnsem.

Hodnocení: 20 %

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.