Velký Gatsby - recenze

18. 5. 2013 - 16:28 | Recenze | Karel Drda

Velký Gatsby - recenze zdroj: Foto: Warner Bros

Jsou filmy, které nestárnou. Říká se to, ale není to pravda. Jak jinak vysvětlit, že existují látky, k nímž se filmoví tvůrci musí neustále vracet. Přitahují je snad nějakým neuchopitelným kouzlem? Nebo je v tom jen snaha na dobrém tématu znovu vydělat peníze a dát nové generaci diváků upravený příběh? Velký Gatsby režiséra Baze Luhrmana stojí přesně v půlce cesty mezi oběma proudy.

Příběh lásky mezi bohatým Gatsbym (Leonardi DiCaprio) a vdanou Daisy (Carey Mulligan). Dávné vzplanutí, kdy byl ještě chudým mužem, jej žene spalujícím tempem kupředu a používá všechny dostupné prostředky k tomu, aby dosáhl svého cíle. Jedním z nich je i Nick Carraway, který nám vlastně děj popisuje. Postavu Carrawaye si v novém zpracování zahrál Toby Maguire. Hollywoodská hvězda od Spidermana nenarazila na větší roli, v níž by podala tak přesvědčivý výkon jako nyní. Luhrman má smysl pro detail a dokáže se na něj soustředit. Ve většině svých filmů dokázal i z herců, jejichž talent byl mnohdy potlačen jejich slávou z předchozích snímků, vytáhnout neuvěřitelné výkony a Toby Maguire je asi největším překvapením Velkého Gatsbyho verze 2013. Zmiňovat Leonarda DiCapria a zdůrazňovat, že předvedl opět jeden ze svých velkých výkonů, asi nemá smysl.

v Velký Gatsby Carey Mulligan, Leonardo DiCaprio ve filmu Velký Gatsby | zdroj: Foto: Warner Bros

Druhá Austrálie? Nikoliv!

Baz Luhrman vsadil na velké téma literární klasiky, která patří dnes k těm méně čteným. Pokud se pletu, pak mne prosím opravte. Nicméně do této řeky vstoupil s pro něj typickou vervou a rozhodl se natočit výpravný velkofilm, který bude hýřit barvami, světly a kde právě tyto efekty vyzdvihnou zvláštní opar dějové zápletky. Efekty a barvy opět pohřbily příběh, chce možná říci kritik Luhrmanových filmů, který má na paměti jeho nevydařený snímek Austrálie. Jiní se pak děsí skutečnosti, že by snad Luhrman přistupoval k Fitzgeraldovi se stejně zvráceným zápalem jako před lety k muzikálu Moulin Rouge. To se naštěstí nestalo ani v jednom z vyjmenovaných případů. Ano, Gatby je velkofilmem, který je přeslazený až běda. Ale stále v něm zůstává ono nevyřčené drama zvráceně zamilovaného muže.

Velký Gatsby Tobey Maguire, Elizabeth Debicki, Joel Edgerton ve filmu Velký Gatsby | zdroj: Foto: Warner Bros

Luhrman 2013 – lepší než Austrálie!

Když se řekne Velký Gatsby, tak si filmový divák „klasik“ ihned vybaví vynikající film s Robertem Redfordem a Miou Farrow. Odvolávat se však na tuto legendu z roku 1974 a srovnávat po tolika letech by bylo vůči Luhrmanovi velmi nespravedlivé. Literární dílo F. S. Fitzgeralda však tentokrát doznalo razantnějších změn, snad aby ještě více vyhovovalo mladé generaci, kterou musí studio z povinnosti dotáhnout do kina. Luhrman umí točit výpravné a spektakulární podívané, které mu slouží jako prostředek pro vyprávění. Skutečným vypravěčem tohoto filmu není Carraway, ale barvy obklopující všechny herce a které čiší z každého záběrů. Velký Gatsby 2013 je přebarveným dílem, které i přes nesporný zážitek tak trochu působí jako v první polovině devadesátých let popová skupina Erasure. Dokonalé zvuky, úžasné hity ubíjely přeslazené aranže, z nichž se některým lidem dělalo zle. A zde jsem měl po letech stejný pocit. Herci jsou tím posledním faktorem, o kterém chcete mluvit. Hrál DiCaprio dobře? Ale ano, byl úžasný. A vzpomenete na některý výrazný okamžik tohoto snímku, nebo uvidíte jen změť barev?

Gatsbyza to stojí

Velký Gatsby není vůbec špatným filmem, možná dokonce jedním z nejlepších Baze Luhrmana a ona jeho jinakost není vůbec na škodu. Kdo patří ke konzervativním diváků, kteří nechtějí vidět literární klasiku zpracovanou trochu jinak, už dávno vědí, že v takovém případě mají nechat filmy australského režiséra nechat ležet. Pokud vám však jeho přístup nevadí, budete i tentokrát velmi spokojeni.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.