Vánoční příběh

26. 8. 2009 - 8:45 | Téma | red

Vánoční příběh zdroj: tisková zpráva

Ve francouzské kinematografii převažují komorní příběhy, v nichž dominuje verbální složka: hrdinové úmorně vysvětlují své postoje, obhajují své činy – či naopak zatemňují pravé pohnutky, pokoušejí pod nánosem slov skrýt to, co považují za své selhání

Ve francouzské kinematografii převažují komorní příběhy, v nichž dominuje verbální složka: hrdinové úmorně vysvětlují své postoje, obhajují své činy – či naopak zatemňují pravé pohnutky, pokoušejí pod nánosem slov skrýt to, co považují za své selhání. Je tedy jasné, že nějakých vizuálních atrakcí a akčních výjevů se v takto pojatých filmech nedočkáme, ovšem o tom, zda budeme osloveni, nakonec rozhoduje dovednost tvůrců. Někteří režiséři – například Eric Rohmer – dokázali z nekonečných rozmluv vykřesat nejen působivé portréty svých hrdinů, ale také ledasco prozradit o stavu společnosti.

Stejnou cestou se vydal rovněž Arnaud Desplechin, z jehož tvorby jsme již několik děl viděli: Učenou při (aneb Můj pohlavní život), Esther Kahnovou nebo Krále a královnu. Nejnověji k nim přidal Vánoční příběh. V jeho dramatické nehybnosti můžeme nacházet projev estétského snobství, nelze pominout, jak vystupuje do popředí výrazová exaltovanost, což dokládá podoba dějových zápletek i modelace postav. V rozvětvené rodině, která se stává středobodem vyprávění, totiž dochází ke k hromadění nejrůznějších katastrof, ať již se vynořují z minulosti nebo se dějí právě teď.

Pokud přijmeme pozvolné tempo vyprávění, komorní zacílení a silnou upovídanost, může nás oslovit naléhavé sdělení. Přispívá k tomu i herecké obsazení, které upřednostnilo známé tváře. V hlavních rolích spatříme Catherine Deneuveovou coby zestárlou matku, nezvedeného syna představuje Mathieu Amalric, dále vystupují Anne Consignyová, Jean-Paul Roussillon, Chiara Mastroianniová, Melvil Poupaud...

Na hrdiny postupně doléhají pohromy zdravotní (počínaje dávným úmrtím malého děcka kvůli nevyléčitelné chorobě a konče nynějším zhoubným matčiným onemocněním) i vztahové (sestra prosadí vyloučení svého nezvedeného, dluhy zatíženého bratra z rodiny). Jenže právě zavržený sourozenec se stává jediným vhodným transplantačním dárcem pro svou matku – a po letech je pozván ke společnému vánočnímu stolu. Konfliktní spory mezi nejbližšími rodinnými příslušníky, často sdělované téměř s úsměvem ve tváři, tak získávají zásadní postavení. Výsledný pocit prýštící z náročného filmu zdůrazňuje potřebu vzájemné tolerance – leckdy události, od nichž již uplynuly dlouhé roky, zůstaly nikdy nezhojenou jizvou v rodinném soužití.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.