V tichu - recenze filmu o hudebnících poznamenaných válkou

16. 10. 2014 - 21:30 | Recenze | František Fuka

V tichu - recenze filmu o hudebnících poznamenaných válkou zdroj: tisková zpráva

Osudy několika spolu nesouvisejících židovských umělců těsně před okupací a po ní.

Doporučuji podívat se na trailer, protože poměrně dobře vystikuje, jak film působí:

zdroj: Archiv

Začínáme sestřihem z "idylických časů", kdy se sympatičtí hlavní hrdinové zamilovávají, tancují, hrají na hudební nástroje, zpívají, všechno je krásně pohodové, romanticky nasvícené a decentně rozostřené, nadčasově pohádkové (v jednu chvíli vidíme radostnou jízdu na horské dráze na pražském Výstavišti, která je o mnoho desetiletí novější).

Později se přidají prostřihy do "neidylických časů" (koncentráky, střílení, osamělost, zoufalství, vyhazování klavírů oknem na ulici [víte, jak velký a těžký je klavír?]).

Prolínají se scény z životů několika lidí, skáče se časem tam a zpět, slyšíme většinou monology nebo velmi jednoduché dialogy.

Z řemeslného hlediska to všechno vypadá VELMI profesionálně a jak vidíte v traileru, dá se to sestříhat tak, že je to působivé, aniž bychom museli vědět, co přesně se komu stalo.

Ale to, co dobře funguje ve dvouminutovém traileru, nefunguje zdaleka tak dobře v celovečerním filmu.

V tichu zdroj: tisková zpráva

Osudy všech hrdinů jsou totiž strašlivě předvídatelné a banální (což neznamená, že nejsou tragické a/nebo realistické) a z filmu jsem si odnesl pouze objevné zjištění, že "Mimo koncentrák je mnohem veselejší život, než v koncentráku". Žádná ze zápletek ani postav není ani v nejmenším zajímavá, všechno to je strašlivě stereotypní...

Je to opravdu profesionálně a zručně natočeno, sestříháno, ohudebněno, ale kdyby to celé mělo 15-20 minut, rozhodně by to nebylo méně působivé, spíše naopak...

Hodnocení: 50 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.