Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead)

9. 6. 2004 - 16:36 | Téma | red

Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead) zdroj: tisková zpráva

Snyderův snímek je akčním remakem dnes již klasického Romerova zombie–hororu z roku 1978 (vychází z původního scénáře)

Snyderův snímek je akčním remakem dnes již klasického Romerova zombie–hororu z roku 1978 (vychází z původního scénáře). Na rozdíl od své předlohy v novém zpracování zombie běhají rychleji, je těžší je zabít a počet jejich obětí je větší. Tvůrci filmu jsou v likvidování nelítostní a vynalézaví, takže nikomu nedoporučuji si nějakou postavu moc oblíbit…

Již úvodní krátká rozehrávka naznačí, kam bude děj směřovat. Zdravotní sestra Anna se po těžkém dni v práci těší domů na příjemný stereotyp večera u televize s manželem. Jenomže do ložnice jim vpochoduje zakrvácená holčička ze sousedství a zakousne se jejímu muži do krku. Ten nezemře, ale začne s chroptěním honit ženu po bytě. Anna uteče a před domem zjistí, že podobných kreatur po sousedství běhají stovky, možná tisíce – nakažení jsou všude. Nasedne do auta, cestou potká hrstku zdravých a společně se rozhodnou hledat útočiště v hypermarketu. Zde se zabarikádují před přibývajícími krvelačnými mrtvolami. Z televizních zpráv – i ty však brzy ustanou – je zřejmé, že lidstvo zachvátila neznámá epidemie, která se šíří jako mor a připomíná vizi apokalypsy. Anna, policista Kenneth (Ving Rhames), pouliční zevloun Andre s těhotnou přítelkyní a prodavač elektroniky Michael se nejprve střetnou s ochrankou hypermarketu. Když selžou všechny naděje na pomoc zvenčí, jsou všichni společně donuceni pokusit se o riskantní cestu z obklíčení...

Jdete-li na film o zombiích, je dobré mít představu o základech vývoje postavy zombie ve filmu, komiksu apod. Jsou to právě chodící shnilotiny a jejich kosmetické proměny film od filmu, které mezi zasvěcenými fandy rozpoutávají vášnivé diskuse o kvalitách toho kterého snímku. Trend pomalých, jakoby malátných zombií z dob původního Úsvitu mrtvých vystřídal v novém tisíciletí nástup nadlidsky rychlých příšer, podobně jako se zrychlil i způsob boje v akčních filmech. (Takové rychlé zombie použil například Danny Boyle v 28 dnech poté.) Vymizení pomalu se blížící zombie s napřaženými prackami udělalo z těchto hororů akční filmy. To (bohužel) platí i pro nový Úsvit mrtvých. Ve většině scén s nemrtvými se s nimi jejich oběti buď perou, nebo před nimi, snímáni roztřesenou kamerou, utíkají, takže si masky zombíků tolik nevychutnáme. Výjimku v Úsvitu mrtvých tvoří scéna, o které nepochybuji, že film proslaví: nakažená žena v posmrtném stadiu porodí dítě–zombie.

Zmíněná scéna je pro film v mnohém klíčová. Jak daleko lze zajít? - ptá se režisér. A to platí jak pro pudově jednajícího člověka (otcovský pud, pud sebezáchovy, zásady křesťanského desatera atd.), tak pro filmaře, kteří šokující výjevy posouvají precizním výtvarným zpracováním až do nemístné nadsázky. Že by tím chtěli šokovat i malátné skalní fandy, kteří jsou zvyklí se probouzet ve svém doupěti pod plakátem zombie? Kolik takových fandů žije v USA a kolik jinde na světě? Že i v Čechách je tento žánr populární, dokazuje film Choking hazard. Ten nejenom zombie-poetiku zasazuje do českého prostředí, ale také ji paroduje.

Úsvit mrtvých není klasickým hororem, je spíš „hororem morálním“ a vlastně nejvíc ze všeho akčním filmem. Slibné jsou počáteční scény, kde lidé musí v uzavřeném prostoru čelit nejen vnějšímu ohrožení, ale také ponorkové nemoci a pochybnostem o budoucnosti lidské rasy. Brzy si však uvědomíme, že tyto náznaky realismu nepronikají hlouběji pod povrch a končí vždy jen v tratolišti krve. Když se však naladíte na cynismus, s jakým autoři ke krvavým scénám přistupují, výjimečně se u filmu i zasmějete. (Obklíčená parta si například krátí dlouhou chvíli tím, že signalizuje sousedovi, uvězněnému na vedlejší střeše, jména hollywoodských celebrit a on podle toho odstřeluje zombie - jako v zábavném kvizu.) Úsvit mrtvých tedy jistě uspokojí představy skalních fandů masakrózních zombie-snímků. Jestli však hledáte v tomto žánru to kvalitnější, vzpomeňte na psychologicky hlubší film 28 dní poté.

P. S.: Zombie je anglický hovorový výraz pro osobu, která jedná mechanicky nebo bezduše. Ve starém západoafrickém jazyce označovalo mrtvolu, která byla oživena čarodějnou silou. (Kapesní oxfordský slovník)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.