Týden od 8. do 14. března

5. 4. 2004 - 16:51 | Téma | red

Týden od 8. do 14. března zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše: Sluneční svit (Sunshine) a dvakrát Rudolf Hrušínský... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TYDNE Sluneční jas (Sunshine / A napfény íze) ČT 2, čtvrtek 11


UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TYDNE

Sunshine Sluneční jas (Sunshine / A napfény íze)

ČT 2, čtvrtek 11. března, 22.05

Již od dob oscarového Mefista požívá maďarský klasik István Szabó mezinárodní věhlas - a díky tomu může své filmy natáčet v mezinárodních koprodukcích a do hereckého obsazení prosazovat uznávané hvězdy. Tak je tomu rovněž v tomto snímku, rozsáhlé rodinné sáze, časově pokrývající valnou část minulého století. Režisér na osudech jedné židovské rodiny zachycuje zákruty moderních dějin - nejen maďarských, ale šířeji středoevropských. Dotýká se existence ve dvou represivních režimech, nacistickém a komunistickém, navíc se zabývá otázkou identity. Zkoumá dilemata každé menšinové populace, která se rozhoduje, zda by měla přijmout mravy a zvyklosti většinové společnosti, nebo naopak zdůrazňovat svou jinakost. Tříhodinové vyprávění, prodchnuté zřetelně nostalgickým naladěním dobře patrným zejména ve výtvarném pojetí, rozdělila Česká televize do dvou částí. Druhý díl uvádí opět příští pondělí.

FILMY

Šťastné dny Šťastné dny (Szép napok)

ČT 2, pondělí 8. března, 22.10

Další maďarský film zastoupen v televizním vysílání natočil naopak příslušník mladé filmařské generace - Kornél Mundruczó. Jeho pohled na sotva dospělou generaci, utápějící se v beznadějném živoření hmotném i duchovním, je klipovitě roztříštěný i vizuálně mihotavý. S pomocí umělého osvětlení modeluje odosobněný, stísněný prostor, v němž se plouží ústřední hrdinové. Zvolený název hýří ve vztahu k jejich osudům hořkou ironií, avšak může také naznačovat, že přebývání dvojice outsiderů, mládence propuštěného z vězení a jeho sestry, která se stará o malé děcko, v zátiší jedné prádelny bylo svým způsobem šťastné.

Sokratův podzim

ČT 2, pátek 12. března, 23.00

Osudy slavného antického filosofa, důstojně smířeného s osudem, ponoukly dramatika Františka Pavlíčka k zamyšlení nad zlovůlí moci. Poprvé jeho text televize přijala již v roce 1969 (s Hrušínským v hlavní roli), ale inscenace se zřejmě nezachovala. Látky se znovu počátkem 90. let ujal režisér Pavel Háša, jenž do titulní úlohy obsadil Petra Čepka. Vzniklo dílo dramaticky jistě silné a působivé, ale s odstupem času je vnímám přece jen jako příliš tezovité. Za pozornost ovšem v každém případě stojí.

Noc rozhodnutí Noc rozhodnutí

ČT 1, neděle 14. března, 15.35

Že Rudolf Hrušínský náležel k našim nejpřednějším hercům, dokazuje i televizní film Noc rozhodnutí, poslední v jeho předlouhé tvůrčí dráze, kde již jej zastihujeme pohublého, ba vychrtlého, unaveného stejně jako budoucí protektorátní prezident Emil Hácha, jehož strhujícím způsobem ztělesnil. V předvečer německé okupace přijíždí do Berlína jednat o osudu již okleštěných českých zemí, vědom si obtížnosti a možná i marnosti svěřeného úkolu. Zákulisní machinace i ponižující chování nových mocipánů vůči bezbrannému starci jsou zobrazeny sugestivně, stejně jako povahy, jejichž slabost a vypočítavost se ozřejmuje až ve vyhrocených okamžicích.

Recenze knihy: Soukromý život Rudolfa Hrušínského

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.