Týden od 22. do 28. března

19. 3. 2004 - 12:00 | Téma | red

Týden od 22. do 28. března zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše: hororově laděný film Nahý oběd či Bídníci s Gérardem Depardieu... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Nahý oběd (Naked Lunch) Čtvrtek 25. března, ČT 2, 22

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Nahý oběd Nahý oběd (Naked Lunch)

Čtvrtek 25. března, ČT 2, 22.35

Režisér David Cronenberg je podepsán pod několika hororově laděnými filmy (např. Crash), v nichž odkrýval temné stránky lidských povah - a tento snímek patří mezi nejpůsobivější, jaké kdy natočil. Hodně samozřejmě napomohla už předloha Williama S. Burroughse. Drogové vize, zpřítomněné slovy, se mu podařilo zachytit v sugestivních obrazech, které obratně balancují na rozhraní mezi realitou a zlověstnými vidinami. Zvláště okamžiky, kdy se psací stroj, na němž hlavní hrdina - jakési spisovatelovo alter ego - zkouší psát své texty, mění v ohyzdného brouka, patří k vrcholným okamžikům. Hlavní roli ztělesnil Peter Weller.

FILMY

Hlasy Hlasy (Some Voices)

Pondělí 22. března, ČT 2, 21.20

Ač na videu se tento film uváděl pod daleko výmluvnějším názvem Hlasy v hlavě, Česká televize jej zkrátila na pouhé Hlasy. Režisér Simon Cellan Jones se inspiroval vlastní divadelní hrou - a divadelní půdorys zůstává přece jen patrný. Komorní rozpětí příběhu, soustředěného na jemně odstíněné herectví, dovolilo prozkoumat nejrůznější rodinné konstelace, které ovlivňují osudy dvou bratrů - jednoho z nichž právě propustili z ústavu, kde se léčil se schizofrenií. Jenže onemocnění je záludné a k jeho zvládnutí někdy nestačí ani nejpevnější vůle. Režisér nenačrtává pouze nějaké ponuré drama, překvapivě často si vypomáhá i komediálními záblesky. Hlasy se nejspíš nezapíšou mezi výrazná díla, avšak jejich hlas snad nezanikne - vyzývá, abychom byli k sobě vstřícní, ochotni jeden druhému nejen naslouchat, ale také pomoci.

BBídníci (Les misérables)

Úterý 23. března, ČT 1, 20.00

Od režisérky Josée Dayanové jsme už viděli několik televizních přepisů slavných literárních předloh - a někdy jsme se nestačili divit, jak je dokázala zpotvořit (například Hraběta Monte Christa, jemuž navíc bezostyšně vtiskla všeobecný happy-end). Doufám, že v případě Bídníků bude více ctít Hugův text. Ostatně čtyřdílný televizní seriál, jehož každý díl má kolem 100 minut, poskytuje i dostatečnou plochu pro obšírnější zachycení lidských osudů na pozadí bouřlivě se měnící Francie první poloviny 19. století. Herecké obsazení je špičkové: šlechetného siláka Jeana Valjeana, věčně pronásledovaného stigmatem recidivisty, ztělesňuje Gérard Depardieu, podezíravého policistu Javerta si zahrál John Malkovich.

Naděl milosrdenství Anděl milosrdenství

Pátek 26. března, ČT 2, 23.40

Nelítostná válečná doba ničí i křehký milostný cit - takové je poselství Anděla milosrdenství, kterého podle Körnerova scénáře natočil Miloslav Luther. Osudy ošetřovatelky a zajatce v jednom z válečných lazaretů totiž přerůstají omezení první světovou válkou a vzpínají k nadčasovému podobenství. Pozoruhodné je vytříbené obrazové ztvárnění, které přesvědčivě postihuje nejen dobové reálie - sychravé počasí a zachmuřenost blátivých scenerií jakoby předznamenávaly samotné baladicky laděné vyprávění, jehož náročnost symbolizuje již téměř půlnoční uvedení.

Pozor na Harryho! Pozor na Harryho! (Deconstructing Harry)

Neděle 28. března, Prima, 23.40

Amerického komika Woodyho Allena jistě není třeba přestavovat. Komerční stanice si však dobře uvědomuje jeho omezený divácký potenciál, takže i tak skvělou komedii, jako je tato, přesouvá též do půlnočního času. Je ovšem pravda, že divák, jehož nadchnou Troškovy Kameňáky, bude stěží srozuměn se sofistikovaným, přesně odměřeným humorem Allenovým. Allen si tu zahrál neurotizovaného spisovatele, jenž má potíže nejen se svými blízkými, kteří se v jeho nejnovější knize poznali, ale i s literárními postavami, které mu začínají vstupovat do života...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.