Týden od 19.do 22.dubna

17. 4. 2004 - 15:22 | Téma | red

Týden od 19.do 22.dubna zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše: Válka živě, Den pro mou lásku, Hlavolam jménem Jaroslav Foglar... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Válka živě (Rat uživo) Pondělí 19. dubna, ČT 2, 21

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Válka živě Válka živě (Rat uživo)

Pondělí 19. dubna, ČT 2, 21.20

Oba již uvedené jugoslávské snímky, Kdo to tam zpívá i Jen jednou se miluje, se dotýkaly příznaků války, ať již očekávané nebo právě skončené. Téhož tématu se dotýká rovněž Válka živě Darka Bajiče, zasazená do Bělehradu v době Miloševičova režimu. Napjatou situaci umocňují zvěsti o tom, že NATO se chystá bombardovat město. V takových podmínkách sledujeme obtížnou práci filmového štábu, snažícího se co nejrychleji dokončit natáčené dílo. Filmaře sužuje jak nedostatek finančních prostředků, tak rostoucí politický tlak - objevuje se příslušník tajné policie, který má zajistit žádoucí vyznění filmu. Ve vyhrocených podmínkách se obnažují lidské charaktery, hlavní hrdina musí překonávat rodinnou krizi i podezření z kolaborace, poznává, že touha zůstat nezávislý bude jen obtížně dosažitelná. Válka živě před dvěma lety soutěžila na karlovarském filmovém festivalu.

FILMY

Den pro mou lásku Den pro mou lásku

Úterý 20. dubna, Prima, 21.00

Jedním z mála filmů, které vznikly pod tuhým normalizačním příkrovem 70. let, ale přitom se dokázaly vyvázat z ideologického područí, je Herzův snímek Den pro mou lásku. Příběh mladých manželů, do jejichž hravě bezstarostného žití tragicky zasáhne těžké onemocnění milované dcerky, se vyznačuje věrohodností jak v kresbě ústředních postav (Marta Vančurová, Vlastimil Harapes a malá Sylva Kamenická), tak v zakotvení příběhu do všedních velkoměstských reálií.

Jaroslav Foglar Hlavolam jménem Jaroslav Foglar

Středa 21. dubna, ČT 1, 21.30

Jaroslav Foglar (1907-1999) ovlivnil bez nadsázky celé generace dospívajících dětí, učil je, aby byly čestné ve svém chování, aby chovaly úctu k přírodě. Jeho početné romány ilustrovaly tyto výchovné teze. O tom, jaký však byl samotný Foglar, jakými zákrutami se ubíraly jeho soudy, vypráví dokument Hlavolam jménem Jaroslav Foglar, který natočil Petr Kotek, jenž se už před desetiletím zasloužil o filmový přepis Záhady hlavolamu, kde oživil vzorovou partu Rychlých šípů.

Andělé všehomíra Andělé všehomíra (Englar alheimsins)

Čtvrtek 22. dubna, ČT 2, 21.45

I duševně postižený člověk je lidskou bytostí - takové je poselství islandského filmu Andělé všehomíra, který natočil tamější přední režisér Fridrik T.Fridriksson. Svého hrdinu sleduje jak v rodinném kruhu, tak v léčebně, nezastírá obtížné soužití, dokonce se spolu s ním odváží podniknout humornou výpravu do honosné restaurace, kterou protagonista navštíví bez koruny v kapse.

PPřepadení

Neděle 25. dubna, ČT 1, 20.00

Iva Janžurová skvěle zvládla postavu postarší ženy, která se stala obětí vcelku banální násilnosti - kdosi se ji uprostřed anonymní panelákové džungle pokusil oloupit. Pachatele dokonce pozná, ale neschopna prokázat jeho vinu naráží jedině na jeho cynismus a stupňující se agresivitu. Režisér Petr Slavík zahájil Přepadením volný cyklus příběhů o obětech násilných činů, ať již postihly přímo je nebo se jen náhodně ocitly v blízkosti zločinu - každopádně se těmto lidem začíná výrazně měnit život. Snad jedinou výtkou je, že bývá zbytečně akcentována psychická vyšinutost důležitých postav (nejen pachatele, jak je tomu v tomto filmu).

Naše láska (A mi szerelmünk)

Neděle 25. dubna, ČT 2, 0.15

Maďarský snímek Naše láska nezastírá inspiraci francouzskými "pocitovými" filmy - ostatně i hlavní hrdinka studuje v Paříži, kde se zamiluje do ženatého muže. Režisér József Pacskovszky dovedně nakládá s každodenními banalitami, dívku sleduje při jejích všedních pochůzkách, rozhovorech i pátrání po prarodičích, po nichž se zachoval jen krátký amatérský film. Příznačná je roztěkanost syžetové osnovy, jen dotvrzující celkovou vypravěčskou koncepci.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.