Týden od 16. do 22. února 2004

13. 2. 2004 - 9:20 | Téma | red

Týden od 16. do 22. února 2004 zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše z televizní nabídky: Stalin, Předjaří, Holubice...

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Stalin Stalin (Stalin)

ČT 2, pondělí 16. února, 20.00

Bolševický diktátor Josef Vissarionovič Stalin se stal objektem mnoha úvah, které zkoumaly, jak se člověk odpovědný za smrt desítek milionů lidí a nezměrné utrpení těch, kteří přežili, mohl udržet u moci, ale hlavně být doslova zbožňován. A nejen to: i dnes, po odhalení jeho zločinů, bývá ještě vzýván jako posvátná ikona. Právě mediálním obrazem Stalina se zabývá trojdílný německý dokument, obsahující jak unikátní záběry, tak mnohé málo známé informace. Autoři si všímají rozestupu mezi skutečným člověkem na vrcholu mocenské pyramidy a ideálním obrazem, který byl o něm šířen. Mýtus Stalina jako dobrotivého hospodáře šířila literatura, divadlo i film. Postupně se kolem jeho osoby vytvořila jakási sbírka "osvětových" příhod, kdy pomáhal řešit snad problémy snad z jakéhokoli oboru. Zvláště po vyhrané druhé světové válce se rád stylizoval do role geniálního vojevůdce, jemuž oddaný lid vzdával hold, zatímco spolupracovníci kolem něho postávali v tichém úžasu. Řada velkofilmů (např. Pád Berlína) jej zachycuje právě v této podobě. Možná, že jí i sám věřil.

FILMY

PPředjaří (Przedwiośnie)

ČT 2, pondělí 16. února, 21.25

K tomuto polskému filmu je třeba objasnit dva historické kontexty. Než Polsko po roce 1918 získalo samostatnost, bylo součástí ruské říše - a odtud vyvěrají silně nepřátelské postoje Poláků vůči utlačovatelské velmoci. Nesmírné zbídačení obyvatelstva tam i onam však nahrávalo myšlenkám o radikálním řešení sociálních problémů, proto bolševická revoluce neodolatelně přitahovala. Jejím ideálům zpočátku propadá rovněž polský mladík Cezary, hlavní hrdina vyprávění, dokud se nezhrozí z násilností, které postihují i nejbližší okolí. Režisér Filip Bajon, jenž se opíral o román Stefana Żeromského, provází svého hrdinu nejprve při putování Ruskem, později zachycuje jeho příhody v Polsku, zvláště při bojovém střetu s Rudou armádou, která vpadla do jeho vlasti. Cezary postupně dozrává, zbavuje se naivních očekávání, učí se přijímat odpovědnost za svá rozhodnutí.

Chlapci nepláčou Chlapi nepláčou (Chłopaki nie płaczą)

ČT 2, středa 18. února, 20.00

Polským filmařům se občas daří spojit kriminální půdorys s komediální nadsázkou. Tak je tomu i v tomto filmu, kdy nevinné milostné dobrodružství zavede notně překvapené hrdiny přímo do centra mafiánských střetů. Čím více se snaží z problémů vymanit, tím silněji jsou jimi pohlcováni. Ale jak praví název, chlapi přece nepláčou. Docela zábavný snímek, který ironicky glosuje poměry v polské společnosti, natočil Olaf Lubaszenko, původní profesí herec. Takže nepřekvapí, že svým kolegům před kamerou poskytuje dostatečně rozměrnou plochu, ale si mohli vyhrát se svými postavami, aby mohli vychutnat ztřeštěné nápady, kterými procházejí.

Holubice Holubice

ČT 2, čtvrtek 19. února, 21.30

František Vláčil (viz film Sentiment) se nepochybně zasloužil o rozvoj českého filmu. Tituly jako Markéta Lazarová, Údolí včel, Adelheid nebo Dým bramborové natě jsou uznávány jako důležité milníky. Vláčil se však zasloužil i o rozvoj poeticky laděného vyprávění, navíc s dětským hrdinou. Protagonistou Holubice (1960) je Karel Smyczek, dnešní známý režisér - hraje tam malého chlapce, jenž přilne právě k bílé holubici. Pro graficky strohé vyprávění je důležité téměř malířské pojetí obrazů: na jedné straně jim zjednává patrnou emotivní působivost, současně je však rozvolňuje a vyvazuje z dramatické soudržnosti. Každopádně však Vláčil dosáhl záviděníhodného úspěchu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.