Týden od 12. do 18. dubna

10. 4. 2004 - 17:17 | Téma | red

Týden od 12. do 18. dubna zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše: Útěk do Budína, Jen jednou se miluje, Občan Kryl, Harold a Maud a další... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Jen jednou se miluje (Samo jednom se ljubi) Pondělí 12

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Jen jednou se miluje Jen jednou se miluje (Samo jednom se ljubi)

Pondělí 12. dubna, ČT 2, 21.30

V bývalé Jugoslávii vznikaly pozoruhodné filmy. Jeden z nich, zemitou tragikomedii Kdo to tam zpívá, jsme viděli předchozí pondělí, nyní následuje snímek Jen jednou se miluje (1981). Režisér Rajko Grlić se zde vrátil do obtížného období záhy po skončení druhé světové války, kdy budování nových Titových pořádků podobně jako u nás rovněž provázala nenávist, přímočaré nalinkování budoucnosti vyhovovalo potřebám dne. Konflikt ovšem nastane v okamžiku, kdy vážený partyzánský velitel se bezhlavě zamiluje do dívky sice sličné, nicméně pocházející z buržoazní rodiny, která marně vzdoruje podezření, že za války si vykupovala bezstarostné žití kolaborací s nepřítelem. Film skvěle postihuje jak unáhlenost úsudků, tak citovou trýzeň, vlastnosti často tragicky poznamenávající lidské osudy. Ústřední mužskou roli ztvárnil Miki Manojlović, jehož později mezinárodně proslavil zejména Emir Kusturica ve svých uhrančivých féeriích.

FILMY

Karel Kryl Občan Karel Kryl

Středa 14. dubna, ČT 1, 21.25

V cyklu portrétů, které známé osobnosti české kultury s větším či menším zdarem zbavují legendarizujících nánosů, se nyní vyskytne Karel Kryl. Byla to nesporné složitá, nejednoznačná, avšak zásadová osobnost, která se odmítla sklonit před politickým nátlakem. Když se Kryl po pádu komunistického režimu vrátil zpět do vlasti, jen stěží byl ochoten přijímat podivné rysy nabyté svobody, s deziluzemi prožíval budování nové společnosti. Na proslulého písničkáře budou vzpomínat ti, kteří jej dobře znali - Landovský, Jirous, Dostál, Třešňák a další.

Harold a Maude Harold a Maude (Harold and Maude)

Středa 14. dubna, ČT 2, 22.55

Je to zvláštní pár: mladík, jenž se blízké rád šokuje přítomností smrti, a podnikavá stařenka, kterou stále přitahuje vše neokoralé v lidské mysli. Spojila je záliba v morbidních bizarnostech, smysl pro každého, kdo svět kolem nás vidí v poněkud jiných dimenzích. Setkaly se spřízněné duše, které však od sebe dělí propast desetiletí. Režisér Hal Ashby (později proslavený mistrovským podobenstvím Byl jsem při tom) se mohl opřít jak o významově bohatou předlohu, tak herecké ztvárnění a inscenační jistota, která se nikdy neuchýlila k lacině skandálním vtípkům, jakkoli balancuje na hraně mezi pohoršením a soucitem. Ani nepostřehneme, že tato svérázná komedie vznikla před více než třiceti lety.

The Rainmaker Obchodník s deštěm (Rainmaker)

Sobota 17. dubna, ČT 2, 17.15

Tento již klasický příběh, který Joseph Anthony natočil před bezmála půlstoletím, nabízí dva trumfy: jednak skvěle napsaný příběh (jako divadelní hru je napsal N.Richard Nash), jednak špičkové herce v hlavních rolích - Burta Lancastera a Katharine Hepburnovou. Protagonistou je potulný šejdíř a podvodník, kterého snad musí každý prohlédnout, každému soudnému člověku snad je zjevné, že stěží lze obchodovat s počasím. Ale přesto okouzlí stárnoucí starou pannu, která uvěří, že muž nabízí aspoň naději, která v jeho nitru nachází i snílkovství, schopnost vidět krásu i tam, kde ji druzí nenacházejí.

Útěk do Budína Výlet do Budína

Neděle 18. dubna, ČT 1, 20.00

Před časem jsme viděli stejnojmenný televizní seriál, nyní ČT přichystala jeho zkrácený sestřih určený pro uvedení v kinech. Ačkoli se režisér Miloslav Luther všemožně snaží, škobrtavé vyprávění, marně se snažící držet krok s Vančurovou předlohou, nedokázal zastřít ani s pomocí špičkových herců (Polívka, Vlasáková, Donutil, Hryc...). Rozvleklý a překombinovaný milostný příběh, rozesetý do českých, slovenských i maďarských reálií, tak zůstává hodně unylý, spíše vedlejší postavičky nenadále získávají sytost a životnost.

Bare baruta Sud prachu (Bure baruta)

Neděle 18. dubna, ČT 2, 0.10

Sbírku jugoslávských filmů si lze doplnit tragikomedií Gorana Paskaljeviće Sud prachu (1998), otevřeně glosující násilnickou psychózu, která sžírá duše stresovaných, zahořklých nešťastníků. Přirovnává rozbouřený Balkán k náloži, která co chvíli hrozí ničivým výbuchem, stačí docela malá jiskra, aby znovu vypuklo spirálovitě se roztáčející násilnické třeštění. Úděl lidí, marně prchajících před dotírajícími hrůzami minulými i přítomnými, zpodobnil režisér velice sugestivně. V jedné z hlavních rolí spatříme opět Mikiho Manojloviće.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.