TV tipy Jana Jaroše: týden od 20. do 26. prosince - ART

21. 12. 2004 - 9:48 | Téma | red

TV tipy Jana Jaroše: týden od 20. do 26. prosince - ART zdroj: tisková zpráva

Hlava, Vojákova dcera nepláče a Čert ví proč... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Večer na téma... František Vláčil ( Sentiment , Pověst o stříbrné jedli) Neděle 26

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

TV_OK_52 Sentiment Večer na téma... František Vláčil (Sentiment, Pověst o stříbrné jedli)

Neděle 26. prosince, ČT 2, 20.00

Režisér František Vláčil patřil bezesporu k našim největším filmařům. Jeho hluboce procítěné evokace středověku a jeho mentality (Marketa Lazarová, Údolí včel) stejně jako pozdější průhledy do současnosti (Dým bramborové natě, Hadí jed) prozrazují hluboký cit pro dilemata lidského svědomí. Mladý režisér Tomáš Hejtmánek s ním začal pořizovat zvukové nahrávky, ale dříve, než se mohl dostal dál, Vláčil, vyčerpán samotou i alkoholem, zemřel. Tehdy vznikl nápad vzdát mu hold jakousi hranou rekonstrukcí, kdy Vláčilovy autentické výroky bude pronášet Jiří Kodet. A výsledek je strhující: Kodet se zcela ztotožnil se zestárlým, zahořklým ale přesto stále ironickým umělcem. Výpravy na místa, kde se natáčely nejslavnější Vláčilovy filmy, pak jen dotvářejí meditativní podloží pozoruhodné výpovědi nazvané Sentiment. Po něm bude uveden Vláčilův středometrážní snímek Pověst o stříbrné jedli, prodchnutý drsnou poezií zasněžených lesních velikánů.

FILMY

TV_OK_52 Hlava Hlava (Head)

Pondělí 20. prosince, ČT 2, 21.30

Dávno před tuzemským Rokem ďábla kvetla mystifikace i v Americe. Hudební skupina The Monkees byla původně produktem stejnojmenného seriálu. Její mimořádný ohlas ale zavdal odvážnějšímu počinu v podobě celovečerního filmu, který by dále rozváděl ztřeštěné příhody rockových muzikantů. Film Hlava (1968) neskrývá svou inspiraci hravými beatlesovskými bláznivinami, které tehdy ovládly filmový svět.

TV_OK_52 Dělohy k pronajmutí Dělohy k pronajmutí (Wombs to Rent)

Úterý 21. prosince, ČT 2, 20.25

V poslední době jsme zejména u nás takřka den co den atakováni zprávami o obchodech s dětmi. Legální cesta k adopci trvá v našich končinách nesmírně dlouho, zatímco v jiných zemích světa (např. v USA) už existují agentury, zprostředkovávající bezdětným párům cestu k vytouženému miminku. Těch cest bývá několik - od oplodnění cizí náhradní matky partnerovým spermatem až po implantaci oplodněného vajíčka do dělohy náhradní matky. A právě o několika takových případech vypráví francouzský dokument Dělohy k pronajmutí.

TV_OK_52 Každý to rád jinak Každý to rád jinak (Le gout des autres)

Středa 22. prosince, ČT 2, 20.00

Pro tento snímek je příznačná početnost postav, které se často seznamují až v průběhu vyprávění. Ale přesto se mezi nimi dobře orientujeme, protože se režisérka Agnės Jaouiová snaží každého hrdinu co nejzřetelněji individualizovat. Volí co nejširší rozptyl profesní i sociální, i když se stále přidržuje středu. Vedle drobného podnikatele nalezneme jeho řidiče i exaltovanou manželku, vedle dívky pracující v baru jsou to především divadelníci, lidé od kumštu. Režisérka záměrně konfrontuje přelévání jednotlivých prostředí, v útulném baru, kde hrdinové obvykle rádi posedávají, se jejich osudy mnohdy protínají.

TV_OK_52 Zítra La Scala! Zítra La Scala! (Tomorow La Scala)

Čtvrtek 22. prosince, ČT 2, 21.50

Tato černá, místy jímavá a místy cynická komedie režisérky F. Josephové vypráví o tom, že i kriminálem může vést cesta k umělecké slávě. Malá skupinka operních nadšenců směřuje jednoho nevlídného podzimního dne do přísně střežené věznice, aby tam předvedla působivost umění. Hodlá za pomoci vězňů nastudovat operní vystoupení, věříc, že se tak snáze prosadí v diváckém povědomí. Počítá s tím, že pro tisk bude taková událost vítaným soustem a od náhlé slávy si operníci slibují, že všechny dveře se před nimi otevřenou - třeba i v pověstné italské La Scale.

TV_JJ_52 Vojákova dcera nepláče Vojákova dcera nepláče (A Soldier's Daughter Never Cries)

Čtvrtek 23. prosince, ČT 1, 22.20

Režisér James Ivory, mistr jemných psychologických portrétů, se v tomto snímku vypravil zjišťovat rozdíly mezi americkou a evropskou mentalitou. Hlavního hrdinu Billyho odložila jeho vlastní matka v raném dětství a jeho adoptivní rodiče jej vychovali s láskou, trpělivostí, ale přitom dosti svobodomyslně. Jenže na pobyt ve strohém francouzském sirotčinci stejně nemůže zapomenout... V hlavních rolích se představí Kris Kristofferson a Barbara Hersheyová.

TV_OK_52 Čert ví proč Čert ví proč

Pátek 24. prosince, ČT 1, 19.20

Nová česká pohádka, která si pohrává s humornými okamžiky i hrozivými náznaky, dává na srozuměnou, že s pekelnými silami se nevyplácí uzavírat žádný, byť zdánlivě výhodný pakt. Režisér Roman Vávra vsadil na excentrické herecké pojetí, takže poskytl příležitost Ivě Janžurové, aby se estrádovitě chichotala, Pavlu Liškovi, který vytvořil další variantu svého idiota (tentokrát přímo rohatého), nechybí ani pitvořící se Jiří Lábus. Zatímco pozemský svět je vypodobněn hodně groteskně, teprve v pekle narazíme na mrazivou úlisnost vypočítavých obchodníků.

TV_OK_52 Jan XXIII.: Papež míru Jan XXIII.: Papež míru (Papa Giovanni XXIII -Ioannes XXIII)

Pátek 24. prosince, ČT 2, 20.00

Budoucí papež Jan XXIII. chtěl být prostým farářem, jak ostatně také začínal, ale osud jej zanesl až na nejvyšší církevní stolec. Z moci úřadu mu svěřeného však začal podnikat dalekosáhlou reformu katolické církve, kterou chtěl modernizovat, přiblížit potřebám věřících i měnícímu se světu. Zdůrazňoval lásku k bližnímu a v jejím jménu chtěl obnovit dialog mezi různými křesťanskými církvemi, dosud navzájem nevraživými. Dvojdílný televizní film natočil G. Capitani a do titulní role obsadil E. Asnera.

TV_OK_52 Pupendo Vánoční filmové překvapení

Sobota 25. prosince, ČT 1, 20.00

Premiéra českého filmu je sice držena v tajemství, avšak prostořeký Týdeník Televize leccos napověděl, když prozradil, že Eva Holubová tam ztvárnila roli trpělivé i rozhodné manželky Aleny, které svému manželi sochaři stojí věrně po boku ve všech nesnázích…

TV_JJ_52 Žárlivost Žárlivost (Celos)

Neděle 26. prosince, ČT 2, 23.40

Španělský snímek Vincente Arandy se zabývá zhoubně vyhřezlým citem, starým snad jak lidstvo samo. Zpracovává mírně sentimentální příběh, varující před přílišným nahlížením do minulosti. Nejste-li si jisti pevností svých citů, raději odmítněte pokušení zjišťovat podrobnosti o tom, co se kdysi událo. V hlavních rolích partnerů sžíraných žárlivostí se představí A. Sánchez-Gijónová a D. Gimenéz-Cacho.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) 20. až 26. prosince
V 52. týdnu: Smrt jí sluší (Bruce Willis) a další filmy.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.