Troška začne v květnu natáčet komedii z venkovského prostředí

29. 4. 2012 - 20:02 | Téma | red

Troška začne v květnu natáčet komedii z venkovského prostředí zdroj: tisková zpráva

Režisér Zdeněk Troška začne koncem května v jižních Čechách natáčet komedii z vesnického prostředí nazvanou Babovřesky aneb Z dopisu venkovské drbny. V kinech se snímek objeví na jaře 2013.

"V lehkém nadhledu a komediální nadsázce budou diváci sledovat vršící se řadu až neuvěřitelných souher náhod a nedorozumění, které zamotají hlavu hlavním aktérům příběhu v obci kdesi u Budějic," slibuje filmař, jehož snímek bude už jeho jedenadvacátým v pořadí a devátým z žánru komedie.

Podtitul "z dopisu venkovské drbny" napovídá, že na scénu vstoupí místní ženy v čele s "jakousi Horáčkovou, univerzální drbnou", která pracuje na obecním úřadě a sedá v kostele v první lavici. "O všem ví, od všeho má klíče, všude byla dvakrát - a osobuje si právo do všeho zasahovat a mluvit," uvedl režisér. Na projekt se těší. "Lidé už mají dost všech těch krváků a hororů. V kině se chtějí bavit," řekl ČTK. A právě do této vísky přijede nový farář. Zbožné ženy čekají starého pána, ale z auta vyskočí mladý, sportovní, asi třicetiletý kluk - a tím příběh začíná.

Slunce, seno...

Pro komedii si tvůrci filmu vybrali vesničky ve stylu selského baroka - Netolice, Pištín, Záboří a Dobčice. Budou ústředním dějištěm příběhu, kde nebudou chybět svérázné vesnické postavičky v podání Lukáše Langmajera, Jany Synkové, Veroniky Žilkové, Lucie Plekancové Vondráčkové, Pavla Kikinčuka a Martina Krause. Vedlejší role ztvární Miroslav Noga, Jiří Pecha, Lubomír Kostelka a Norbert Lichý. Příběh obohatí láska, žárlivost, závist, intriky a spousta humorných okamžiků, v nichž se někteří poznají.

"Vesnička s fiktivním názvem Babovřesky vznikla totiž přesmyčkou obce Žabovřesky, kde můj asistent a spoluautor scénáře Marek Kališ bydlí se svou rodinou. Nechybí například místní drbna přezdívaná Božena Němcová i další reálná jména, která jsem tak trochu přenesl do děje," podotkl Troška, jehož trilogie Slunce, seno.... byla v kinech úspěšná a při každé televizní repríze ji sledují statisíce diváků.

Jeho pohádka Čertova nevěsta byla loni patnáctým nejnavštěvovanějším titulem českých kin. Rok předtím zhlédlo Doktora od Jezera hrochů přes půl milionu diváků, jeho Princezna ze mlejna dosáhla téměř půlmilionové hranice a režisér za ni převzal Českého lva jako za divácky nejúspěšnější domácí snímek. Úspěšná byla i série Kameňáků; ten první vidělo v kinech 500.000 lidí, pokračování na 400.000.

Čertova nevěsta

Troška se věnuje i režii oper. V Národním divadle inscenoval Dona Carlose, Carmen a Rusalku. Pro otáčivé hlediště v Českém Krumlově zrežíroval Čarostřelce. Jeho život ovlivnila Helena Růžičková - i proto razí její životní motto: Nikdy nezapomeňte na úsměv!

Je to světlo, které při pohledu do očí prozradí, že je srdce doma.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.