Trilogie Fantomas na DVD

23. 2. 2009 - 13:30 | Téma | red

Trilogie Fantomas na DVD zdroj: tisková zpráva

Společnost Intersonic oživila vzpomínky nejednoho pamětníka, když vydala na stříbrných kotoučích trilogii starých dobrých dobrodružství nepolapitelného padoucha Fantomase

Společnost Intersonic oživila vzpomínky nejednoho pamětníka, když vydala na stříbrných kotoučích trilogii starých dobrých dobrodružství nepolapitelného padoucha Fantomase. Kdo by v té chvíli rád nezapomněl na dnešní multiplexy, v duchu se nevrátil do obecního biografu s rozvrzanými sedačkami a nostalgicky nezavzpomínal na marné snažení nešikovného inspektora Juvea, novináře Fandora a jeho snoubenky Heleny.

První díl nese název Fantomas. Novinář Fandor vymyslí a otiskne falešný nactiutrhačský rozhovor s Fantomasem, protože nevěří, že tento vůbec existuje. Aby ho ztrestal a znemožnil, spáchá Fantomas zločin v masce Fandora, a posléze i v přestrojení za komisaře Juvea. Novinář a policista se pak spojí, aby padoucha dopadli. Ve druhém dílu Fantomas se zlobí zloduch unese největší světové vědce, aby pro něj vyrobili mocnou zbraň pro ovládnutí světa – telepatický klíč. Juve s Fandorem jeho zámysl odhalí a jdou mu po krku. Trilogii uzavírá snímek Fantomas kontra Scotland Yard, kde se Fantomas rozhodne vybírat od nejbohatších lidí světa daň za právo na život. Boháči se sejdou ve Skotsku, aby dali hlavy dohromady a Fantomase zničili. Čtvrté pokračování se už nekonalo. Navzdory komerčnímu úspěchu a chuti štábu pokračovat dál, nebyl - jak řekl Jean Marais v jednom rozhvoru – ochoten pokračovat Luis de Funès.

Ty, kteří znají Fantomase jen ze zmíněných komediálně laděných snímků patrně překvapí, že původní podstata legendárního zločince v masce byla zcela opačná než ta, jakou divákovi předkládá Hunebell. Fantomase stvořila dvojice spisovatelů Marcel Allain (1885–1970) a Pierre Souvestre (1874–1914) a jejich první sešitový román vyšel v roce 1911; po smrti Souvestra pokračoval Allain již sám. Originální romány líčí Fantomase jako brutálního, drsného a cynického vraha, který jen planě nevyhrožuje, ale skutečně (masově) zabíjí.

Ovšem stylizace Hunebellových filmů odpovídá první polovině šedesátých let, kdy letěly špionské filmy a seriály á la James Bond, resp. Mstitelé. Najdeme v nich tedy spoustu typických rekvizit žánru: neuvěřitelná technická udělátka, šílence, usilující o ovládnutí světa, submisivní krasavice. (Tyto komedie nepředstavují jediné hrané adaptace románů Allaina a Suivestera, ty se pravidelně objevují již od dvacátých let minulého století a zatím poslední je série čtyř televizních filmů z roku 1979.) Francouzsko-italské sérii tří širokoúhlých filmů však zajistili nebývalou popularitu hlavní představitelé: Louis de Funès a Jean Marais.

Co obsahují DVD:

Filmy:

Kvalita DVD je slušná, vezmeme-li v úvahu, že se jedná o čtyřicet let staré filmy. Obraz je velmi dobrý, přestože ne tak dobrý, jaký dokážou dostat ze svých archiválií třeba v BBC. O něco slabší je zvuk, jak originální francouzský, tak i o pár let mladší český dabing. Technické nedostatky však hravě vynahradí hlas Františka Filipovského, Vladimíra Ráže a Miroslava Moravce.

Bonusy:

Slabší je bonusová výbava disků. Intersonic zvolil jednovrstvý formát DVD-5. Na médiu tudíž najdeme vždy jen film (plus filmografii, pár obrázků a upoutávku). Z kapacitních důvodů by umístění dalších bonusů bylo na úkor technické kvality. Formát o menší kapacitě zjevně Intersonicu umožnil snížit výrobní náklady a nabídnout titul za lidovou cenu 200 Kč (někde k sehnání i za polovic). Nicméně při pohledu na výbavu francouzské edice (DVD-9), by se nejeden fanoušek jistě zatetelil blahem, protože ta obsahuje několik poměrně dlouhých dokumentů (film o filmu, dokument o hudbě, hercích atd.) a další zajímavosti na DVD-ROM.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.