Top 10 + 1 filmů, které bavily v prvním čtvrtletí v USA

24. 3. 2014 - 7:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Top 10 + 1 filmů, které bavily v prvním čtvrtletí v USA zdroj: tisková zpráva

První kvartál letošního roku máme za sebou. Pokud se podíváme na přehled nejúspěšnějších filmů, pak se ukazuje, že se vlastně neukazuje vůbec nic nového. K žádném překvapení nedošlo a filmové trháky, o nichž jsme dopředu tušili, že jimi mají být, se vydrápaly do čela žebříčků. Naopak je asi dost filmů, od nichž producenti rozhodně čekali mnohem víc.

Žebříček, který se pravidelně objevuje na Boxofficemojo se samozřejmě ještě mnohokrát změní. Navíc se objeví ještě hodně nových filmů, takže finální přehled za rok 2014 bude úplně jiný. Již teď však lze vypozorovat trháky, které se asi nakonec probojují i do finálního přehledu. Žebříček je sestaven podle amerických tržeb, které jsou pro americký filmový průmysl stěžejní. Pro porovnání nabízíme i tržby mimo USA. Data se samozřejmě neustále mění, takže náš kvartální přehled spíš berte jako nabídku toho, jaké filmy frčí za oceánem. Filmů jsme zařadili rovných 11, stojí za to vidět, co trumflo nového Jacka Ryana! Zajímavé je, kolik animáků se dostává do čela přehledů návštěvnosti kin.

1) Lego film

Lego Movie 2 zdroj: tisková zpráva

Čekali jste, že film v hlavních rolích s kostičkovými hrdiny se vydrápe v kvartálním přehledu na první místo? Zde se dokonce vzácně shodla kritika i diváci. A všichni svorně chodí do kina, aby se podívali na příběh, v němž to malinkatý panáček nandá zlému Lordu Byznysovi. Film baví děti i jejich rodiče, protože ti všichni svorně utrácejí prachy za umělohmotné a předražené kostičky dánské firmy. Ať už se vám lego film líbil, nebo jste jej odsoudili, je to do značné míry velký fenomén, který se na první místo vydrápal zaslouženě.

USA: $243,352,000
Zahraničí: $147,600,000
Celosvětově: $390,952,000

2) Ride Along

ride along zdroj: tisková zpráva

Ice Cube a Kevin Hart si zahráli v akční komedii Ride Along, v níž se dva naprosto nesourodí týpci zapletou do vyšetřování tři roky starého případu. James (Ice Cube) vezme na běžnou policejní hlídku snoubence své sestry Bena (Kevin Hart), aby ukázal, že je hoden vstoupit do rodiny. Nesourodá dvojice baví hláškami a svým kriminalistickým umem. Neuvěřitelné se stalo skutečností. Snímek, od něhož asi nikdo nečekal nějaké zázraky, se vydrápal v příjmech na druhé místo nejúspěšnějších filmů letošního roku.

USA: $133,101,000
Zahraničí: $13,300,000
Celosvětově: $146,401,000

3) 300: Vzestup říše

300-rise2 zdroj: tisková zpráva

Můžete si říkat, že druhá třístovka je prachsprostý kalkul, který nemá s historií ani komiksem už nic společného, ale musíte uznat, že to vizuálně stále docela dobře šlape. Hlavní postavy jsou ploché a v chování předvídatelné, až běda. A dialogy jsou zoufale zoufalé, ale do kina si jdete tentokrát pustit žilou hodně kalorií z přeslazených nápojů a křupek a chcete se jen bavit. A to 300: Vzestup říše plní na sto procent. Je proto logické, že nasbíral peníze na pomyslné třetí místo. A dokonce se odvažuji předvídat, že se snímek v první desítce udrží i ve finálním přehledu za rok 2014. A povšimněte si velkého rozdílu mezi USA a zbytkem světa v tržbách.

USA: $93,753,000
Zahraničí: $195,400,000
Celosvětově: $289,153,000

4) Památkáři

monuments zdroj: tisková zpráva  

Režisérský počin George Clooneyho Památkáři žádné velké ovace nenasbíral, ale na druhou stranu mu nikdo ani nešel moc krku. Pokrytectví některých novinářů k blbým filmům, když jsou dobře obsazené, pořád funguje. Památkáři nejsou špatní a zápletka o týmu dědků, co nahání v týlu nepřítele hrady a zámky, aby ukořistili ukořistěné obrazy nacistům, se možná trochu vleče, ale výpravou, dialogy a Georgem Clooneym se snímek vydrápal do první desítky. 

USA: $75,709,000
Zahraničí: $62,300,000
Celosvětově: $138,009,000

5) Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana

mr-peabody-sherman-25461-1920x1080 zdroj: tisková zpráva

Pan Peabody je geniální jako Einstein, vtipný jako Oscar Wilde, odvážný jako Indiana Jones, má deduktivní schopnosti Sherlocka Holmese, styl oblékání Jamese Bonda a kulinářské dovednosti Zdeňka Pohlreicha. Je také světově proslulou celebritou, držitelem Nobelovy ceny, olympijským vítězem ve skoku a desetiboji. A navíc je pes. Tolik tiskový materiál distributora a my jen dodáváme, že je to celkem psina. V USA je úspěch pochopitelný a čísla tutově ještě polezou nahoru. Seriál, podle něhož snímek vznikl, byl velmi populární.

USA: $81,002,000
Zahraničí: $102,200,000
Celosvětově: $183,202,000

6) Non-Stop

non-stop zdroj: tisková zpráva

Jste letecký šerif, což znamená, že sedíte v letadle a spíte. Tohle dělá asi i Bill Marks, dokud mu nepřistane v telefonu SMS, že bude v pravidelných intervalech docházet ke vraždám. Akční snímek v hlavní roli s Liamem Neesonem se drží stejného mechanismu vyprávění, jako byly filmy Taken a Unknown. Přestože je snímek odehrávající se především v letadle, celkem předvídatelný, je zábavný a rychlý. Navíc od Executive Decision zde nebyl pořádný thriller z paluby dopravního letadla. Hady v letadle nepočítáme a Flightplan s Jodie Foster byl uspávající.

USA: $78,621,000
Zahraničí: $63,400,000
Celosvětově: $142,021,000

7) Velká oříšková loupež

the-nut-job-movie-image-24 zdroj: tisková zpráva

Hezká a roztomilá zvířátka jsou téměř vždy zárukou úspěchu, byť je děj sebeblbější. Krysa a veverka chtějí vyloupit obchod s oříšky a potká je u toho spousta dobrodružství. Blabla, co dále říci a vyplnit tak nutný prostor. Po pravdě nikdo asi nečekal, že tato průměrná animovaná hloupost se vyšplhá tak vysoko. Jsme sami zvědavi, na jakém dolarovém čísle ukončí The Nut Job rok 2014.

USA: $62,602,000
Zahraničí: $5,307,978
Celosvětově: $67,909,978

8) RoboCop (2014)

RoboCop-2014-2 zdroj: tisková zpráva

Nový RoboCop byl nápadem, který před rokem většina soudných filmových fanoušků zatracovala. No bodejť by ne. První a původní díl byl samozřejmě klasikou, ale pěkně starou a nostalgická vlna ne vždy funguje. Režisér José Padilha však dokázal nemožné a z osmdesátkové klasiky udělal moderní sci-fi. Zůstala hlavní zápletka, ale kulisy upravil pro začátek 21. století. Částka však už příliš neporoste a je velmi pravděpodobné, že film z Top 10 na konci roku vypadne.

USA: $57,084,000
Zahraničí: $182,100,000
Celosvětově: $239,184,000

9) Divergent

divergence zdroj: tisková zpráva

Další teenagerské sci-fi, které však rozhodně neláme rekordy, jaké si asi naplánovali producenti. V daleké (nebo nedaleké) budoucnosti jsou lidé rozděleni do několika frakcí podle povah. Takže si v určitém věku vyberete, zda chcete být u Mírumilovných, Odevzdaných a dalších takhle nějak pojmenovaných organizací. Mladá dívka z Chicaga si má vybrat a nějak se to všechno zamotá.

USA: $56,000,000
Zahraničí:
Celosvětově:

10) Son of God

son_of zdroj: tisková zpráva

Jak název napovídá, jde o další zfilmovanou verzi životního příběhu Ježíše Nazaretského. Ať už jste věřící, nebo se považujete za neznabohy, je otázkou, zda nové verzi věnovat nějakou pozornost. Film sbírá většinou negativní recenze a nebudeme si nalhávat, obsazení je vyloženě tragické. Nicméně snímek spadnul do první desítky, což jen dokazuje, že je stále dost těch, kteří si chtějí připomenout osud Krista bez ohledu na kvality filmu.

USA: $55,600,000
Zahraničí:
Celosvětově:

11) Jack Ryan: V utajení

Jack-Ryan-Shadow-Recruit-Chris-Pine zdroj: tisková zpráva

Vzhledem k nízkému věku toho má Jack Ryan za sebou poměrně dost – těžké zranění z války v Afghánistánu, které ho málem doživotně zmrzačilo, náročnou rekonvalescenci, doktorát z ekonomie a práci ekonomického analytika v CIA, kterou před svým okolím a dokonce i před vlastní ženou (Keira Knightley) úspěšně tají. Když zachytí nestandardní operaci provedenou ruským finančním gigantem, pošle ho jeho řídící důstojník (Kevin Costner) do Moskvy, aby na místě zjistil, co se děje. Podle distribučního listu čekáte napětí a ono nepřicházejí. Restart je těžkých průměrem a kdo má rád Clancyho, může být zklamán. Snímek však dosáhnul na prvních deset trháků prvního kvartálu.

USA: $50,426,000
Zahraničí: $83,700,000
Celosvětově: $134,126,000

Zdroje: Box Office Mojo

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.