Tom Cruise - nejlepší filmy herecké legendy

31. 5. 2014 - 19:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Tom Cruise - nejlepší filmy herecké legendy zdroj: tisková zpráva

První hodnocení nového sci-fi Na hraně zítřka naznačují, že jde pravděpodobně o událost sezóny, že herec Tom Cruise měl štěstí, když sáhl opět po dobrém scénáři. Je to k neuvěření, kolikrát už to vypadalo, že globálně populární hvězda hollywoodských snímků má nakročeno dolů, aby se nakonec v pomyslné první lize stále udržela.

Stále mladě vyhlížející herec se poprvé objevil na plátnech kin již v roce 1981 a hned ve dvou filmech. Romantická Zeffirelliho Nekonečná láska a drama Harolda Beckera Večerka jsou dnešnímu divákovi hodně vzdálenými snímky. Ve své době však sklidily slušný úspěch a mladíčka Toma Cruise si všimli i ostatní producenti a režiséři. O dva roky později se objevuje v dalších filmech, které však již pro jeho kariéru měli zásadní vliv. Snímky Správná hra a Riskantní podnik lze bezesporu označit za tehdejší blockbustery. My jsme si pro vás připravili přehled nejlepších filmů Toma Cruise, které musíte vidět. Najdete mezi nimi snímky úspěšné, přelomové, ale také úplně obyčejné. V kariéře Toma Cruise však znamenají jedno, ukazují jeho velký talent.

Valkýra (2008) – historická postava

zdroj: YouTube.com

 

Byl to film, který si Tom Cruise a režisér Bryan Singer doslova vydupali ze země. Rozhodli se totiž natočit snímek o mediálně velmi známém nevydařeném pokusu o atentát na Adolfa Hitlera. Ten v roce 1944 zorganizoval hrabě Claus von Stauffenberg (Cruise). Ač všichni víme, jak celá akce dopadla a jak skončili všichni spiklenci, snímek je napínavý od začátku až do konce. Málokdo třeba tuší, jak blízko byla tahle skupina příslušníků wehrmachtu a německé bývalé politické reprezentace blízko úspěchu. Cruise hraje výborně, jeho roli mu věříte a světe div se, své historické postavě je i velmi podobný.

Narozen 4. července (1989) – dramatický antihrdina

zdroj: YouTube.com


Osmdesátá léta byla v Hollywoodu ve znamení vyrovnávání se s vietnamským traumatem a jeho čelní reprezentant režisér Oliver Stone přispěl hned několika výbornými filmy. Tom Cruise zde hraje ochrnutého veterána Rona, který se ze zapáleného vlastence stane posléze zapáleným bojovníkem proti válce. Snímek ukazuje, jak těžké to měli vojáci po návratu domů. Tom Cruise ukázal, že umí zahrát vážnou roli. Stoneova sázka na mladou hvězdu byla logická, v té době se herec vezl na nebývalé vlně popularity mezi teenagery.

Top Gun (1986) – pilot a seladon

zdroj: YouTube.com


Film vznikl na objednávku Pentagonu, ale stal se jedním z největším teenagerských hitů osmdesátých let. Plakáty Toma Cruise díky filmu o pilotech stíhaček okupovali snad všechny dětské pokoje a po úspěšné premiéře chtělo hodně mladých amerických mužů jít do armády ke stíhacím pilotům. Tom  Cruise ve filmu hrál asi tak, jak mu předepisoval scénář a z dnešního pohledu je jeho postava klišovitá až běda. Na druhou stranu právě tento snímek z něj učinil megastar světové velikosti. Kdo v té době měl videorekordér VHS a měl přístup k pirátsky dabovaným filmům, musel rozhodně vidět i Top Gun od Tony Scotta.

Mission: Impossible (1996) – akční hrdina

zdroj: YouTube.com


Je to neuvěřitelné, ale první Mission: Imposible režiséra Briana de Palmy již patří ke klasice. Tak rychle letí čas. Tom Cruise se v době natáčení stal na nějakou dobu oblíbeným hrdinou Pražanů – snímek se totiž z části točil v Praze. Někteří si možná ještě vzpomenou na uzavírky vltavského nábřeží a dlouhé kolony aut. Film vznikl podle stejnojmenného seriálu a divákům přinesl akčního hrdinu Ethana Hunta, který vysílán vždy tam, kde už není příliš velká šance na úspěch. Mission: Imposible na diváka útočilo akčními scénami, akčními scénami a samozřejmě také akčními scénami. Přesto však dokázalo nabídnout i solidní zápletku a fajnový scénář. V rámci žánru vydařený snímek.

Spalující touha (1999) – nadržený chlapík

zdroj: YouTube.com


Snímek Spalující touha je posledním filmem Stanleyho Kubricka, který stačil dokončit před svým předčasným skonem. Je také rozhodně posledním dílem Cruise a jeho bývalé ženy Nicol Kidman, v němž se potkali před kamerou. A je prý také snímkem, v němž si populární herec sáhnul na své dno. S jeho výkonem prý pedantský Kubrick mnohdy nebyl spokojen a některé scény se točili opravdu mnohokrát.  Tom Cruise si zde zahrál doktora, jemuž se manželka svěří, že prahne po erotickém dobrodružství. Doktora Harforda zavede osdu do domu, kde se lidé v maskách jako na benátském karnevalu oddávají sexu. Je však odhalen…

Máte rádi jiné filmy s Tomem Cruisem v hlavní roli? Svěřte se nám v diskuzi. V naší přehlídce chybí třeba Tropická bouře, v níž populární herec ukázal svůj skrývaný komediální talent. Mohli jsme zařadit i Vanilkové nebe, kde herec zahrál jednu ze svých nejlepších romantických rolí. 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.