To nejlepší a nejhorší od Tima Burtona

9. 2. 2015 - 20:30 | Téma | Ladislav Loukota

To nejlepší a nejhorší od Tima Burtona zdroj: tisková zpráva

Režisér mnoha kultovních snímků Tim Burton se vrací se svým nejnovějším dílem Big Eyes, a překvapuje v něm především umírněnou stylizací. Big Eyes budí veskrze rozporuplné ohlasy, přitom nejinak tomu bylo také u předešlých Burtonových Temných stínů (2012) a Alenky v říši divů (2010). Je Tim Burton za zenitem? Pohled do posloupnosti filmů jeho kariéry dle hodnocení Metacritic ukazuje, že se možná nachází jenom ve svém slabším období. 

Nejlepší: Mrtvá nevěsta

Tim Burton se poprvé proslavil svými přehršle extravagantními filmy pohybujícími se kdesi mezi animovanou pohádkou a brutálním hororem. Za průlom lze označit populární filmy Beetlejuice (1988), často opomínaný Batman (1989) a samozřejmě i Střihorukého Edwarda (1990). Silně proto překvapí, že u kritiků nejvíce vítězí jeho Mrtvá nevěsta až z roku 2005. Nechybí ji sice makabróznost Burtonových začátků, v jeho tvorbě po roce 2000 právě tyto ale obvykle chybí. U diváků je tomu o něco očekávatelněji – Beetlejuice je jejich druhou nejoblíbenější "burtonovkou", Edward pak rovnou třetí, Mrtvá nevěsta se pak ztrácí kdesi v šumu. Občas se však kritici a diváci vzácně shodnou.

zdroj: Archiv

Nejhorší: Planeta opic

Ještě než značku Planeta opic úspěšně rebootoval snímek Zrození Planety opic z roku 2012, pokusil se o totéž Tim Burton ve všemi ignorovaném remaku z roku 2001. Bylo to snad poprvé, co opustil svou signaturu pološílených kulis a vysoce originální zápletky a vsadil na konzervativní blockbusterovou režii. Výsledkem byl film, který sice zadaptoval knižní předlohu nejvěrněji ze všech v dané značce (resp. především její konec), nepříjemně však překvapil jak fanoušky opičí série, tak i Burtonovy diváky. Planeta opic má zdaleka nejhorší hodnocení jak od kritiků, tak i diváků.

zdroj: Archiv

Nejlepší: Ed Wood

Pomineme-li už zmíněného a mnohem známějšího Střihorukého Edwarda, nejvíce si kritici v Burtonových počátcích oblíbili životopisný film Ed Wood popisující život stejnojmenného céčkového filmaře. Dokonce i diváci jsou na tom podobně – Ed Wood je jejich čtvrtý nejoblíbenější Burtonův film. Ironií osudu přitom šlo o Burtonův první propadák. Navzdory pouhému osmnáctimilionovému rozpočtu film v USA nevydělal ani šest milionů dolarů.

zdroj: Archiv

Po Ed Wood šlo hodnocení už podstatně níže. Sousedící Mars útočí! má jen o fous lepší hodnocení, společně s ním však celá druhá polovina 90. let (Planeta opic 2001). Celá éra ukazuje na značné Burtonovo tápání po jeho počátečním úspěchu, nikoliv nepodobné nynějšímu poklesu kvality. Jeho tehdejší cyklus deprese vlastně skončil až s Velkou rybou v roce 2003. 

Kontroverzní: Velká ryba

Že souhrnná hodnocení nemohou vždy fungovat stoprocentně, ukazuje právě film, který lze kvalitativně označit za Burtonův comeback. Vlídná Velká ryba v sobě spojuje poetiku připomínající spíše Wese Andersona a Burtonovu fantazii a výsledkem je dokonalé pohádkové vyprávění o jednom fantastickém, ač možná do značné míry vysněném životě. U kritiků se ale dobová hodnocení Velké ryby pohybují sotva nad průměrem, jde však o úplně nejvíce nejoblíbenější Burtonův filmu podle diváků. Dokonce více než Beetlejuice.

zdroj: Archiv

I Burtonův "druhý dech", nastartovaný právě Velkou rybou, se ale časem opotřeboval – nejpozději po Alence v říši divů se kritikům, a po Temných stínech i divákům, začal znovu přejídat. Snad se však bude historie opakovat jako po Burtonově krizi mezi lety 1995 a 2003. Na konec letošního roku sice ještě plánuje adaptaci provařeného Pinocchia, příští rok by však rád rovněž natočil populární a náležitě obskurní hororovou knihu Sirotčinec paní Peregrinové. Ani to ale nemusí být jeho tápání konec, ve vzduchu totiž visí i nikým nevyžádané pokračování Beetlejuice.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.