Tipy Jana Jaroše: týden od 31. května do 6. června - ART

1. 6. 2004 - 11:26 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 31. května do 6. června - ART zdroj: tisková zpráva

Škyt, a také Romeo a Julie, a ještě Perný den... a další. UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Škyt (Hukkle) Pondělí 31. května, ČT 2, 21.25 Lyricky, ba až naivisticky laděná maďarská tragikomedie začínajícího režiséra Györgye Pálfiho se vyznačuje několika rysy

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Škyt (Hukkle)

Pondělí 31. května, ČT 2, 21.25

Lyricky, ba až naivisticky laděná maďarská tragikomedie začínajícího režiséra Györgye Pálfiho se vyznačuje několika rysy. Jednak se v ní (téměř) nemluví, ale přesto zůstává průzračně srozumitelná, jednak sleduje olbřímí počet souběžných událostí v lidském i zvířecím světě, naznačujíc, že nic nemusí být takové, jak se nám zprvu jeví. Pod zdánlivě nehybným příkrovem se může skrývat i zločin. Škyt zaujme důmyslně provázanou motivickou skladbou i náhlým překvapením - přelet nadzvukové stíhačky pod nízkým mostkem jistě patří mezi úchvatné zážitky, stejně jako nápadité zacházení se zvukovou složkou. I taková může být podoba experimentu, který se rozhodně neuzavřel do sebe - naopak se snaží diváka co nejvíce omámit a vlákat do svých tenat.

FILMY

V kruhu znovuzrození

Úterý 1. června, ČT 2, 20.00

V blízkosti posvátné hory Kailás se čas od času uskutečňují mohutné buddhistické slavnosti, režisér Viliam Poltikovič se poslední z nich účastnil a přinesl z ní poutavé postřehy, avšak více než důležitý náboženský svátek jej zajímá politický rozměr událostí, postavení Tibetu, dokonce rozhodnutí Číny zpřístupnit toto posvátné území pro masovou turistiku. To v německém dokumentu Wernera Herzoga Koloběh života (uvedeném na letošním Jednom světě), který se dotýkal téže události, nacházím více pochopení, zájmu i pokory.

Romeo a Julie Romeo a Julie (Romeo and Juliet)

Středa 2. června, ČT 2, 20.00

Slavný Zeffirelliho přepis Shakespearovy milostné tragédie se vyznačuje zejména autenticitou - jak v obsazení (herci Leonard Whiting a Olivia Husseyová i věkem víceméně odpovídají svým mladičkým hrdinům), tak v barvité kresbě renesanční Verony, kde se celý příběh odehrává. Namísto strnulé recitace procítěných veršů režisér prosadil vzruch, dynamické jsou souboje i provokující bezstarostnost mládí.

Hlavou proti zdi

Středa 2. června, ČT 1, 21.25

Osobnost českého režiséra Jiřího Weisse (1913-2004) je v mnohém rozeklaná. Dvojdílný dokument Jordiho Niuba (závěrečnou část vysílá ČT o týden později) věnovaný jeho životním zákrutám i tvorbě začleňuje jeho otevřené zpovědi i vzpomínky blízkých přátel a spolupracovníků. Dovíme se o poválečných komunistických iluzích, o emigraci, pro níž se po roce 1968 rozhodl. Postupně se tak odvíjí poutavý obraz stále vitální osobnosti, kterou nikdy nepřestalo přitahovat ženské plémě. Součástí vyprávění jsou i citlivě volené ukázky z jeho stěžejních filmů.

Druhá občanská válka Druhá občanská válka (The Second Civil War)

Středa 2. června, ČT 2, 23.10

Tato politická fantazie režiséra Joa Danta sice snáší znepokojivé náznaky ve stylu "co kdyby", ale ihned je nadnáší groteskní nadsázkou a zlehčováním nepochybně závažných jevů. Téma rozpadu Spojených států v důsledku střetu protikladných sil, konfliktu mezi národním a federálním zájmem, je jistě lákavé, avšak ještě větší pozornost na sebe strhává přesná a ani v nejmenším lichotivá analýza médií. Zejména televize má schopnost ovlivňovat veřejné mínění, ba doslova přetvářet dějiny, neboť pro veřejnost vlastně existuje jen to, co sama ukáže. V hlavních rolích se představí Beau Bridges a Joanna Cassidyová.

Nevědomé víly Nevědomé víly (Le fate ignoranti)

Čtvrtek 3. června, ČT 2, 21.40

Truchlící vdova (Margherita Buyová) s překvapením zjišťuje, že milovaný manžel žil životem, o němž neměla ani potuchy, že i sexuální zaměření vyznával jiné, než se domnívala. Vydává se do manželových stopách a postupně se učí lépe chápat komunitu, v níž se manžel cítil šťastný, postupně se zbavuje předsudků a obav, uvolňuje, nachází nové nasměrování svého osudu. Režisér Ferzan Ozpetek své vyprávění pojednal jako psychologickou sondu s občasnými úsměvnými prostřihy - a pokud vám příběh připadá známý, mohu doplnit, že se před dvěma lety uváděl také v kinech, ovšem pod názvem Falešné vztahy. ČT zvolila doslovnější přetlumočení Nevědomé víly, avšak nejsem si jist, zda opravdu uspěla.

Mňága - Happy End

Pátek 4. června, ČT 2, 22.55

Petr Zelenka na sebe upozornil hned svým debutem, hranou, dokumentárně laděnou mystifikací o kapele, která se sice proslaví, muzikanti rádi pobudou na výsluní, avšak poté stejně zamíří do undergroundu. Zapojení autentických osobností, vážně meditujících o sledovaných událostech, vnášejí znepokojivé podtexty, dotýkající se samotného fungování zábavního průmyslu a umělého vytváření idolů.

Schindlerův odkaz (Schindler's Legacy)

Sobota 5. června, ČT 2, 13.35

Před deseti lety se Steven Spielberg rozhodl založil podpůrnou Nadaci Shoah, která nejen mapuje rozsah holocaustu, pořizuje záznamy svědectví, ale také financuje natáčení dokumentů - jeden z nich, Jasného Peklo na zemi, před časem uvedla Česká televize, zbývající, natočené neméně renomovanými zahraničními tvůrci, jsou k dispozici na videu.

Elvis

Sobota 5. června, ČT 2, 16.25

Ještě mladý Kurt Russell tu představuje božského Elvise. Film režiséra Johna Carpentera, od té doby proslaveného v žánrech značně odlišných, zachycuje jednotlivé etapy zpěvákovy umělecké dráhy a samozřejmě zprostředkovává jeho nejproslulejší hity. Před čtvrtstoletím natočený životopis je však na dnešní poměry přece jen sladkobolně uhlazený.

Perný den Perný den

Sobota 5. června, Prima, 14.20

První, ještě černobílá výpověď o beatlemánii, o extatickém chování rozjařeného publika, o namáhavé šňůře koncertů prozrazuje ledasco ze zákulisí slavné kapely, ale současně si pohrává s groteskní stylizací, s nečekanými zlehčujícími nápady jako v případě všehoschopného dědečka, jenž je při cestování provází. Režisér Richard Lester se hodně snažil vyprávění ozvláštnit a do dokumentární linie se mu podařilo začlenit hodně hravosti, kterou pak zcela uvolňuje v následujícím Help.

Konec sázek Konec sázek (Rien ne va plus)

Neděle 6. června, ČT 1, 22.35

Francouzský režisér Claude Chabrol nepochybně náleží mezi žijící klasiky, před bezmála půlstoletím stál u zrodu důležitého fenoménu zvaného nová vlna, avšak jeho tvůrčí dráha dokazuje, jak úzce se prolínají umělecké ambice s ryze spotřebním zaměřením. Kriminální hříčka Konec sázek samozřejmě patří do druhé ze jmenovaných kategorií, ale nepochybnou nonšalanci si udržuje nejen díky blahosklonné lehkosti, s jakou je vyprávěna, ale také zásluhou hereckých výkonů. Dvojici vynalézavých podvodníků si distingovaně zahráli Isabelle Huppertová a Michel Serrault.

Hotel Splendide Hotel Splendide

Neděle 6. června, ČT 2, 0.00

Na obtížně dostupném ostrově leží tajemný hotel, v jeho bezútěšných prostorách se pohybují zjevně rezignovaní hosté, podrobující se všemu, co vedení hotelu po nich požaduje - bez odporu požívají nevábná jídla, podstupují divné léčebné procedury. Je jasné, že se tu mají bez jediné změny zachovat poměry, které tu kdysi vládly - a snad by tu přetrvaly do nekonečna, kdyby sem osud nezavál podnikavou, svobodomyslnou dívku (Toni Colletteová). Pod vedením anglického režiséra Terence Grosse vznikla bizarní tragikomedie, která občas pošilhává po přesazích k podobenství, ale ne vždy se to daří.

A tipy na filmy ne až tolik artové...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.