Timothy Dalton

7. 6. 2007 - 3:59 | Téma | red

Timothy Dalton zdroj: tisková zpráva

K herectví jej přivedla láska k Shakespearovi a také na divadle začínal jako vážený shakespearovský protagonista

Timothy Dalton K herectví jej přivedla láska k Shakespearovi a také na divadle začínal jako vážený shakespearovský protagonista. Film z něj učinil herce kostýmních dramat; mužná postava jej předurčila do rolí ztepilých, veskrze charakterních gentlemanů. Do filmových dějin však bude navždy zapsán hlavně jako představitel Jamese Bonda.

Timothy Peter Dalton se narodil 21. března 1946 ve velšském městě Colwyn Bay. Hereckou vášeň zdědil po svých prarodičích, kteří vystupovali ve varieté. Legenda praví, že šestnáctiletý Timothy zhlédl v londýnském divadle Old Vic představení Shakepearova Macbetha, načež sám zatoužil po herecké dráze. Od osmnácti jej provázejí ty nejnadějnější vyhlídky. Přes nejprestižnější britskou školu (Royal Academy od Dramatic Arts) se dostal do National Youth Theatre. Působil poté na birminghamské scéně Repertory Theatre, kde se slavně uvedl v Shawově hře Svatá Jana. Pak už jej čekalo angažmá ve věhlasné Royal Shakespeare Company – začíná jako Romeo, nemůže ale chybět ani v řadě dalších velkých rolí (Jindřich V., Král Lear...).

Timothy Dalton jako James Bond Také před kamerami stanul Dalton už v mladém věku. Věhlas mu získal televizní seriál Sat'day While Sunday (1967) ze života osudech anglických dělníků. Pak už následovala první z kostýmních úloh; po boku Katherine Hepburnové a Petera O’Toolea se objevil ve slavném Lvu v zimě (1968). Mladého ztepilého herce nasměrovala role francouzského krále Filipa II. na cestu charakterních postav. Nebudou mezi nimi scházet vášniví rozervanci ani muži královské krve, historičtí i smyšlení. K jeho nejvýraznějším postavám patří dva z nejslavnějších romantických hrdinů anglické literatury, Heathcliff (Na Větrné hůrce, 1970) a Edward Rochester (minisérie Jana Eyrová, 1983). Krátce po sobě se objevil také ve dvojici dramat z anglických dějin. V Cromwellovi (1970) ztělesnil prince Ruperta, v Marii, královně skotské (1971) manžela titulní hrdinky, Lorda Darnleyho. Milenecký vztah mezi oběma filmovými figurami se tehdy přenesl rovněž na jejich představitele, takřka na dvacet let se Daltonovou životní partnerkou stala herečka Vanessa Redgraveová (po jejím boku se objevil rovněž v dramatu Agáta, 1979, o osudech spisovatelky Christie).

Timothy Dalton Ač na divadle Dalton patřil a dosud patří k nejvýraznějším Shakesperovým interpretům, před kamerami se v díle slavného dramatika objevil jenom jedenkrát, a to jako protagonista Antonia a Kleopatry. Za zmínku jistě stojí, že se k témuž námětu herecky ještě jednou vrátil, když v televizní Kleopatře (1999) zosobnil Julia Césara.

Od roku 1978 Dalton pokouší štěstí také v Americe. Jestliže ve čtyřicátých letech by Dalton klidně mohl stát hvězdou první velikosti, v Hollywoodu sedmdesátých let už byl jeho herecký typ rytířského elegána dávno passé. Na Daltona proto většinou čekaly úlohy v projektech obskurního rázu. Do svého filmového návratu Sextette (1978) si je zvolila tehdy pětaosmdesátiletá Mae Westová. Po boku někdejší divy pak ztělesnil hrdinčina mladého manžela; snímku dokonce nescházela řada odvážných milostných scén mezi nesourodou dvojicí. Obdobně podivným nápadem byl i pokus oživit hrdinské dobrodružství Flash Gordon (1980) coby comicsovou extravaganzu. Proslulý filmový propadák naštěstí Daltona neobsadil do titulní úlohy, představil se „pouze“ jako šlechetný vesmírný vládce Barin. Největší úspěch slavil s historickou minisérií Hříchy (1986) s Joan Collinsovou v hlavní roli.

Timothy Dalton jako James Bond Hned o rok později však Dalton začal na své celosvětové slávě pracovat opravdu naplno, přestože se kvůli ní musel vrátit zpět na Britské ostrovy. Právě mu byla nabídnuta úloha Jamese Bonda, už poněkolikáté v kariéře. Už když se s rolí v roce 1967 loučil Sean Connery, producenti oslovili mladičkého Datlona. Ten však dal přednost kariéře na divadle. Dvacet let poté už nezaváhal. Jako agent ve službách Jejího Veličenstva se ale Dalton objevil pouze dvakrát, a to v příbězích Dech života (1987) a Povolení zabíjet (1989). Diváci se totiž s jeho sošným pojetím, které tolik kontrastovalo s lehkovážným Bondem Rogera Moorea, nikdy nesžili. Ty tam jsou hrdinovy proslulé hlášky, o bonvivánství ani nemluvě. Daltonův superšpion ze srovnání s ostatními verzemi vychází jako suchar, jenž je ke svým protivníkům uctivý a milenky střídat odmítá. Na jeho bondovské kralování se tak dnes vzpomíná spíše se smutkem – vždyť krach Povolení zabíjet v pokladnách kin Jamese Bonda nadlouho uspal. Třetí Daltonova bondovka The Property of a Lady pro jistotu nikdy nevznikla a hrdinu se podařilo vzkřísit po dlouhých šesti letech (to už měl tvář Pierce Brosnana).

Timothy Dalton Také Daltonova kariéra se ze šoku v podobě dvou neslaných nemastných bondovek už nikdy zcela nevzpamatovala. Výrazné dramatické party jsou mu od té doby zapovězeny. Mnohdy mu nezbývalo než se smířil s tuctovými tituly (thriller Rudý orel, 1994, satanistický horor Posedlý, 2000). Dodnes bývá obsazován hlavně do snímků s přídechem retra. Asi nejvýrazněji se uplatnil v minisérii Scarlett (1994), která navázala na klasický Jih proti Severu (1939). Dalton se tak ukázal jako nejvhodnější kandidát na nástupce nedostižného hollywoodského milovníka Clarka Gablea coby šarmantního jižanského statkáře Rhetta Butlera. Jednalo se ale o jeden světlý okamžik v záplavě průměrných titulů (dobrodružné retro Rocketeer, 1991, nebo romance Kosmetička a zvíře, 1997).

Timothy Dalton ve filmu Posedlý Záliba v historických charakterech jej přivedla rovněž do role proslulého detektiva Pinkertona v „disneyovsky“ zidealizované biografii pistolníka Jesseho Jamese Američtí psanci (2001). Zavzpomínat na slavné časy si mohl díky dětskému snímku Looney Tunes: Zpět v akci (2003), kde ztělesnil agenta bondovského střihu Damiena Drakea. Na jeho někdejší oblibu ostatně odkazuje i úloha úlisného šviháka Skinnera v akční parodii Jednotka příliš rychlého nasazení (2007). Film ani televize již Daltonova umu využít nedovedou a vnímají jej jako relikt časů minulých. S tím jako by se Dalton už před časem smířil. Také divadlu se věnuje už jen výjimečně a užívá si předčasného hereckého důchodu.

ČLÁNKY O FILMU

Oscarům kralovali Martin Scorsese a Skrytá identita

Oscarům kralovali Martin Scorsese a Skrytá identita

29. 8. 2008 | Téma | red

V okamžiku, kdy na pódium vystoupali pánové Francis Ford Coppola, Steven Spielberg a George Lucas, aby oznámili držitele Oscara pro nejlepšího režiséra, bylo všechno jasné
Colin Firth

Colin Firth

29. 7. 2008 | Téma | red

Populární charismatický britský herec. Nenápadný britský herec s obrovským talentem a ještě větším charisma se kdysi proslavil Formanovým Valmontem
Omar Sharif

Omar Sharif

8. 3. 2008 | Téma | red

Z Egypta až do Hollywoodu.
Albert Finney

Albert Finney

16. 2. 2008 | Téma | red

Hrával světáky a snílky. Albert Finney se narodil 9. května 1936 v Salfordu (hrabství Lancashire). Studoval na londýnské Royal Academy of Dramatic Arts, kde byli jeho spolužáky Peter O’Toole a Alan Bates
Vanessa Redgraveová

Vanessa Redgraveová

23. 1. 2008 | Téma | red

Vanessa Redgraveová má herectví v krvi: oba rodiče byli herci, stejně jako její sestra, bratr a obě dcery
Anthony Hopkins

Anthony Hopkins

20. 11. 2007 | Téma | red

Britský herec sklízel zprvu úspěchy na divadle. Britský herec sklízel úspěchy na divadle, později v britském filmu, své největší slávy však dosáhl až v Hollywoodu
Venuše

Venuše

10. 7. 2007 | Téma | red

Není to podzimní sonáta ani romance typu jaro-zima.Co tedy vlastně? Pravděpodobně snaha ukázat, že toužíme po uplynulém mládí, aniž bychom chápali, co „mládí“ pro nás znamená
Holly Hunterová

Holly Hunterová

28. 3. 2006 | Téma | red

Dává přednost nezávislým produkcím. Jejím dosavadním vrcholem je oscarová role ve snímku Jane Campionové Piano. Dává přednost výrazným rolím u předních představitelů nezávislého filmu před běžnou hollywoodskou produkcí

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.