Thrilleru Čtvrtý druh diváci nemusí věřit - ale mohou

9. 1. 2010 - 9:16 | Téma | red

Thrilleru Čtvrtý druh diváci nemusí věřit - ale mohou zdroj: tisková zpráva

Do kategorie thriller, sci-fi a horor je zařazen americký film Čtvrtý druh, jehož uvedení do českých kin připravuje distribuční společnost HCE. Jeho atraktivitu zvyšuje obsazení hlavní role populární Millou Jovovichovou. Hraje skutečnou postavu - psychiatričku, jejíž život v zapadlém koutě Aljašky zkomplikovali mimozemšťané.

"Záleží jen na vás, čemu uvěříte," zaznělo na dnešní pracovní projekci několikrát z plátna. Film, připomínající spíše další díl série Akta X či příběhy Dana Browna, přijde do českých kin 28. ledna ve 23 kopiích.

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením na účast mimozemské inteligence. Zpozorování UFO je označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. 

"Dokumentace třetího a čtvrtého druhu neexist Čtvrtý druh zdroj: tisková zpráva ovala - donedávna," píše se v distribučních materiálech. Provokativní snímek byl totiž natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od 60. let minulého století záhadně mizejí lidé, což nikdy nebylo uspokojivě vysvětleno.

Při natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty shromáždila doktorka Abigail Tylerová znepokojující důkazy, na jejichž základě byla vyšetřování záhadných zmizení obnovena. Některé audiovizuální nahrávky (pořídila je v celkové délce 65 hodin) jsou zveřejněny ve filmu, což dělá z tohoto ani ne stominutového snímku ještě mrazivější podívanou.

Psycholožka, kterou na plátně představuje Jovovichová, pracovala s hypnózou. Své pacienty přiváděla při terapeutických sezeních do stavu, v němž se mohli oprostit od psychických bloků vědomí a vzpomenout si na věci, které jsou jinak nedostupné. Na podzim roku 2000 prováděla taková sezení na Aljašce s pacienty trpícími poruchou spánku, přičemž se jejich vyprávění nápadně podobala. Zdokumentované příběhy svědčí o tom, že byli uneseni mimozemskou inteligencí. I sama doktorka přišla o dcerku.

Z nahrávek se ozývají zvuky podobné lidské řeči, ovšem v sumerštině, přičemž legendy o mimozemských bozích mají původ právě v této civilizaci z doby 4000 let před Kristem. Sugestivní jsou scény, kdy se na plátně objevují současně původní deset let staré videozáznamy i jejich hrané rekonstrukce.

Doktorka Tylerová v současnosti žije na východním pobřeží USA. Byla zproštěna obvinění z účasti na zmizení své dcerky, je upoutána na lůžko a svou malou Ashley od té doby nikdy neviděla.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.