The Spirit of '45 - recenze britského dokumentu

4. 2. 2014 - 19:30 | Recenze | František Fuka

The Spirit of '45 - recenze britského dokumentu zdroj: tisková zpráva

Tento dokument slavného Kena Loache poněkud klame tělem. Na oficiálních českých stránkách se o něm píše: "The Spirit of 45 se snaží osvětlit a oslavit období nebývale pospolitého ducha, jehož dopad přetrval po mnoho let, a který je možné znovuobjevit ještě i dnes." Z toho jsem si logicky vyvodil, že půjde o film, ve kterém uvidíme především dokumentární záběry z Británie 40. let. Což není pravda.

Film skutečně začíná záběry z těsně poválečné doby, kdy byli všichni dobře naladění, plní optimismu a k moci se dostali Labouristé. Všichni byli nadšení a ochotní přiložit ruku k dílu pro "společné dobro". Film se krátce zastaví u tehdejší politické situace, ale především nám vysvětluje, jak bylo dobře, že tehdy bylo mnoho velkých podniků a institucí zestátněno.

Pak film poměrně rychle skočí o mnoho let vpřed a dozvíme se, že o 30 let později se dostala k moci Thatcherová, to byl konec idyly, a že by se s tím zase mělo něco udělat, protože socialismus je bezva.

zdroj: Archiv


Nemám až tak moc problém s tím, jestli souhlasím nebo nesouhlasím s Loachovým názorem, že socialismus je bezva.

Mám problém s tím, že mi to film cpe pořád dokola, jen s minimálními verbálními obměnami. Film neobsahuje žádný hlas vypravěče, takže se vždy objeví nějaký pamětník a vzpomíná: "No tehdy to bylo bezva, továrny a železnice nám patřily, zdravotní péče skoro zadarmo, ale pak přišla Thatcherová a začal vládnout mamon, a dneska když chci demonstrovat, dostanu přes hubu, jak je to možné? VSTANOU NOVÍ BOJOVNÍCI!"

Mluvčí většinou nejsou žádní ekonomové a nevydávají se za ně. Jsou to prostě normální naštvaní lidi - občas staří pamětníci, občas dnešní mladí lidé. A jejich proslovy mě opravdu skoro vůbec nezajímaly, protože v nich nebylo nic, co by se dalo nějak rozporovat, nebo z čeho bych si odnesl nové informace. A ani nebyly natolik blbé, abych se jimi bavil.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.