Těžká váha

29. 9. 2005 - 9:34 | Téma | red

Těžká váha zdroj: tisková zpráva

Spojené státy mají nového hrdinu. Tentokrát však nevládne kulometem a sadou granátů, nýbrž rychlými pěstmi

Spojené státy mají nového hrdinu. Tentokrát však nevládne kulometem a sadou granátů, nýbrž rychlými pěstmi. Režisér Ron Howard a scenárista Cliff Hollingsworth sáhli ve filmu Těžká váha (Cinderella Man) po příběhu boxera Jamese J. Braddocka, který v době velké hospodářské krize během 30. let pozná slávu i chudobu, aby se nakonec stal miláčkem všech Američanů.

Bývalý úspěšný boxer Braddock (Russell Crowe), který přišel po krachu na newyorské burze o většinu peněz, živoří se svou rodinou ve zchátralém domku v New Jersey. Když jim kvůli dluhům odpojí elektřinu a Jamesova manželka Mae (Renée Zellwegerová) pošle jejich tři děti k příbuzným na venkov, kde mají naději na lepší životní podmínky, rozhodne se Braddock k návratu do ringu. Takové rozhodnutí však neznamená jen slávu a peníze, ale také nebezpečí a smrt. Po úspěšném vstupu do boxerského kolotoče čeká veterána v boji o titul v těžké váze vyhlášený zabiják Max Baer (Craig Bierko).

Hlavním lákadlem filmu jsou bezesporu slavná herecká jména. Crowe i Zellwegerová se svých rolí zhostili dobře, avšak na druhé straně nemají příležitost rozehrát charaktery postav do větší šíře společenského kontextu. Prostor k hereckému umění poskytly totiž Croweovi zejména boxerské scény. A to nejen jejich akční atraktivností, ale i tím, co se děje v boxerově mysli při přípravě na souboj. Na scény zápasů se herec pilně připravoval pod dohledem Angela Dundeeho, dlouholetého trenéra největšího boxera všech dob Muhammada Aliho. Novozélanďan předvádí ve filmu nejen precizní údery, ale také vynikající boxerskou mimiku, kterou odkoukal přímo od skutečného Braddocka. Zellwegerová je v roli milující manželky přirozená a přesvědčivá a zbytečně nepřehrává. Dokazuje, že postavy v historicky laděných filmech jí sedí.

Na své si v Těžké váze přijdou zejména fanoušci boxu: scény zápasů působí velmi skutečně, až naturalisticky. Divák má dokonce chvílemi pocit, jako by se sám ocitl v ringu. Ve snaze zachytit každý detail boxerského duelu, použili filmaři více kamer a záběry z různých úhlů, což znamenalo, že herci museli ztvárnit fyzický kontakt velmi autenticky. Ocitli se často až na samé hranici bezpečnosti, a mnohdy i za ní. Jak uvádí propagační materiály filmu, Crowe utrpěl během natáčení několik otřesů mozku a ve scéně, kdy bojuje Braddock s Laskym (Mark Simmons), dokonce dostal takovou ránu, že zděšený pohled ve tváři sportovcova manažera a přítele Joea Goulda (Paul Giamatti) nebyl ani v nejmenším hraný…

Snímek má výraznou slabinu v tom, že nepřináší ve svém žánru nic zásadně nového. Všechny podobně melodramatické scény divák už někde viděl, podobná schémata se objevila již dříve v jiných filmech. Z chudého veterána se stane obletovaný hrdina, boxerova manželka se před zápasem modlí, v boxerském finále všichni fandí hlavnímu hrdinovi, který je nekonečně charakterní, hodný, zásadový a americký, jeho soupeř je naopak zlý a zákeřný. Těžkou váhu tak oživuje hlavně netradiční přístup k popisu boxerského prostředí. Množství sportovních promotérů, sázkařů, rozhodčích, žurnalistů a řady dalších, kteří obklopují ring, vytváří (oproti jiným boxerským filmům) velmi věrohodný obraz prostředí profesionálního boxu. Herecký výkon Paula Giamattiho v roli manažera Goulda je v tomto smyslu nevídaný a mohl by mu získat i Oscara za vedlejší roli (kdyby jej nedávno neobdržel...).

Těžká váha Vizuálně odlišeny jsou různé etapy Braddockova života. Zatímco sekvence zachycující jeho sportovní kariéru hýří barvami, scény z krizových let mají naopak spektrum barev zúžené, film tu přechází téměř do černobílé.

Ačkoliv je Těžká váha typicky americkým produktem s kladným neohroženým hrdinou, určitě stojí za zhlédnutí. Příznivci sportu se nenásilnou formou dozvědí něco o legendě jménem J. J. Braddock, navíc budou moci odborně posoudit kvalitu boxerských soubojů. Ostatní diváci ocení hlavně herce v hlavních rolích Crowea a Zellwegerovou a také příběh, který díky své reálné předloze nepostrádá napětí a autenticitu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.