Temné kouty - recenze thrilleru s Charlize Theronovou

13. 6. 2015 - 22:30 | Recenze | František Fuka

Temné kouty - recenze thrilleru s Charlize Theronovou zdroj: tisková zpráva

Když bylo Libby Dayové osm let, někdo vyvraždil celou její rodinu. Její nesmělé svědectví tehdy napomohlo tomu, že za vraždu byl odsouzen její bratr a šel do vězení, kde sedí dosud.

Uplynulo 28 let. Z Libby vyrostla Charlize Theronová, která je na mizině, takže přijme nabídku divného Nicholase Houlta, který jí nabídne pár set dolarů za účast ve "vražedném klubu", což je skupina krimi-fanoušků, kteří se zabývají starými vraždami a snaží se odhalit jejich pravé pachatele. A v případě vraždy Libbyiny rodiny jsou přesvědčeni, že Libbyin bratr vrahem nebyl. Začnou pátrat, v čemž jim (zpočátku neochotně) pomáhá i Libby a na povrch začínají vyplouvat různé nové informace.

Temné kouty jsou filmovou verzí psychologické detektivky stejné autorky, která napsala Zmizelou. Knihu jsem tradičně nečetl, takže netuším, v čem je problém, ale skoro bych si vsadil na velmi špatnou adaptaci předlohy (scénář nepsala autorka, jako u Zmizelé).

Temné kouty zdroj: tisková zpráva

Příběh má mnoho postav, z nichž značnou část hrají dva různí herci, protože podstatný kus filmu jsou 28 let staré flashbacky. Například Chloë Grace Moretzová hraje mladou satanistickou milenku Libbyina bratra v 80. letech (dost malou roli) a v současnosti hraje tutéž postavu starší herečka, která je Moretzové přibližně podobná. A její dceru, počatou v roce 1985, hraje herečka, která vypadá asi na dvacet let...??? V knize možná byly postavy patřičně vykresleny, ale ve filmu se mnohé z nich, včetně těch nejdůležitějších, objevují zničeho nic, řeknou pár vět a zase mizí, aniž bychom nějak pochopili jejich psychologické rozpoložení, nebo aspoň roli v ději. V některých případech je velmi jasné, že ta postava, která zdánlivě neměla žádný smysl, bude později využita k tomu, abychom se o ní dozvěděli nějaké zásadní odhalení. Nebo abychom o ní slyšeli nějaký voiceover, který nám vysvětlí to, co jsme nepochopili.

Navíc mi docela dost vadil casting - především Theronová v hlavní roli, která vypadá dost rušivě - totiž jako supermodelka, která se na photoshoot oblékla do obnošených šatů. Nikoliv jako ženská, která je psychicky i finančně na dně.

zdroj: Archiv

Nejhorším prohřeškem je ale skutečně to, co se tak často stává při filmových adaptacích tlustých knih: V předloze je spousta postav a podzápletek, do filmu je z toho vybráno jen to nejefektnější a nejdramatičtější, a film se následně změní v nesouvisející přehlídku dramatických scének, ve které postavám nerozumíme, nezajímají nás, žádná z nich není pořádně prokreslena, a stává se jim nějak moc dramatických náhod.

Pokud jste četli knihu a pamatujete si postavy i zápletky, pravděpodobně z toho všeho budete mít o něco uspokojivější zážitek.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.