Tábor tygrů

12. 1. 2004 - 19:57 | Téma | red

Tábor tygrů Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Režie: Joel Schumacher. Hrají: Colin Farrell, Matthew Davis, Cliffton Collins Jr., Tom Guiry, Shea Whigham, Nick Searcy a další. Region: 2. Obraz: widescreen (1,85:1). Zvuk: Dolby Digital 5.1. Anglická verze. České podtitulky. Ještě předtím, co by vás jako vojína armády Spojených Států Amerických poslali válčit do Vietnamu, dostal byste čtrnáct dní nuceného pobytu v tzv

Tabor_tygru
Ještě předtím, co by vás jako vojína armády Spojených Států Amerických poslali válčit do Vietnamu, dostal byste čtrnáct dní nuceného pobytu v tzv. „Táboře tygrů“, místě, kde podmínky nejsou příliš moc odlišné od těch, které zažijete ve Vietnamu. Do „Tábora tygrů“ míří i vojín Bozz (Colin Farrell). Bozz je z rodu Frajera Luka. Nezlomný a inteligentní protestant zařídil několika chlapcům odjezd z vojny domů, ale sám se zatím nechává buzerovat od výcvikových velitelů. Na cestě do „Tábora tygrů“ se setká s Paxtonem (Matthew Davis), s nímž naváže zvláštní druh fiktivního přátelství, a Cantwellem (Thomas Guiry), pošukem, který tuhle „vojnu“ bere až zatraceně vážně! Pokud znáte jméno režiséra Joela Schumachera i v jiné souvislosti než s braky Batman a Robin či Česká spojka, tak víte, že je to osobitý režisér, který ve své filmografii má i takové kusy jako legendární Volný pád, originální Hráče se smrtí nebo Čas zabíjet– asi nejlepší adaptaci díla Johna Grishama. Tábor tygrů – ten Schumacher natočil tak napůl podle „Manifestu Dogma 95“, ale žádná šílenost jako od Dánských kolegů to není.

Schumacher zde výtečně (a efektivně) pracuje se světlem a kamerou Matthewa Libatiquea a jedná se vyloženě o lahůdku. Co částečně narušuje Manifest Dogma, ale i divákův zážitek je podivná hudba Nathana Larsona. Ta se pravda objeví jen sporadicky, ale mám pocit, že většina scén by vyzněla lépe, kdyby byla absolutně bez jakéhokoliv hudebního doprovodu.

Vrcholem Schumacherova umu je poslední scéna z „Tigerlandu“ – konkrétně mise v bažinách, kdy pošuk Cantwell vymění zásobník se slepými náboji ve své zbrani za pravé a divák už se jen začíná obávat, zda-li vojína Bozze nepostihne stejný osud jako Frajera Luka.

I ze scenáristického hlediska je to solidní kus a skoro se až divím, že po tomto příběhu neskočil například Oliver Stone :) Postava vojína Bozze je zde představována jako takový rebel bez příčiny, který prochází vší vojenskou buzerací a jako by se ho to ani netýkalo se lehce usmívá, když mu při klikování major přišlapu hlavu do bláta.

A právě Bozz je zde geniálně zahrán Colinem Farrellem. Jméno tohoto herce vám asi před dvěma roky asi ještě nic neříkalo, ale dnes už vám asi neujde (namátkou Minority Report, Test, Telefonní budka). A i kdyby jste se při sledování snímku sebevíc nudily, i přesto byste z něho nemohly spustit oči – při sledování Farrella to prostě nejde! Kdo ví, jestli z něho za pár let nebude další Al Pacino :)

Verdikt: Vynikající film!!!

Obraz a zvuk: Aby byla snímku dodaná větší autenticita, byl točen jednak na digitální kameru a jednak byl jeho master trošku nazrněn. Navíc (to je ten Manifest Dogma 95) byl snímek točen za přírodního osvětlení. Takže obraz, jak jistě chápete není nejlepší, ale zde to má svůj účel. Nejedná se o chybu tvůrců DVD. Zvuk je naopak precizní…

Bonusy: Tábor tygrů není z rodiny filmů, kde by se reportéři MTV sjížděli při natáčení a točily FILM O FILMU. Proto ho tu ani nehledejte. Jedinými bonusy na disku je zábavný komentář režiséra Joela Schumachera a záznam z kamerové zkoušky Colina Farrella. Nicméně počet bonusů by neměl být v rozhodování koupit/nekoupit nějak podstatný. Tady jde spíš o to, abyste si tento výborný snímek mohli vychutnat na DVD, v původním znění, s perfektním zvukem a relativně i obrazem…

Hodnocení: 100% DVD: 60%

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.