Stormbreaker

18. 10. 2006 - 23:56 | Téma | red

Stormbreaker zdroj: tisková zpráva

Který kluk nikdy nezatoužil stát se neohroženým tajným agentem, který by zachraňoval svět před proradnými zločinci? Čtrnáctiletému Alexi Riderovi ( Alex Pettyfer) se to splnilo

Který kluk nikdy nezatoužil stát se neohroženým tajným agentem, který by zachraňoval svět před proradnými zločinci? Čtrnáctiletému Alexi Riderovi (Alex Pettyfer) se to splnilo. Stalo se tak ale za dost nepříjemných okolností. Alexovi právě zemřel strýček Ian (Ewan McGregor). Na truchlení však nemá Alex čas – nejdřív se musí vyrovnat s tím, že se jeho jediný příbuzný nestal obětí autonehody, ale byl zavražděn. A hned poté s vědomím, že Ian Rider nebyl obyčejným bankéřem, nýbrž jedním ze špiónských es MI6. A je na Alexovi, aby svého strýčka zastoupil. Mužem, jenž stojí za Ianovou smrtí a jehož plány musí mladičký agent zkřížit, je počítačový génius Darrius Sayle (Mickey Rourke). Mondénní miliardář právě po celé Anglii rozeslal svůj nový výtvor – superpočítač Stormbreaker. Jakou čertovinu si to Sayle přichystal? A jakou roli v ní má sehrát jeho někdejší spolužák, britský premiér (Robbie Coltrane), jenž má během megalomanské show uvést Stormbreakera do provozu?

S parodiemi bondovek se v posledních letech přímo roztrhl pytel. Každá z nich byla trochu jiná, každá měla co nabídnout. A od každé si tvůrci Stormbreakera mohli něco málo vypůjčit. Je dobře, že si adaptace prvního dílu knižní série o Alexi Riderovi vzala to lepší. Autor předlohy a scenárista Stormbreakera Anthony Horowitz se ukazuje jako znalec Jamese Bonda a všeho, co s tímto fenoménem spjato. A tak si fanoušci bondovek při sledování filmu mohou zapátrat ve své paměti, odkud že Horowitz ten který motiv převzal. Stormbreaker pracuje s myšlenkou, jak by to vypadalo, kdyby agentovi ve službách Jejího Veličenstva do dokonalého světáka něco scházelo (Johnny English), konkrétně: kdyby to byl teenager (Agent Cody Banks). Před světem musí superšpion skrýt svou totožnost, mohl by se vydávat za nudného obchodníka (Pravdivé lži) – a zatím to může být třeba milovník adrenalinových sportů (xXx). A při tom všem si Horowitz nemohl nevyhrát si se všemi zákonitostmi bondovek (trilogie o Austinu Powersovi) a využít rozmanité špionážní hračičky, které by navíc mohly odpovídat věku hlavního hrdiny (Spy Kids).

Na tyto hrátky s bondovkami a jejich variacemi přistoupila i celá řada hvězd britského (a světového) filmu. Mnohé z nich ve Stormbreakerovi rády přijaly i jen malinkou roličku, v níž by si mohli vyzkoušet některou z klasických bondovských figur. Začít musíme od Ewana McGregora, o němž se svého času mluvilo jako o nástupci Pierce Brosnana v úloze Jamese Bonda – dokazuje, že by špatnou volbou rozhodně nebyl. Na časy, kdy MI6 ještě šéfoval nerudný a kožený gentleman, si zavzpomínáme s dokonalým Billem Nighym, ženský prvek ve vedení tajných služeb zastupuje Sophie Onokedová (Hotel Rwanda). Vynálezce-hračkáře, jenž nemá daleko k legendárnímu Q, si s gustem zahrál Stephen Fry. A dvojnásobné účinkování v bondovkách si připomněl Robbie Coltrane, zde v roli britského premiéra.

Nemenší herecký talent se soustředil i do rolí záporných. Krystalicky čisté zlo zde reprezentují Mickey Rourke jako báječně úlisný elegán Darrius Sayle, ale také Missy Pyleová (Galaxy Guest) v roli Sayleovy sadistické pobočnice a Andy Serkis (Glum z Pána prstenů) coby zohyzděný vrahoun pan Škleb. Jen na pravověrnou bondgirl se z pochopitelných důvodů nedostalo: částečně se o tuto úlohu podělily přehnaně afektovaná Alicia Silverstoneová coby Alexova chůva Jack Starbrightová a mladá Sarah Bolgerová, představující se v roli Alexovy spolužačky Sabiny.

Přítomností hvězd se naštěstí nenechává zahanbit ani protagonista snímku Alex Pettyfer. S grácií Angličana se vyvaroval frajírkovské nesnesitelnosti, jaká se občas přihodí některému z jeho amerických vrstevníků. Jeho hrdina zůstává oním rozpačitým mladíkem, který spíš jen mimoděk využívá špiónských schopností, které mu po léta vštěpoval jeho strýc.

Stormbreaker nabízí uchazečům o producentské řemeslo jedno ponaučení: chcete-li, aby vaše bondovská parodie měla styl, svěřte ji do britských rukou. Za výsledek se nebudete muset stydět. Zatímco předchozí americké pokusy (Austin Powers, Agent Cody Banks) trpěly těžkopádností a doplácely na křečovitý humor, Stormbreaker se může honosit nenuceností a švihem, jichž si ceníme u prvních bondovek se Seanem Connerym. Snahám přiblížit se legendě odpovídá i sázka na klasickou filmařinu: velká digitální kouzla nečekejte. Ani Stormbreaker se nevyhnul několika výrazným zakolísáním. Na škodu je až příliš razantní střih, který brání vytěžit více z některých motivů a situací. Ránu mezi oči pak si sami tvůrci uštědřili rozpačitou koncovkou, v níž lze jenom stěží najít logiku. (Možná mě ale druhý díl usvědčí z omylu.) Režisér Geoffrey Sax zrovna nepatří ke špičkám v oboru, akční komedie disponující lehkým britským humorem mu ale sedí podstatně víc než americký thriller (důkazem budiž srovnání Stormbreakera s jeho předchozím snímkem Hlas smrti). Se Stormbreakerem se žádný filmový zázrak nekoná, film však splňuje vše, co si jeho diváci mohli přát – ti mladší se dobře pobaví u svižné akce, ti starší si nostalgicky zavzpomínají na staré dobré časy, kdy stříbrnému plátnu vévodily nadsázka a elegance.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.