Star Wars: Epizoda II – Klony útočí (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones)

4. 5. 2005 - 15:40 | Téma | red

Star Wars: Epizoda II – Klony útočí (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář: George Lucas, Jonathan Hales. Režie: George Lucas. Kamera: David Tattersall. Hudba: John Williams. Střih: Ben Burtt. Kostýmy: Trisha Biggar. Výprava: Phil Harvey, Jonathan Lee. Hrají: Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Hayden Christensen (Anakin Skywalker), Natalie Portman (Padmé Amidalu), Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Christopher Lee a další. USA 2002, 135 minut, barevný, širokoúhlý, české titulky i český dabing, 23 kopií v ČR + 9 kopií SR. Dolby Digital EX 6.1. Distribuce v ČR: Bontonfilm. Premiéra v ČR: půlnoc z 15. na 16. 5. 2002.ZPĚT NA SPECIÁL HVĚZDNÉ VÁLKY Diskuzní fórum České stránky o tomto fenoménu Hned na úvod příjemná zpráva pro všechny odpůrce Jar Jar Binkse – a že jich není málo: v tomto dílu Hvězdných válek se objeví jen v několika scénách a celkem ze 135 minut filmu v zhruba sedmi z nich

star_wars2
Hned na úvod příjemná zpráva pro všechny odpůrce Jar Jar Binkse – a že jich není málo: v tomto dílu Hvězdných válek se objeví jen v několika scénách a celkem ze 135 minut filmu v zhruba sedmi z nich. Přesto má velmi důležitou úlohu.

Podrobný děj filmu jsme vám již prozradili v tomto článku, takže nyní jen krátce: senátorka Padmé přilétá na zasedání Rady na planetu Coruscant a jen díky záměně se svou dvojnicí vyvázne z atentátu. Její ochranou jsou pověřeni Obi-Wan Kenobi a Anakin Skywalker. Brzy dojde k dalšímu pokusu o atentát a díky honičce s měnivcem získají další stopu, po níž se již vydává Samotný Kenobi. Anakin má dopravit Padmé do bezpečí její planety, ale co čert nechce, oba se do sebe zamilují a řeší tedy rovněž dost obtížný problém – už proto, že rytíř řádu Jedi se nesmí zamilovat.

star_wars2
Nakonec se však Kenobiho pátrání po několika nových a neznámých planetách a Anakinova touha opět spatřit matku protne na jedné ze zmíněných planet, kde nakonec dojde k závěrečné a kruté bitvě plné trikových efektů a blýskajících laserových mečů. Tím však vlastně jen válka začíná – a Zlo se může radovat a mnout si ruce.

Děj je prostinký až hanba. Navíc jde spíše o mix jakési detektivky noir, počítačové hry (zvlášť scény honičky ve vznášedlech nebo úniku z výrobního pásu jsou snad přímo vybrané herní scény typu skoč, chyť se, drž se, vypočítej si skok, opět skoč...) a romantického velkofilmu plného – již opět! – hořících krbů, několikanásobných vodopádů, zurčících řek, zelených luk, jezer a modré, modroučké oblohy. A rovněž plného klišovitých dialogů, které musejí trhat uši snad i fanouškovi mexických telenovel. („Miluji tě. Úplně a hluboce...“)

star_wars2
Zavilí příznivci Hvězdných válek však budou nejspíše potěšeni – je zde spousta narážek nejen na první díl, ale hlavně na díly 4 až 6. Dozvíme se, jak se k sobě dostali oba roboti C3PO a R2D2 jako spolupracující duo (seznámili se již v prvním dílu), jak Anakin o ruku přišel, jak to, že se časem narodí Luke (a samozřejmě Leia), jaké vlastně byly příčiny vzniku války klonů, dříve jen naznačených, všímavé pobaví Kenobiho hláška směrem k Anakinovi: „Z tebe budu mít jednou smrt.“ A jistě je ve filmu mnoho dalších náznaků, na něž by však obyčejný recenzent musel mít příruční encyklopedii hvězdných válek a vztahů.

Znalci díla samotného George Lucase zase zahlédnou určité podobnosti s jeho předchozími filmy – například při honičce futuristickým městem zahlédnete bistro ne nepodobné Melovu bistru z American Graffiti.

Nejvíce se však tvůrci vyřádili na počítačových efektech. Ať jde do detailů propracované kulisy měst, krajiny, staveb (např. když hned v úvodní scéně se tyčí vysoké štíhlé věže nad mraky – a na těch mracích je vidět jejich stín, případně při honičce na kluzácích). Některé triky, pravda, vypadají poněkud přepísknutě, zvlášť v kombinaci s lidským faktorem. Tím nemyslím, že při jednom setkání se Kenobi dívá nad hlavu Jar Jar Binkse, ale spíše všechny ty nepravděpodobné skoky z kluzáku na kluzák, starty kluzáků, podivnou velikost arény v závěru, kdy chvíli vypadá jako obrovská plocha, jindy jako menší fotbalové hřiště, a koneckonců i všechna tři zvířata, s nimiž v aréně hrdinové bojují, a jejich pohyb. A možná i díky té přemíře triků některé jiné scény, rádoby "lidské", působí trošičku, poněkud, směšně.

Zdá se, jako by filmu kralovala akce. Žel, není to tak. Skutečně se připravte na nervydrásající chvíle, kdy Kenobi a Anakin budou probírat stávající politickou situaci v senátu a politiky všeobecně, kdy se bude vyznávat láska všemi možnými klišé způsoby a kdy si hrdinové budou sdělovat věci, které jsme již ve filmu několikrát přežvýkali.

Jistě, druhý díl Hvězdných válek má jeden zajímavý přesah, kdy vlastně ve chvíli, kdy zvítězí Dobro, jde ale v celkovém důsledku o vítězství Zla. Tento základ dialektiky je ale ukázán – a vysloven - tak polopaticky, až si řeknete, pro koho ten George Lucas vlastně tenhle film natočil? A ohlédnete-li se za právě skončeným filmem zpět, možná vás napadne, že pro současné dvanáctileté děti. A možná právě z toho poznání Síly vás trochu zamrazí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.