Soderberghův nový film Solaris - preview

11. 7. 2008 - 14:03 | Téma | red

Soderberghův nový film Solaris - preview Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Podkladem k filmu Solaris se stal stejnojmenný a světoznámý sci-fi román Stanislawa Lema, který zfilmoval v r. 1972 režisér Andrej Tarkovskij. [Steven Soderbergh] Slavný námět se stal výzvou pro režiséra Soderbergha (získal Oscara v r

Solaris_Soderbergh_preview
[Steven Soderbergh]
Slavný námět se stal výzvou pro režiséra Soderbergha (získal Oscara v r. 2000 za Traffic) a pro hollywoodskou produkci v čele s Jamesem Cameronem. Soderberghův film Solaris je film naplněný emotivním a záhadným milostným příběhem, zasazeným do rámce science fiction. Jde o již druhou filmovou adaptaci klasického vědecko fantastického románu Stanislawa Lema. Kniha byla poprvé zfilmována v roce 1972 v ruské produkci režiséra Andreje Tarkovského. Steven Soderbergh napsal scénář, režíroval, ujal se střihu i kamery. Letošní festival v Berlíně hostil jak režiséra Soderbergha, tak představitele hlavní role George Clooneyho.

Solaris_Soderbergh_preview
[George Clooney]
DĚJ
Psycholog Chris Kelvin se vydá na vesmírnou stanici obíhající kolem planety Solaris, aby rozřešil záhadné chování vědeckého výzkumného týmu. Společnost, financující výzkumy planety Solaris, se začala obávat, protože vědci na palubě stanice nekomunikují se Zemí. Neví se, zda jsou mrtví, nebo zranění, jestli všichni nezešíleli, nebo je někdo nepřepadl. Kelvin zná velitele výpravy, proto je vyslán, aby zjistil, co se děje. Diváci stejně jako Kelvin postupně zjistí, že Solaris je mnohem víc než nebeské těleso obíhající kolem svého slunce. Je to živý organismus, který má schopnost zhmotnit silné podněty zachycené v paměti členů posádky kosmické stanice. Zatímco vědci studují Solaris, Solaris zkoumá je.

Solaris_Soderbergh_preview
[Natasha McElhoneová]
HERCI
Hlavní role hrají George Clooney, Natasha McElhoneyová, Jeremy Davies, Viola Davisová a Ulrich Tukur. Soderberg od samého začátku věděl, že Chrise Kelvina by měl hrát George Clooney. "Věděl jsem, že George má pro tuto roli herecké schopnosti," říká režisér." Nebyl jsem si však jist, jestli roli přijme. Je to náročná role, velmi odlišná od toho, co George doposud dělal." Clooney, který již hrál ve dvou Soderberghových filmech - "Out of Sight" a "Ocean´s Eleven," a který je jeho společníkem v produkční společnosti Section Eight - se rád ujal role Chrise Kelvina. "Vlastně jsem bojoval o tuto práci," směje se Clooney. " Po přečtení scénáře, jsem poslal Stevenovi dopis a řekl jsem "Nevím jestli to dokážu, ale rád bych se o to pokusil."

Solaris_Soderbergh_preview
[Kelvin ve stanici]
VÝTVARNÉ ŘEŠENÍ
Ačkoliv příběh se odehrává v budoucnosti, kdy cesty do vzdálených světů jsou možné, ne-li samozřejmé, Soderbergh chtěl, aby byl film zasazen do současnosti nebo blízké budoucnosti. "Nechtěli jsme být specifičtí ve smyslu v jak vzdálené budoucnosti se příběh odehrává, ale nechtěli jsme vyvolat dojem daleké budoucnosti," řekl Soderbergh. "A nechtěli jsme , aby film poutal pozornost novou technologií protože to neodpovídalo příběhu." Výtvarník Philip Messina pro tento film navrhl a postavil dvoupatrovou vesmírnou stanici Prometheus. Model byl podepřen betonovými pilíři, sahajícími šest stop pod úroveň dekorace. Opěrné stěny a spousta lan pomáhaly nést část celkové váhy konstrukce.

PRODUKCE
Režisér Steven Soderbergh před filmem Solaris dosud žádnou sci-fi nenatočil. "Dosud jsem nevstoupil do oblasti science-fiction, zejména proto, že mě počítačové aspekty tohoto žánru nezajímají," vysvětluje. "Nemám chuť natáčet film o tom, jak bude vypadat technologie za několik desítek let." Sonderberg zvažoval natočení sci-fi snímku poté, co mu produkce Twentieth Century Fox nabídla zfilmování klasického románu Stanislawa Lema Solaris. James Cameron a jeho společníci ve společnosti Lightstorm Entertainment, Rae Sanchiniová a Jon Landau, kteří vlastní práva k natočení původního díla, byli nadšeni, když Soderbergh projevil o režii SOLARIS zájem. Lightstorm jednal pět let jak s autorem literární předlohy, tak s ruskou vládní organizací Mosfilm, která vlastní distribuční práva k ruskému filmu Solaris od Andreje Tarkovského.

Soderbergh při psaní scénáře použil materiál z Lemovy knihy, některé prvky z Tarkovského filmu, a mnoho svých vlastních nápadů. "Nejvíc nám záleželo na tom , aby zůstala zachována ústřední témata," připomíná producentka Rae Sanchiniová. Režisér vysvětluje: "Největší rozdíl mezi tímto a předchozím filmem a románem spočívá v tom, že náš film se podrobně zabývá bývalým vztahem mezi Kelvinem a jeho manželkou - co se mezi nimi před léty na Zemi stalo."

Režisér Soderberg nechtěl natočit standardní americkou sci-fi s nezbytnými kosmickými bitvami, zlovolnými mimozemšťany, v toboganovém rytmu. "Není to akční film a lidi musí vědět o co jde," říká Cameron." "Tento druh science fiction byl používán v padesátých a šedesátých letech. Film vás zavede do nejodlehlejších vesmírných míst a dovede vás k sebe poznání. Kelvin je konfrontován se svou vlastní pamětí, znovu prožívá to čím prošel, svou vinu, pocit špatného svědomí, omylů, kterých se dopustil. A má příležitost to změnit, nebo možná ne."

Na SPECIÁL SOLARIS

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.