Slídil - recenze akčního thrilleru s Jakem Gyllenhaalem v hlavní roli

29. 1. 2015 - 21:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Slídil - recenze akčního thrilleru s Jakem Gyllenhaalem v hlavní roli zdroj: tisková zpráva

Jake Gyllenhaal v roli zvráceného chlápka Louise Blooma si libuje v natáčení všelijakých nehod a katastrof, které pak s radostí prodává do televize. Film Slídil je obstojný thriller, který milovníkům žánru připravil hned na začátku roku 2015 obstojnou zábavu spojenou s tíživou atmosférou, akcí a originálním příběhem.

Kdysi jsem četl, že Jake Gyllenhaal je v USA dívčím idolem a pubescentní fanynky si vylepují jeho plakáty po zdech svých pokojů. Je tedy pravdou, že už je to pěkně dlouho, co jsem nasál tuto informaci, ale je pravdou, že tomu docela rozumím. Na druhou stranu Gyllenhaal se dlouhodobě nikdy nesnažil procpat na ony plakáty skrze laciné filmy a zbytečné role.

Slídil zdroj: tisková zpráva

Jeho Louis Bloom je člověk ze dna lidské společnosti. Je to přesně ten týpek, co dokáže chytit příležitost za pačesy a i přes nějaká základní morální dilemata se rozhodne vstoupit do totálního mravního bahna. Dobrovolně. Natočí dopravní nehodu, tak nějak náhodou a zjistí, že jde vlastně o docela solidní vlastnost, která by se dala zpeněžit. 

A tak začne tahat pro jednu televizní stanici. Natáčí, je do toho zažraný a vypadá strašně slizce. Jeho vypouklé oči určitě nebudou důvodem, proč si do nějakého pokoje vylepit aktualizovanou verzi plakátu. Postupně si navíc začne upravovat důvody svého konání. V podstatě dělá jen novinařinu.

zdroj: Archiv

Film nepostrádá dynamiku, některé dialogy (hlavně mezi ním a televizní šéfkou Ninou - Rene Russo) jsou navíc hodně realistické. Kdo dělal v nějakém velkém periodiku, asi vám soukromě potvrdí, že mají v redakci místnost, kde sledují, co si říkají policisté a záchranáři do vysílaček. Fotografové navíc mají toto vybavení i v autech. 

Onen zlomový krok nastane ve chvíli, kdy Louis pochopí, jak moc je tato zvrácená část zpráv poptávaná a začne trochu upravovat a inscenovat realitu. Víc bych prozrazovat neměl, protože snímek režiséra a scénáristy Dana Gilroye zase tak nepředvídatelný není.

Slídil zdroj: tisková zpráva

Každopádně Gyllenhaal hraje dobře, jeho postava svým způsobem uvěřitelná a věrohodná. Na druhou stranu ze sebe dělá hlavní hrdina přehnaně velkého ubožáka. Natáčet nehody je prasárna, ale tím se prostě lidé opravdu živí. Zapněte si večerní zprávy.

Slídil je solidní jednohubka. Zajdete do kina, podíváte, sníte kýbl kukuřice a za dvě hodiny o ničem nevíte. I tak se dá strávit pár hodin o víkendu.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.