Sedm parádních černých komedií k Dlouhé cestě dolů

12. 4. 2014 - 15:00 | Téma | Ladislav Loukota

Sedm parádních černých komedií k Dlouhé cestě dolů zdroj: tisková zpráva

Ve čtvrtek dorazila do kin britská černá komedie Dlouhá cesta dolů. Ať už uspěje či nikoliv, žánr černých komedií je natolik populární uleťárnou, že stojí za to si jej připomenout naším výběrem sedmi dalších děl, které by si měl doplnit každý správný filmový divák. 

Nutno podotknout, že seznam je veskrze subjektivní záležitostí – černá komedie ze svého principu pracuje s ironií i divácky proměnlivým vztahem ke kontroverznímu humoru. Máte-li tak k vybraným dílkům své výtky, raději v diskuzi přisaďte vlastní nápady, namísto případného hejtu našeho seznamu…

V Bruggách

v_bruggach zdroj: tisková zpráva

Jenom málokterý snímek poslední doby i historie pracuje s tak jízlivou juxtapozicí situací souvisejících se smrtí i humorem. V Bruggách však mezi ně rozhodně patří. Film svému režisérovi Martinovi McDonaghovi zajistil kultovní status za to, že divákům dopřál situace, kdy se slzami v očích sledovali naprosto depresivní putování dvou mafiánských postaviček malebným městečkem. Vůbec nevadilo, že konec jejich cesty není úplně vypointovaný – Bruggy vytvořily tolik nezapomenutelných situací, že ani volnější finiš nemůže celkový zážitek zakalit. 

Šlechetné srdce a šlechtické korunky

Kind.Hearts zdroj: tisková zpráva

Abychom nevzpomněli pouze na filmy z posledních let, nedá nám nevypíchnout rovněž dnes prakticky neznámý britský snímek z roku 1949 jménem Šlechetné srdce a šlechtické korunky. V něm Alec Guinness (kterého většina diváků zná především z Hvězdných válek) zahraje celkem osm postav, ale také potěší všudypřítomným cynismem. Vypráví přitom o kafkovském příběhu jistého kariéristy, který se nepříliš košer způsobem dostává na vrchol "potravního řetězce". Za jiné režie by dozajista šlo spíše o drama, díky však bohu za ironičtější náhled na jeho zápletku...

Taková zvláštní rodinka

royal-tenenbaums zdroj: tisková zpráva

Jasně, snad všechny snímky Wese Andersona operují s elementem černého humoru a vtipného cynismu, ze všech za všechny však vybíráme jeho méně známou Takovou zvláštní rodinku alias The Royal Tenenbaums. Obsahuje totiž vše, co v realitě každý spolehlivě nenávidí, za to v černé komedii jde o recept na humor. Ať už jde o rakovinu, drogy, rozvod nebo smrt, Tenenbaumové fungují jako dokonalá jednohubka pro všechny, kterým osobitý Andersonův styl přivádí když ne záchvaty snímku, tak alespoň dobrou náladu pramenící z neštěstí druhých. 

Harold a Maude

Harold-and-Maude-2 zdroj: tisková zpráva

Co by to bylo za přehled černého humoru, kdyby v něm chyběl dnes již kultovní příběh Harolda a Maude? Snímek režiséra Hala Ashbyho popisuje příběh první, mladé postavy trávící svůj čas na pohřbech a dalších podobných „veselicích“, zatímco postarší Maude naopak oplývá životem a vede úvahy o jeho smyslu. Právě na Haroldovi a Maude se ukazuje, že černá komedie mnohdy může oplývat mnohem nadsazenějším pohledem na existenci než jiné, na první pohled vřelejší snímky.

Šéfové na zabití

  horrible-bosses-516d541a7b7f1 zdroj: tisková zpráva

Abychom však nezůstávali jenom v minulosti, můžeme vypíchnout i vcelku vydařenou komedii nedávné doby. Někdo si sice může stěžovat, že se kvůli němu v seznamu nedostalo na Coenovky jako je Fargo či Big Lebowski – v "Šéfech" však dojde na naplnění toho, o čem sní řada z prací povinných lidí, totiž likvidaci egem posedlých bossů dnešní doby. Ve finále se snímek možná nedočká takových lavin humoru jako jiné filmy, v nekontroverzní bídě současné hollywoodské produkce však rozhodně potěšil. 

Život Briana

brian zdroj: tisková zpráva

Ve finále však nemůžeme nevypíchnout klasiku. Jen jenom málokteré téma, které se pro černou komedii hodí více než náboženství – a Život Briana je toho důkazem par excellence. Snímek, který si ve stylu humoru Monty Pythonů dobíral mýty kolem Ježíšova života i fungování biblického Nového zákona je dodnes právem kultem, jehož finální noty lze reprodukovat při každé nešťastné životní události...

Doktor Divnoláska

mwbw-drstrangelove zdroj: tisková zpráva

Pro dnešního diváka možná tradiční studenoválečná černá komedie nemusí fungovat natolik jako v roce 1962, historický prim a kvanta, kvanta nehynoucích ironických dialogů ("You can't fight here. This si War Room!") ji však rozhodně nelze upřít. Film, který toho pro zesměšnění jaderné války vynoval tolik, že je citován dodnes, zkrátka perfektně ztělesňuje geniální talent Stanleyho Kubricka. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.