Sama v Africe je snahou o záchranu "majetku" uprostřed občanské války

26. 8. 2010 - 12:00 | Téma | red

Sama v Africe je snahou o záchranu "majetku" uprostřed občanské války zdroj: tisková zpráva

Dramatické osudy bílé farmářky snažící se uprostřed občanské války v nejmenované africké zemi zachránit rodinnou plantáž zachycuje film režisérky Claire Denisové Sama v Africe. Hlavní role připadla známé francouzské herečce Isabelle Huppertové, jejího exmanžela hraje Christopher Lambert proslavený jako "nesmrtelný horal" z filmové série Highlander.

Maria (Isabelle Huppert) je majitelkou velké kávové plantáže kdesi uprostřed černé Afriky. Jenže podnik budovaný generacemi jejích předků po desetiletí se náhle ocitl uprostřed území, kde se odehrávají střety oddílů povstalců s vládními vojáky. Na rozdíl od bílých sousedů, kteří chtějí spasit své životy útěkem za hranice, se Maria rozhodne na farmě zůstat a udržet její chod stůj co stůj. Její boj za záchranu podniku se ale zdá být beznadějný a pochopení nenachází dokonce ani u svých nejbližších. Mariin bývalý manžel v podání Christophera Lamberta se totiž dohodl na prodeji farmy s prohnaným šéfem místní policie a ani dospělý syn matčinu posedlost udržet si rodinný majetek nechápe.

Situaci jí navíc zkomplikuje přítomnost zraněného vůdce povstalců přezdívaného Boxer (Isaach De Bankolé), jemuž Maria poskytne pomoc a přístřeší. Sama ale o pravé identitě svého hosta, po němž jeho nepřátelé i spolubojovníci usilovně v okolí farmy pátrají, nemá tušení. Z obou výrazných individualit stojících v konfliktu na protichůdných stranách, se tak alespoň na krátkých čas stanou přátelé.

Sama v Africe

U recenzentů v anglicky psaných médiích, které sleduje specializovaný server rottentomatoes.com, si film Sama v Africe vysloužil poměrně příznivé hodnocení. Je prý napínavý, poutavý a zároveň děsivý, a v celkovém hodnocení proto od nich získal 90 procent. Chválu si od nich vysloužil zejména výkon Isabelle Huppert i Christophera Lamberta. Oceňují také práci kamery, které se podařilo zachytitkrásy africké přírody, uprostřed níž se příběh odehrává.

Čeští diváci také chválou ve velké většině nešetří. Výčitky ale směřují k údajně málo prokresleným vedlejším postavám, jejichž jednání se zdá být málo srozumitelné.
Sedmapadesátiletá Huppert se proslavila například ve filmech Paní Bovaryová, Pianistka, Saint-Cyr nebo 8 žen. Má řadu prestižních evropských filmových cen. Hrála i v několika amerických filmech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.