Russel Crowe jako Robin Hood

11. 5. 2010 - 8:00 | Téma | red

Russel Crowe jako Robin Hood zdroj: tisková zpráva

Zapomenout na všechno, co dosud slyšeli o slavném zbojníkovi Robinu Hoodovi, mají prý diváci nového amerického snímku věnovanému této legendě anglických dějin. Režisér Ridley Scott v něm vypráví vlastní verzi známého raně středověkého příběhu; nyní za pomoci australského oscarového herce Russela Crowea (Gladiátor). Snímek dnes představila novinářům v Praze distribuční společnost Bontonfilm, která ho do českých kin uvede od 13. května.

I další aktéři téměř dvou a půlhodinového projektu si už vyzkoušeli, jaké to je držet v ruce vlastního Oscara. Ať už to je producent Brian Grazer (Čistá duše), scenárista Brian Helgeland (L. A. Přísně tajné) či herci Cate Blanchett (Letec) a William Hurt (Polibek pavoučí ženy).

Ve filmu nebo v televizi se Robin Hood objevil už přibližně třicetkrát. Až na výjimky se všechny verze držely ustáleného klišé, ve kterém figurovali mocí posedlý šerif z Nottinghamu, jeho všehoschopný poskok Guy of Gisburne, spanilá a bezbranná panna Mariana a především bezstarostný a odvážný lukostřelec Robin z Locksley. Ani jednu z těchto zažitých představ však Brian Helgeland ve scénáři příliš nešetřil. Režisér navíc film vybavil akčními scénami, brutálními jako byl středověk, a rychlými střihy při zaznamenávání bitevních scén.

Lučištník Robin se stane očitým svědkem smrti krále při obléhání francouzského hradu a spolu s několika kumpány se rozhodne na vlastní pěst dostat se po letech trmácení světem co nejrychleji domů do Anglie. Ocitá se v hrabství Nottingham, které ovládá bezskrupulózní šerif (Matthew Mcfadyen). Málokdo se mu dokáže vzepřít, jednou z výjimek je Lady Marion (Cate Blanchett), která spravuje panství svého tchána (Max von Sydow), zatímco její muž bojuje za krále. Situace se zhorší po Richardově smrti, když na trůn nastoupí slabý král Jan s dvorním našeptávačem Gisbornem (Mark Strong), který tajně osnuje francouzskou invazi do země. Ve chvíli nejvyšší nouze ale přichází doba hrdinů, jako je Robin, kteří se pokusili naplnit prázdné pojmy typu právo, spravedlnost a národní hrdost.

Robin Hood

"Chtěli jsme, aby Robin Hood byl středověkou verzí Gladiátora. Proto jsme si vybrali Ridleyho Scotta. Asi jen on dokáže natočit tak autentický, historicky věrný a přitom divácky atraktivní velkofilm," prozradil v distribučních materiálech producent Grazer.

Odvážné příběhy Robina Hooda byly po desetiletí součástí anglické literatury. Tento typický příběh přežil a byl předáván z generace na generaci, byť trochu pozměňován, protože každá doba ke svému vyvíjejícímu se vzoru něco připojila. A tak co začalo jako ústně předávaná legenda, skončilo jako scénář. Natáčení Robina Hooda v Anglii a Walesu zachycuje období od smrti krále Richarda I. v roce 1199 až do podpisu Magny Charty v roce 1215. Líčí, co se dělo předtím, než byl slavný zbojník vyštván do lesů. A tak konec filmu je vlastně začátkem pro tucty dalších, které už byly natočeny.
Příběhy Robina Hooda patří mezi nejstarší anglickou ústně dochovanou historii, táhnoucí se daleko zpátky do období 9. století s pověstmi o Robinovi až k písemné zaznamenané formě balad z 15. až 16. století. Na plátně ho dosud ztvárnili Douglas Fairbanks, Errol Flynn, Sean Connery i Kevin Costner.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.