RETRO: Nejslavnější filmové postavy šedesátých let

24. 8. 2013 - 18:29 | Téma | Karel Drda

RETRO: Nejslavnější filmové postavy šedesátých let zdroj: tisková zpráva

Letní výlet do časů, které si stojí za to připomínat...

Shodneme se asi, že už vznikla pěkná řádka filmů, které jsou kvůli počtu řazeny ve všelijakých encyklopediích, aby se to všechno dobře pamatovalo. V hlavě nám uvízly celé zástupy názvů, některé však zapadly prostě proto, že film stál už v době svého vzniku za starou bačkoru. Na jiné vzpomínáme s nostalgickou slzou a občas si vybavíme oblíbenou postavu, která v nás zanechala nějaký nesmazatelný dojem. Někdy stojí za to si vzpomenout jen na postavu, která filmu dodala potřebnou šťávu a na celý snímek raději rovnou zapomenout. My jsme pro vás připravili přehlídku těch nejzajímavějších postav z 60., 70., 80. a 90. let. Začínáme tedy léty pamětnickými, kdy většina z nás ještě nebyla na světě, ale protože máme rádi filmy, některé postavy známe z televize a DVD. Pořadí je zcela náhodné a pokud máte pocit, že by si do našeho žebříčku ještě někdo zasloužil připsat, klidně dejte vědět.

Danny Ocean

Byl to gangster, podvodník, ale také šarmantní chlápek, který dokázal krást s gráciemi. Pamětníci říkají, že první Danny Ocean byl možná trochu moc staromilský, ale dokázal při loupežích používat mozek mnohem lépe, než jeho stejnojmenný následovník o několik desítek let později. Dannyho v prvním zpracování filmu Ocean´s Eleven tvárnil Frank Sinatra a tato postava patří k jeho nejlepším, které ve své kariéře zahrál.

Dannyho jedenáctka / Ocean´s Eleven (1960)

Frank Sinatra zdroj: tisková zpráva  

Keith Mallory

Jestli lze ve filmech z šedesátých let najít opravdu nějakou ryze charakterní postavu, která myslí jen na ostatní, sází na hrdost, morálku i mravnost a dokáže strhnout všechny ostatní k heroickým výkoným, pak je to kapitán Keith Mallory, který je ve filmu The Guns of Navarone vyslán společně s dalšími dvěma parťáky na diverzní akci, jejímž cílem je zničit děla na ostrově Navarone. Když řekneme, že ti dva do party byli David Niven a Anthony Queen, pak hrdinný kapitánem nemohl být nikdo jiný než Gregory Peck.

Děla z Navarone / The Guns of Navarone (1961)

gregory-peck zdroj: tisková zpráva

Holly Golightly

Byla krásná, trochu nesmělá, ale všichni ji v roce 1961 milovali. Takhle nějak musela vypadat správná městská dívka z New Yorku na začátku šedesátých let. Oproti vulgárním partičce nadržených a přestárlých slečen ze Sexu ve městě měla Holly Golightly šarm a jisté kouzlo, kterému propadal každý, kdo spatřil její nádherný úsměv. Poprvé byla spatřena, jak si na 5. Avenue dává vynikající snídani. Už máte jasno? Snídaně u Tiffanyho byl ve své době neuvěřitelně sexy snímek, když Holly (Audrey Hepburn) potkala Paula Varjaka, bylo zaděláno na jeden z nejkrásnějších románků.

Snídaně u Tiffanyho / Breakfast at Tiffany´s (1961)

audrey_hepburn zdroj: tisková zpráva

T.E.Lawrence

Ten chlápek se ničeho nebál, dokázal otočit předem prohranou bitvu a získal si respekt nejen u vojáků, arabských kmenů, ale coby filmová postava navíc i kritiků a fanoušků. Rok 1962 byl rokem Lawrence z Arábie. Ten chlápek uhranul úplně všechny. Ženy po něm šílely a muži milovali jeho dobrodružství. A Peter O´Toole, který tohoto chrabrého a skutečného člověka z masa kostí zahrál? Už se nikdy nevymanil ze stínu Lawrence z Arábie.

Lawrence z Arábie / Lawrence of Arabia (1962)

peter_otoole zdroj: tisková zpráva

Christian Fletcher

Christian Fletcher je další postavou z první poloviny šedesátých let, jehož skutky budily u diváků neuvěřitelné emoce. Christian nejprve poslouchal na slovo svého kapitána a jako správný námořník plnil všechny rozkazy. Jak se však kapitán William Bligh začal chovat vůči námořníkům nespravedlivě, Christian Fletcher vzal spravedlnost do svých rukou a navždy se stal britskou kontroverzní postavou číslo 1. Už víte, o kom je řeč? Vzpoura na lodi Bounty byla v roce 1962 již druhým filmovým zpracováním slavného příběhu a Christian Fletcher v podání tehdy štíhlého Marlona Branda jeho nejlepším ztvárněním.

Vzpoura na Bounty / Mutiny on the Bounty (1962)

marlon-brando zdroj: tisková zpráva

James Bond

Má smysl představovat nejdůležitějšího agenta britského impéria? James Bond spatřil světlo světa v roce 1963, kdy se mu do cesty postavil Dr. Julius No v podání Josepha Wisemana. Tajný agent v podání Seana Conneryho byl podle některých fanoušků tím nejlépe obsazeným. Když se pak objevili na scéně jiní herci, už nedosáhli na tak kultovní pozici jako první Bond.

Dr. No / Dr. No (1963)

sean-connery zdroj: tisková zpráva

Inspektor Jacques Cloauseau

Nejzbrklejší policista všech dob spatřil světlo světa v roce 1963 a dostal jméno Jacques Cloauseu. Byl to idiot každým coulem, dokázal však pořádně zatopit každému protivníkovi, který se mu postavil do cesty. Clouseau v podání Petera Sellerse byl neuvěřitelnou smrští gagů a vtípků. První díl nebyl ještě tak pitoreskní a zábavný za každou cenu. Na druhou stranu dal vyniknout celé řadě hereckých hvězd té doby a ze Sellerse udělal definitivně hvězdu první velikosti.

Růžový Panter / The Pink Panther (1963)

peter-sellers zdroj: tisková zpráva

Alexis Zorba

Nespoutaný a divoký Zorba se ujme mladého Američana, aby jej zbavil předsudků a ostychu a umožnil mu ujmout se dědictví. Řek Zorba v podání Anthonyho Quinna stojí za zapamatování už jen pro tu závěrečnou taneční kreaci, při níž se vžene slza do očí nejednoho (i současného) diváka. Alexis Zorba je pravděpodobně nejcharismatičtější postavou šedesátých let. Dokázal si získat mnoho fanoušků, ale nezískal přízeň oscarové poroty, která zcela nepochopitelně upřela zlatou sošku za nejlepší herecký výkon.

Řek Zorba / Zorba the Greek (1964)

anthony-queen zdroj: tisková zpráva

Jurij Živago

Byl to ten nejlepší milovník, který se v době velké socialistické revoluce pohyboval na území Ruska. Prožil první světovou válku, zamiloval se a kvůli své lásce byl ochoten hory přenášet. Každá ženská v roce 1965 naprosto chápala, proč jej krásná Lara tak moc milovala. Tím nejúžasnějším mužem byl doktor Jurij Živago a s noblesou sobě vlastní jej zahrál egyptský herec Omar Sharif. Napadlo by vás vůbec, že legendární herec se naposledy objevil v hollywoodském filmu v roce 2008 a snímek se jmenoval 10.000 let př. n. l.? A natočil jej Roland Emmerich?

Doktor Živago / Doctor Zhivago (1965)

omar-sharif zdroj: tisková zpráva

Blonďák

Hodný pistolník, který nemá úplně čisté svědomí, tak takový je Blonďák. Se svým kamarádem hraje takovou hru. Na Tuca je vypsána odměna a on jej vždycky chytí. Sebere peníze, a když je Tuc pověšen, nezapomene vždycky přestřelit provaz kolem jeho krku. Jednou však s penězi uteče a tím se tato dvojice definitivně rozkmotří. Příběh Blonďáka, Tuca a gangstera Krásnoočka patří už k naprosté klasice westernového žánru a když vám prozradíme, že hlavní roli si střihnul tehdy ještě mladý Clint Eastwood. Vzpomenete si na herecká jména jeho parťáků?

Hodný, zlý a ošklivý / The Good, the Bad and the Ugly (1966)

clint-eastwood zdroj: tisková zpráva

Major Reisman

Byl to voják každým coulem. Dostal úkol a prostě jej splnil, i když šlo zjevně o nesplnitelný rozkaz. Tak například měl dát dohromady tým vojáků, kteří vyrazí na sebevražednou misi. Do týlu nepřátele, až do Francie, kde na jistém hradě pořádají Němci opravdu opulentní merendy. A tam mají zaútočit. Mise téměř nemožná, protože Marvin má sestavit tým ze samých zločinců, kteří by jinak skončili velmi špatně. Vznikne tak tucet špinavců, kteří v čele s majorem Reismanem vyrazí na pořádně drsnou misi. Odhalení je zde: Reismena si zahrál tehdy velmi oblíbený Lee Marvin a film se jmenoval… ano, Tucet špinavců.

Tucet špinavců / The Dirty Dozen (1967)

lee-marvin zdroj: tisková zpráva

HAL 9000

Vyjít s ním nebylo vůbec jednoduché. Měl lidem pomáhat, ale vlastně si dělal, co chce a svými radami sledoval jeden konkrétní cíl. Chce zničit lidskou posádku rakety, která míří k Saturnu. HAL 9000 se s tím nemaže, chce postupně odpojit životní funkce rakety, když se pak posádka rozhodne závady opravovat, pustí se rovnou do posádky. Mladším bratrem „počítače svině“ se o několik let později stal počítač Matka z filmu Vetřelec.

2001: Vesmírná odysea / 2001: A Space Odyssey (1968)

hal9000 zdroj: tisková zpráva

 

George Taylor

Jurij Gagarin a George Taylor jsou dva kosmonauti, kteří měli vepsáno v osudu, že prostě nedopadnou dobře. S jedním se zřítila stíhačka a druhému skončila mise také neslavně, skončil jako zajatec na planetě, kterou drží v moci opice. George Taylor je vůbec divná postava a nikdy jsem mu příliš nerozuměl. Opice jej nejprve zatknout a chtějí na něm dělat pokusy. Když má konečně šanci je poslat k ledu, spojí se s jinými opicemi a v rámci nějakého lidství a spravedlnosti jim pomáhá odhalit krutou pravdu. George Taylor v podání Charltona Hestona je tím nejsmutnějším astronautem všech dob.

Planeta opic / Planet of the Apes (1968)

charlton-heston zdroj: tisková zpráva

Albert DeSalvo

Pokud budete hledat nejzrůdnější postavu filmové tvorby šedesátých let, pak se jí určitě stane Albert DeSalvo, kterého v roce 1964 zatkla policie coby sériového vraha zvaného Bostonský škrtič. O několik let později se tato postava objevuje ve filmu a roli vraha si zahrál Tony Curtis. Postava Alberta DeSalvy dostává zajímavý nádech až po mnoha letech, kdy se objevují spekulace, že tento člověk oněch 14 vražd v Bostonu a okolí nespáchal. Nicméně ve filmu The Boston Stranger jde opravdu o temně vykresleného vrahouna, kterému se nevyplácí (být ženou) dostat se na mušku.

Bostonský škrtič / The Boston Stranger (1968)

tony-curtis zdroj: tisková zpráva

 

Billy a Wyatt

Dvojice nerozlučných přátel. Napsat zde jen o jednom by byl velký prohřešek. Oba právě vydělali nějaké peníze a vyrazili z prosluněné Kalifornie na karneval do New Orleansu. Nic není lepšího, než si občas zakouřit, jindy se opít s pár neznámými lidmi a nakonec potkat poněkud nabubřelé farmáře, kteří mají o volnosti trochu jiné představy. Easy Rider je tím nejlepším zakončením šedesátých let. Jako by se loučil s jednou úžasnou érou a všem příznivcům hippies ukazoval, jací vlastně byli.

Bezstarostná jízda / Easy Rider (1969)

easy-rider zdroj: tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.