Renée Zellwegerová

3. 7. 2009 - 8:10 | Téma | red

Renée Zellwegerová zdroj: tisková zpráva

Ve svých čtyřiatřiceti letech patří mezi velké hvězdy Hollywoodu. Renée Zellwegerová bude hostem 42. ročníku Mezinárodního filmového festivalu 2007 v Karlových Varech, kde uvedle snímek Miss Potter

Renée Zellwegerová bude hostem 42. ročníku Mezinárodního filmového festivalu 2007 v Karlových Varech, kde uvedle snímek Miss Potter.

Patří mezi velké hvězdy současného Hollywoodu. V posledních letech byla několikrát nominována na Zlatý glóbus i na Oscara. Její cesta k úspěchu však nebyla snadná. Na rozdíl od jiných mladých herců se neobjevovala v teenagerovských filmech a nezávislé snímky jí moc popularity nepřinesly. Na svůj definitivní průlom musela čekat až do roku 1996, kdy zazářila po boku Toma Cruise ve filmu Jerry Maguire.

Renée Zellwegerová Dívka se jménem Renée Kathleen Zellwegerová se narodila v městečku Katy v Texasu 25. dubna 1969 švýcarskému otci a norské matce. Již na střední škole (byla mimo jiné členkou družstva roztleskávaček) se začala zajímat o herectví. Přispělo k tomu její angažmá v místním divadelním spolku. Na univerzitě navštěvovala hereckou třídu a definitivně se rozhodla pro dráhu herečky. Po dokončení školy však zůstala nohama pevně na zemi a bylo jí jasné, že prosadit se v Hollywoodu pro ni nebude snadný úkol. Doma v Texasu absolvovala různé konkurzy; odehrávaly se v okolí Houstonu. Její filmografie se začala plnit od roku 1992 maličkými rolemi v televizních snímcích. V roce 1994 jí dal první hereckou příležitost Ben Stiller ve svém filmu Bolestná realita. Možnost zahrát si s Winonou Ryderovou nebo Ethanem Hawkem sice bylo pro Renée skvělým zážitkem, avšak zanedbatelná rolička jí v budování kariéry příliš nepomohla.

Renée Zellwegerová První hlavní role ale na sebe nenechala dlouho čekat. Renée se objevila v nezávislém thrilleru Láska a pětačtyřicítka, za nějž byla nominována jako nejlepší debutující herečka v nezávislém filmu. Slušně vykročila vstříc zářivé kariéře, konečně se odstěhovala se do Los Angels, ale na definitivní průlom do první ligy musela ještě dva roky počkat. S Matthewem McConaugheym si zahrála v jednom z pokračování Masakru v Texasu, což nebyl zrovna povedený snímek, a vyzkoušela si i teen movie. V příjemném hudebním snímku Empire Records se objevila s dalšími mladými začínajícími herci, mezi něž patřila například Liv Tylerová. Následovalo zajímavé nezávislé drama Celý širý svět. A pak režisér Cameron Crowe svěřil této tehdy ještě nepříliš známé herečce hlavní ženskou úlohu ve svém snímku Jerry Maguire. Renée se najednou ocitla ve velké hollywoodské produkci, byla partnerkou Tomu Cruiseovi. Snímek získal několik nominací na Oscara, Renée uchvátila diváky, odborníky (získala řadu ocenění) a zjevně i producenty, protože scénáře se začaly najednou hrnout.

Renée Zellwegerová S Timem Rothem si zahrála v krimi Lhář, získala roli v menším filmu Dražší než rubíny, a pak už přicházely filmy, které ji vynášely stále výše po hollywoodském žebříčku slávy a úspěchu. Po boku Meryl Streepové a Williama Hurta v dramatu Jediná správná věc dostala příležitost charakterové role ženy, která opustí svou práci, aby se starala o nemocnou matku. Romantická komedie Ženich na útěku s Chrisem O´Donnellem byla z jiného soudku a příliš se nepovedla. Renée však i nadále využívala svého komického talentu a v roce 2000 si zahrála v černé komedii Sestřička Betty. Za roli naivní ženy, která poté, co je zavražděn její manžel, přestane rozeznávat mezi realitou a fikcí a vydává se za svým idolem z televizního seriálu, si vysloužila svou první nominaci na Zlatý glóbus. Ten získala a začalo nejlepší období její kariéry.

V té době zažívala bouřlivý románek s Jimem Carreym, vedle něhož si zahrála v buranské komedii bratrů Farrellyů Já, mé druhé já a Irena. S Carreym se dokonce zasnoubila, po roce však jejich vztah skončil. Následující rok přinesl Zellwegerové její doposud nejslavnější roli v britské komedii Deník Bridget Jonesové. Renée Zellwegerová bude zřejmě už navždy spojována s postavou osobité třicátnice bojující s váhou a osamělostí. Výtečná komedie zaznamenala obrovský komerční ohlas i kladné přijetí kritiků a na výkon Zellwegerové zaznívalý ódy. Není divu, že se dostavila další nominace na Zlatý glóbus a také první oscarová nominace. Renée byla na vrcholu, mohla si vybírat role, které chtěla.

Renée Zellwegerová Když přišla velká herecká výzva v podobě muzikálu Chicago, neváhala ani na okamžik. Zatímco kvůli Deníku Bridget Jonesové byla nucena „jen“ nabrat několik kilo navíc, tentokrát musela podstoupit desetiměsíční trénink. Nikdy předtím na veřejnosti nezpívala a s tancem to nebylo jiné. Zdokonalila se však natolik, že její vražedkyně toužící stát se kabaretní hvězdou je velmi přesvědčivá i v hudebních výstupech. Pro Zellwegerovou (která za film poprvé dostala 10 milionů dolarů) znamenala role Roxie zisk dalšího Zlatého glóbu a v pořadí již druhou nominaci na Oscara. Diváky okouzlila také ve snímku Kašlu na lásku. Stylově natočená romantická komedie zasazená do 60. let jí nabídla roli ženy, která odmítá lásku a napíše proto knižní bestseller "Kašlu na lásku". Nakonec se ovšem zamiluje do novináře v podání Ewana McGregora.

Menší roli herečky v depresích si Zellwegerová dopřála v melodramatu Bílý oleandr. V příštím roce se na ni můžeme těšit hned v několika snímcích. Uvidíme ji po boku Nicole Kidmanové v dramatu Anthonyho Minghelly Návrat do Cold Mountain i v dramatu Rona Howarda Těžká váha, kde si zahraje spolu s Russellem Crowem. Všechny její budoucí projekty jsou velmi ambiciózní, mají hvězdné obsazení a ujali se jich osvědčení režiséři. Zellwegerová se dostala na výsluní a možnosti vybírat si role využívá beze zbytku. K slibným projektům patří i pokračování Deníku Bridget Jonesové, kde se opět objeví s Colinem Firthem a Hughem Grantem. Sice původně tvrdila, že druhý film točit nebude (kvůli nutnému přibírání na váze), nakonec si však svou nejznámější postavu zopakuje ve snímku s názvem Bridget Jonesová: S rozumem v koncích. Další výraznou hereckou příležitost si připravila produkcí životopisného dramatu Miss Potter. Za úlohu samotářské autorky knih pro děti byla opět nominována na Oscara. Ve svých pravidelných návratech ke komediálním romancím pokračovala ve starosvětských Tvrdých palicích a tuctové Holce z města.

Renée Zellwegerová dodává svým postavám životnost a tak není divu, že si během několika málo let dokázala získat mnoho fanoušků. Roztomilý úsměv i velký herecký talent, díky němuž je schopna hrát v muzikálu, komedii i dramatu, ji dovedl až na samotný vrchol, ze kterého zřejmě hned tak nezmizí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.