Recenze upoutávek: Immortel (ad vitam), Innocence

27. 2. 2004 - 6:18 | Téma | red

Recenze upoutávek: Immortel (ad vitam), Innocence zdroj: tisková zpráva

Jaké to bude, aneb recenze upoutávek: IMMORTEL (ad vitam) (vizionářská sci-fi Enkiho Bilala s Lindou Hardyovou a Charlotte Ramplingovou) , INNOCENCE (nejnovější upoutávka k očekávanému pokračování cyberpunku Ghost in the Shell Mamoru Oshiiho) +Fotogalerie z upoutávek. Dnes tu mám nejnovější upoutávky na dvě sci-fi, které by se mohly stát nejen nejvizuálnějšími, ale dokonce nejvizionářštějšími filmy roku

Dnes tu mám nejnovější upoutávky na dvě sci-fi, které by se mohly stát nejen nejvizuálnějšími, ale dokonce nejvizionářštějšími filmy roku.

Immortel (ad vitam), je anglicky mluvený francouzský projekt Eneše Bilaloviće, neboli Enkiho Bilala, slavného, původem jugoslávského komiksového kreslíře. Immortel vznikl na základě Bilalova vlastního komiksu.
Immortel (ad vitam) Odehrává se roku 2095 v New Yorku. Hlavní hrdinkou je dívka Jill v podání velmi interesantní Lindy Hardyové (miss Francie 1992). Jill má jisté nadpřirozené schopnosti, které utkví v hledáčku nejen vědců, ale i bohů.
To, co nabízí trailer, vypadá neuvěřitelně. Od prvního záběru města, který kombinací supermoderní techniky v archivním kabátě (letadlo z auta z vrakoviště) připomíná slávu Blade Runnera. Přes vynikající entrée poegyptštěných bohů, kteří se zdají býti opravdu nezemskými až k záběru na Jill.
Bilal v Immortel přichází s naprosto ohromující vizualitou. Biják se odehrává v zimě a velkolepý mráz tu čiší ze všeho - jak z exteriérů, tak z líčení hereček i z umělých osvětlení v interiérech. Kamera Pascala Gennesseauxe je nesmírně dynamická. Efekty vypadají zajímavě věrohodné.
Immortel (ad vitam) Upoutávka sama je udělaná brilantě. V ději neprozradí nic, ani se nezdá, že by režie ukazovala samé taháky. Od pomalých a spíše tajemných úvodních záběrů postupně graduje, a to jak přechodem od informací k akci, tak střihem. Závěr je brilantním příkladem, jak má fungovat poslední, potitulkový záběr.

Immortel (ad vitam) má ve Francii premiéru 24.3. a jsem opravdu zvědavý na první reakce, neboť mám dojem, že to bude buď senzace jara, nebo velkolepý průšvih. Bilalovy režijní zkušenosti totiž nejsou valné a mezi herci je na mezinárodní scéně známé – ale to zas zatraceně- jenom jméno Charlotte Ramplingové (Bazén).
přes veškeré pochybnosti okolo výsledku je upoutávka k Immortel bezchybným a strhujícím dílem.


Innocence Zatímco na Immortel hledím s obavou, aby se to nezvrtlo, pak na cyberpunkovou sci-fi Innocence: Ghost in the Shell 2 nikoli.
K netrpělivě očekávanému sequelu jednoho z nejlepších animovaných filmů všech dob Ghost in the Shell už vyšly celkem 4 klipy, já se zde věnuji tomu poslednímu.
Upoutávka Innocence diváka uvádí do světa, ve kterém se doposud neocitnul. Do světa, proti kterému se Ghost in the Shell zdá být všedním výhledem ze sídlištního okna.
Innocence Od spektakulárních celků měst, kde výhled na arkologie zakrývají rozeklaní čínští draci, po pozoruhodné dopravní prostředky. Oshii mistrovsky využívá kontrastních tvarů a světel a vytváří nezapomenutelné kompozice. Lidské obličeje jsou nejdokonalejšími robotími maskami. Bateau vypadá sympaticky unaveně a díky titulní písni „Follow Me“ působí Innocence ještě teskněji, než Ghost in the Shell.
Poslední klip k Innocence na první dojem neplyne tak elegantně jako upoutávka k Immortel. To je ale dané vlastně jen sníženou srozumitelností, neb tu zní hodně řečí v japonštině.
Z každého záběru klipu je však cítit taková invence, technické mistrovství a jistota myšlenky, že by si divák na Innocence rovnou stoupnul do fronty. Premiéra v Japonsku: 6.3.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.