Recenze upoutávek: Alien vs Predator, Káva a cigarety

22. 3. 2004 - 4:13 | Téma | red

Recenze upoutávek: Alien vs Predator, Káva a cigarety zdroj: tisková zpráva

Jaké to bude, aneb recenze upoutávek: ALIEN VS. PREDATOR (čím dál tím zajímavější cross-over Paula W. S. Andersona) , KÁVA A CIGARETY (celovečerní vydání krátkých anekdot Jima Jarmusche) +Fotogalerie z upoutávky. Nejnovější upoutávka ke sci-fi horroru Alien vs. Predator prokazuje, že režisér Paul W.S. Anderson (Shopping, Resident Evil) je jedním z vizuálně nadaných režisérů dneška

Nejnovější upoutávka ke sci-fi horroru Alien vs. Predator prokazuje, že režisér Paul W.S. Anderson (Shopping, Resident Evil) je jedním z vizuálně nadaných režisérů dneška. Ať už vypadá synopse jakkoli krkolomně (predátoři v ringu s vetřelci a pod nohama se jim pletou lidičkové), ať už byly zprávy z natáčení jakkoli skeptické, a dokonce i jakkoli se sám film může ukázat slabým, upoutávka je brilantním dílkem.

Klip rozvíjí motivy prvních klipů a dává jednoznačně najevo inspiraci u Scottova originálu, nikoli u Fincherova, či Jeunetova pokračování vetřelecké ságy.
Obrazu dominuje tma rozřezaná pablesky světla na nemnoha výstupcích slizkých příšer, aneb čím míň v(id)íme, tím víc se bojíme.
Charakteristické je i používání bodových světel - baterky v rukou vědců vrhají velmi osamělé a slabé paprsky „naděje“.
Zaujme střihová skladba, která systematicky střídá krátké záběry na vetřelce, predátora a člověka, či jejich prostředí. Exponuje tedy spíše biologické druhy, nikoli konkrétní hrdiny.
Zvuk dotváří atmosféru strachu vybranými efekty.
Napětí vzbuzuje zdůrazněný tep srdce.
V závěru se záběry zkracují až neomylně skončí v explozi. Nakonec je sympatické, že upoutávce chybí vypravěč.
Klipy zatím renomé AvP jenom zvyšují.


Káva a cigarety Do vybraných (momentálně francouzských) kin se chystá černobílé pásmo krátkých cigaretových segmentů Jima Jarmusche (Podivnější než ráj, Mrtvý muž, Ghost Dog) s logickým názvem Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes).
Již známé anekdotické povídky, situované nad modrý kouř a vůni arabicy, které byly i u nás uvedeny jako předfilmy, doplňuje několik nových příhod. Kromě dvojic Iggy Pop – Tom Waits, Roberto Begnini – Stewen Wright, či Alfredo Molina – Steve Coogan se na plátně objeví Cate Blanchett, Steve Buscemi, RZA, či Bill Murray.

Upoutávka dává ochutnat z jednotlivých situací, představuje herce a díky hudebnímu podkladu jednoznačně uvozuje, že jde o komedii. Nepřerušovaná písnička pak také trailer posouvá směrem k videoklipu.
Jednoduché a kontrastní grafické řešení ladí s černobílým obrazem jako takovým i s úspornou, avšak velmi promyšlenou, kamerou (povídky natáčeli Tom DiCillo, Frederick Elmes, Ellen Kuras, ale především zázračný Robby Müller).
Jarmsuchova c+k série se už stala takovým fenoménem, že filmu minimalistická upoutávka jenom prospěje. Konec konců, dvouminutový sestřih by se mohl stát „bonusovým“ segmentem celé řady.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.