Ralph Fiennes

20. 4. 2009 - 21:24 | Téma | red

Ralph Fiennes zdroj: tisková zpráva

Britský herec, jenž za ledově klidným pohledem ukrývá charaktery vášnivých mužů, kteří jsou pro naplnění své vášně obětují cokoli

Britský herec, jenž za ledově klidným pohledem ukrývá charaktery vášnivých mužů, kteří jsou pro naplnění své vášně obětují cokoli. Onou vášní je častokrát láska (Bouřlivé výšiny, Anglický pacient, Hranice lásky), může jí však být i chorobná touha vraždit (Červený drak) anebo více než odhodlané plnění příkazů daných nelidskou ideologií (Schindlerův seznam). K Fiennesovým vášnivým mužům nejnověji přibyla úloha po neomezené vládě bažícího Lorda Voldemorta v dobrodružné podívané Harry Potter a Ohnivý pohár a Harry Potter a Fénixův řád.

Ralph Fiennes Ralph Nathaniel Fiennes se narodil 22. prosince 1962 ve východoanglickém Suffolku v nesourodé rodině farmáře (a od roku 1969 také fotografa) Marka Fiennese a spisovatelky a malířky Jini Fiennesové (píšící pod pseudonymem Jennifer Lashová). Nonkonformní maminka se nezdráhala rozvíjet ve svých sedmi potomcích umělecké sklony, a tak jistě nepřekvapí, že se ve světě filmu a divadla uchytili i Ralphovi sourozenci Martha, dnes divadelní a filmová režisérka (Ralpha režírovala například ve snímcích Oněgin a Chromophobia) a Joseph, který proslul titulní úlohou v romantické tragikomedii Zamilovaný Shakespeare. Herectví začal brát Ralph Fiennes vážně až v roce 1983, kdy nastoupil na studia v prestižní Royal Academy of Dramatic Arts. O dva roky později zahájil svou profesní kariéru kolečkem po oblastních divadlech (Welsh Theatr Clwyd, Oldham Theater), aby vzápětí scestoval půlku Evropy s New Shakespeare Company. Díky ovacím, které vzbudila titulní úloha v dramatu Romeo a Julie, dokonce přišly nabídky i dvě neodmítnutelné nabídky: angažmá v Royal National Theatre (zde se představil například v Pirandellově hře Šest postav hledá autora) a v Royal Shakespeare Company (zahrál si kupříkladu v dramatech Mnoho povyku pro nic, Marná láska snaha a Král Lear).

Ralph Fiennes ve filmu Bernard and Doris Před kamerou stanul Ralph Fiennes poprvé až v roce 1990, kdy patřil k uznávaným anglickým hercům. Už debutový snímek, televizní biografie A Dangerous Man: Lawrence After Arabia, mu tak přinesl zároveň první roli hlavní. Úloha anglického dobrodruha T. E. Lawrence pak otevřela Fiennesovi dveře k dalším výrazným partům a umožnila mu proniknout na stříbrné plátno. Jako romantický rozervanec Heathcliff ve snímku Bouřlivé výšiny (1992), který vznikl podle věhlasného románu Emily Brontëové Na větrné hůrce, svým výkonem poprvé oslovil ženské publikum. Snahy neuváznout v některé z hereckých škatulek začal Fiennes úspěšně naplňovat už v úvodu své kariéry u filmu. Pomohla mu k tomu nabídka od Stevena Spielberga na úlohu německého důstojníka Amona Goetha v dramatu Schindlerův seznam (1993). Jako nacistické ideologii oddaný voják, jehož nelidskost vyniká v porovnání s Schindlerovou snahou zachránit co nejvíce nevinných, Fiennes získal nejen celosvětový věhlas, ale také první oscarovou nominaci. Další postavu s reálným předobrazem pak Fiennes ztvárnil ve filmu Roberta Redforda Otázky a odpovědi (1994), v němž se představil jako světácký profesor Charles Van Doren, který je obviněn z podvádění v populární vědomostní soutěži. Tři velké filmové projekty, tři velké úlohy, a přesto každá jiná, dohromady tvoří jasný důkaz nejen o Fiennesově pečlivém výběru rolí, ale také o jeho všestrannosti.

Ralph Fiennes ve filmu Pavouk I na Ralpha Fiennese však čekaly role ve slabších filmových projektech. Propadák v podobě futuristické sci-fi detektivky Zvláštní dny (1995) byl ještě bohatě vykompenzován Fiennesovým úspěchem v titulní úloze v broadwayském představení Hamleta, za které si odnesl prestižní cenu Tony. V následujícím oscarovém hitu roku 1996, romantickém dramatu Anthonyho Minghelly Anglický pacient se pak Fiennes více než přesvědčivě ujal role až za hrob zamilovaného hraběte Almásyho, který pro lásku dá v šanc vše včetně svého života i cti. Ten pravý zátěžový test Fiennesova kariéra prodělala až během série nepříliš úspěšných snímků z let 1997 až 1999. Ani jako zamilovaný kněz Oscar Hopkins v historickém dramatu Oscar a Lucinda (1997), ani ve své první hrdinské úloze coby distinguovaný špion John Steed v dobrodružné komedii Mstitelé (1998) Fiennes na publikum výrazněji nezapůsobil. Komerční úspěch nesklidil ani evropský velkofilm Istvána Szabóa Sluneční jas (1999), který vyprávěl příběh tří generací židovské rodiny, pronásledované za všech režimů, rakousko-uherského, fašistického i komunistického. Výjimečnou příležitost ztvárnit hned trojroli tak Fiennes alespoň využil k zisku Evropské filmové ceny. Společně se svou sestrou, režisérkou Marthou Fiennesovou, pak Ralph ještě v roce 1999 představil coby producent a protagonista nepříliš vstřícně přijatou adaptaci Puškinovy klasiky Oněgin.

Ralph Fiennes Na výsluní vrátila Ralpha Fiennese až úloha v romantickém dramatu Hranice lásky (1999). Další z Fiennesových gentlemanů z dávno zašlých časů, spisovatel Maurice Bendrix, spalovaný milostnou touhou po manželce svého přítele, navíc svému představiteli přinesl nominaci na cenu BAFTA. Výrazně zaujal také v úloze mentálně narušeného Dennise Clegga v psychologickém dramatu Davida Cronenberga Pavouk (2002), které zapůsobilo snahou o vhled do světa halucinací a vizí hlavního hrdiny. Několik posledních úloh Ralpha Fiennese pak lze rozdělit do dvou výrazných skupinek, tu první tvoří typičtí filmoví zloduši, ať už je to psychopatický zabiják Francis Dolarhyde, který se světu mstí za svůj domněle znetvořený obličej, v thrilleru Červený drak (2002), anebo černokněžník Voldemort v dobrodružné podívané Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) či jejím pokračování Harry Potter a Fénixův řád (2007). Hraje též mafiánského kápa s morálník kodexem Harryho v gangsterce V Bruggách (2008). Nečekaným příklonem k přízemnosti je úloha vévody z Devonshiru, pragmatického šlechtice, ubíjejího svou idealistickou mladou ženu (Keira Knightleyová), v životopisné Vévodkyni (2008). Na své stárnutí Fiennes reaguje též rolemi zralých mužů bilancujících svůj život - tak jako v dramatu Předčítač (2008).

Ke druhé stránce Fiennesova herectví patří romantičtí, v obyčejném životě nepříliš použitelní gentlemané, jakým je například čestný politik Christopher Marshall, zamilovaný do hispánské uklízečky (Jennifer Lopezová), v romanci Krásná pokojská (2002), anebo diplomant Justin Quayle, zapletený do velké špionážní hry, v thrilleru Nepohodlný (2005). Další Fiennesův šarmantní romantik přišel s historickým dramatem Jamese Ivoryho The White Countess (2005).

Jen málokomu se v průběhu kariéry daří tak usilovně střídat jednotlivé typy úloh a zároveň udržovat vysoký standard svého herectví. Jako skutečnou lidskou bytost dovede představit nacistického důstojníka i perzekvovaného Žida; psychopatičtí vrazi i oddaní milovníci se v jeho podání stávají uvěřitelnými osobami z masa a kostí. Právě proto Ralph Fiennes patří mezi nejuznávanější herec dneška…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.