Psí poslání - recenze

27. 1. 2017 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Psí poslání - recenze zdroj: tisková zpráva

Tento dojemný pejskařský film vypráví o psí duši, která se po dobu asi padesáti let převtěluje mezi různými psy (asi šesti), celou dobu o tom vypráví (v originále hlasem Joshe Gada) a hledá smysl své existence, tedy jakési mytické "psí poslání".

Nebudu spoilerovat, ale v závěru filmu se ukáže, že psím posláním není zastavit invazi análně znásilňujících mimozemšťanů, ale něco úplně jiného. Kupodivu.

Film vznikl na motivy poměrně slavné knihy, což je pravděpodobně jeho největší problém (nečetl jsem ji). Příběh je zjevně dost prokrácen (přesto má film úctyhodné dvě hodiny) a mnoho věcí je v něm řečeno jen velmi stručně, abychom co nejdříve byli u dalšího zásadního emocionálního vrcholu. Přičemž většina "emocionálních vrcholů" spočívá pochopitelně a logicky v tom, že všichni ti psi (kromě posledního) během filmu nějak umřou, což "duše" také komentuje. Hodně zvláštně to působí u úplně prvního pejska, který je na plátně přibližně dvě minuty, pak umře (mimo obraz) a jede se hladce dál, protože THIS TRAIN HAS NO BRAKES.

Pokud předem neznáte základní premisu, bude to na vás pravděpodobně působit zvláštně. Ovšem každý, kdo se podívá na trailer, zná nejen základní premisu, ale i závěrečnou pointu filmu (pokud se to dá nazvat "pointou"):

zdroj: Vertical Entertainment

Psí komentáře (které představují naprostou většinu dialogů - tedy vlastně monologů) jsou místy docela vtipné (asi třikrát jsem se zasmál, především mrtvé kočce), ale rozhodně nečekejte nic světoborného, co by šlo do jakékoliv hloubky. Je to opravdu jen ta nejzákladnější, přibližně fungující příběhová kostra, na kterou jsou navlečeny ty nejzákladnější pejskařské humory.

Docela obdivuji Lasseho Halströma, že se mu podle tak chatrného scénáře podařilo natočit film, který není nechtěně směšný a ždímá emoce víceméně tak, jak má. Je to ale pořád především vypočítavý, chladný kalkul, který se snaží obluzovat majitele psů podobně, jako třeba Twilight obluzuje pubertální děvčata.

Pokud chcete vidět něco v podobném stylu, ale kvalitnějšího, než je Psí poslání, zkuste Marley a já nebo amerického Hachika (od stejného režiséra!).

P.S: Viděl jsem dabovanou verzi a filmu to nepomohlo.

Hodnocení: 50%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.