První láska (Primo amore), Tvůj další život (La vida que te espera)

19. 2. 2004 - 3:26 | Téma | red

První láska (Primo amore), Tvůj další život (La vida que te espera) zdroj: tisková zpráva

Berlinale 2004- soutěž: Koukej a neptej se, aneb soutěžní program měl dnes na pořadu jižanský den - První láska z Itálie a Tvůj další život ze Španělska. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie Italské drama Primo amore (First Love) - „První láska“ Mattea Garroneho vyniká starobylými i moderními prostředími severoitalské Vicenzy a několika prokomponovanými obrazy

Italské drama Primo amore (First Love) - „První láska“ Mattea Garroneho vyniká starobylými i moderními prostředími severoitalské Vicenzy a několika prokomponovanými obrazy. Vitaliano Trevisan (spoluscénárista a herec) pak dává snímku příjemně znepokojivý náboj. V některých momentech mu na rtech hraje opravdu ďábelský úsměv.
Vito (Trevisan) je perfekcionista. Zlatník. Chtěl by perfektní ženu. Štíhlou a chytrou. Nenachází ji. Teď má rande se Soniou (Michela Cescon), ale co s holkou, která má 59 kilo? Vito jí to bez rozpaků řekne, ale zároveň nechce, aby odešla. Začnou spolu chodit a Vito koupí okouzlující zámeček.

Následuje brilantní scéna u kruhového bazénu: Sonia odpočívá, Vito za ní hledí do časopisu. Soniu překročí sličná blondýna a naaranžuje se vlevo do popředí. Tím se vytvoří silná trojúhelníková kompozice blonýna-Vito-Sonia. Blondýna kouká po Vitovi, Sonia kouká po blondýnce a porovná její tělo s tím svým. Vito čte. Obraz trvá dlouhé vteřiny. Střih. Sonia si stoupá na váhu a začíná hubnout.
Vito nutí Soniu hubnout víc a víc, ona sebou nechává manipulovat a je jenom otázkou času, kdy jí to přestane bavit.
V průběhu času ztrácí historka na rafinovanosti. Nejasná expozice vyvolává řadu otázek, ale Garrone je ignoruje.


Your Next Life Prvním španělským soutěžním pokusem je La vida que te espera (Your Next Life) - „Tvůj další život“ matadora Manuela Gutiérreze Aragóna. Jde o drama z prostředí režisérova rodného kraje - čarokrásného horského údolí Valle de Pas v severošpanělské Cantabrii. Starý sedlák Gildo (Juan Diego) tu se svými mladými dcerami obhospodařuje stádo krav a jednou je vtažen do potyčky se sousedem, starým sedlákem Severem (Celso Bugallo), který zajal Gildovu dceru Val (Marta Etura). V bitce Severo padne. Vraždu nikdo nepřizná a po pohřbu se do hor vydá Severův syn Rai (Luis Tosar), aby zjistil, co se stalo. Gildo za ním vyšle Val, aby zjistila, co všechno Rai ví. Z nervózního setkání vyklíčí láska a Gildo začne Raie nenávidět. Objeví se policie a z dramatu je thriller.
Podobně jako Garrone Aragón bohužel rezignuje na hlubší pohled do postav a nechává hrát vedlejší děje, či postavy – Gildova mladší dcera Genia (Clara Lado) sice umí skvěle tančit, ale jinak je tu úplně zbytečná.
Marta Etura dokázala zahrát vynikající part, důležitost postavy si však zasluhuje víc prostoru. Také dobrému Tosarovi scénář spíš škodí.
Snímek ozvláštňují specifické problémy kraje. Škoda jenom, že nejsou vysvětleny s ohledem na cizí publikum, které nemá šanci pochopit, jak to s tím vybíjením dobytka a vyléváním mléka vlastně je.
Kamera Gonzala Berridiho věrně zachycuje sychravé i slunné scenérie. V interiérech se chová suverénně, v exteriérech pokorně. Jako my.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.