Prosincové herečky - řada drsných slečen

6. 12. 2014 - 22:00 | Téma | Ladislav Loukota

Prosincové herečky - řada drsných slečen zdroj: tisková zpráva

Ačkoliv konec roku vybízí spíše k volnějším, odpočinkovějším látkám, osud tomu chtěl, že do kin zamíří především paleta silných ženských hrdinek. Ať už budete sledovat silné drama Dva dny, jedna noc nebo finále Hobita, připravte se na nával estrogenu v pozici moci. 

Laurie Holden

herečky prosinec zdroj: tisková zpráva

Doslova noirovým obličejem - výrazem kdesi mezi intrikářskou femme fatale a dámou v nesnázích - disponuje méně nápadná Heather Laurie Holden. Znát ji mohou spíše fanoušci sci-fi a žánrových látek, ať už jako jednu z konspirátorek v Aktech X, policistku v Silent Hillu, jinou policistku v Shield: Policejní odznak či donedávna jednu z přeživších v Živých mrtvých.
Laurie Holden vždy získávala spíše drsnější či alespoň subverzivnější figury, proto bude zajimavé ji sledovat v domáčtější roli v pokračování Blbého a blbějšího. Čert však ví, jestli nějakou brutalitkou neokoření i své zdejší působení.

Uvidíte v: Návrat blbýho a blbějšího, premiéra 4. prosince
Zajímavost: Jako lidskoprávní aktivistka se letos zúčastnila mise do Kolumbie, kde v rámci organizace vedené bývalým členem CIA pomohla zachránit 55 sexuálních otrokyň.

Evangeline Lilly

herečky prosinec zdroj: tisková zpráva

Kanaďanka ponejvíce proslavená seriálem Ztraceni si dlouho pěstovala image "holky od vedle" jak ve svých rolích, tak i při prezentaci sebe sama mimo stříbrné plátno. Sama se narodila v malém severském městečku Fort Saskatchewan a k herectví se dostala až skrze přivydělávání si modelingem během studia. Mimo něj však kvůli přivýdělku při škole vyzkoušela i práci letušky nebo pomocné techničky na ropné rafinérii.
Dokonce i v její filmografii ostatně doposud nebylo mnoho rolí, které by tuto představu nabourávaly. Vedle Ztracených se ponejvíce mihla jako osamocená manželka ve Smrt číhá všude, nebo jako rozvedená matka v Ocelové pěsti. Teprve její obsazení do role elfky Tauriel v loňském druhém dílu Hobita nám Evangeline konečně ukázalo v trochu jiném světle. A se špičatýma ušima.

Uvidíte v: Hobit: Bitva pěti armád, premiéra 11. prosince
Zajímavost: Po konci Ztracených vyhrožovala koncem herecké dráhy, nakonec si však pouze vzala pauzu kvůli své charitativní činnosti. V jejím rámci vybírá peníze mimo jiné pro rwandské siroty.

Marion Cotillard

herečky prosinec zdroj: tisková zpráva

Skoro čtyřicetiletá Francouzska se smutnou tváří poprvé překvapila v Příliš dlouhých zásnubách (2004, pomineme-li její nevýraznou roli v sérii Taxi), na svůj průlom však čekala až do Edith Piaf (2007) a u žroutů Hollywoodu pak až do Temný rytíř povstal (2012). V prosinci se však neobjeví jako vedlejší hrdinka, nýbrž v hlavní roli solidně oceňovaného dramatu Dva dny, jedna noc.
Co zní jako romanťárna, ve skutečnosti popisuje sociologické dilema pracovníků elektrárny, jestli se postavit za Cotillardovou a přijít o zaměstnanecké bonusy, či ji nechat na holičkách a hrabat jenom pro sebe.

Uvidíte v: Dva dny, jedna noc, premiéra 4. prosince
Zajímavost: Původně vystudovala ekologii, k herectví se i ona dostala při jejím studiu. Později vstoupila do organizace Greenpeace.

Sally Hawkins

herečky prosinec zdroj: tisková zpráva

Posuneme-li se ze Země galského kohouta do Anglie, čeká na nás osmatřicetiletá veteránka nezávislých filmů Sally Hawkins. Ponejvíce je známá pro arcipozitivní roli Poppy ve filmu Happy-Go-Lucky (2008), pamatovat ji však můžeme i z Jany Eyrové (2011), Po krk v extázi (2004) nebo letošní Godzilly (postavu vědátorky, která sekundovala Kenovi Watanabe). A mnohem více. Mnohdy je však k vidění spíše hrajíc druhé housle, a nejinak tomu zřejmě bude i v jejím prosincovém zářezu Paddington připomínajícího psího Beethovena. Paddington se totiž jmenuje dle ústředního mluvícího, animovaného medvídka žijícího v londýnské rodině.

Uvidíte v: Paddington, premiéra 25. prosince
Zajímavost: V roce 2009 získala Golden Globe Award za nejlepší komediální herečku, je toho zkrátka hodně, co má Sally za sebou. 

Sigourney Weaver

herečky prosinec zdroj: tisková zpráva

Konec roku však může patřit jedině královně Sigourney Weaver. Stále šmrncovní představitelná proslavená Ripleyovou v sáze Vetřelec si ve svých 65 letech (!) zahraje právě manželku egyptského vladaře v nejnovějším opusu Ridleyho Scotta Exodus. Nedá se sice očekávat, že v polovině filmu převezme otěže a Mojžíše s tváří Christiabna Balea přelstí do kuličky, v jejím případě bychom se však nedivili ani tomu.
Weaverová si totiž za svou kariéru rovněž vydobyla pozici jako představitelka silných, emancipovaných a někdy až feministických ženských hrdinek. To vše právě díky jejímu na svou dobu nečekanému přežití ve Vetřelci - paradoxem proto zůstává, že se v roli nakonec ocitla částečně omylem až poté, co Ripleyovou odmítla hrát Jane Fonda a Faye Dunaway.

Uvidíte v: EXODUS: Bohové a králové, premiéra 25. prosince
Zajímavost: Její první rolí byla epizodická rolička ve filmu Annie Hallová režiséra Woodyho Allena. Za roli tehdy dostala třicetidolarový honorář.

 

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Top 10 nejpopulárnějších trailerů roku 2014

Top 10 nejpopulárnějších trailerů roku 2014

28. 12. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Konec roku je zejména v médiích přehlídkou všelijakých žebříčků a Top 10 čehokoliv. Americký filmový portál The Hollywood Reporter zveřejnil docela zajímavý přehled nejsledovanějších trailerů v roce 2014. Většinu filmových novinek lze v přehledu celkem snadno uhádnout. Na druhou stranu některá umístění překvapují. Hned na první místo se probojovala ukázka s chystaného snímku 50 odstínů šedi. No napadlo by vás to? 
Všechny (ne)úspěšné comebacky Jima Carreyho

Všechny (ne)úspěšné comebacky Jima Carreyho

10. 12. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Jim Carrey se vrátil do kin v pokračování Blbého a blbějšího. Hvězda devadesátých let se poslední roky snaží o velký návrat, ale ten se stále nedaří. Prakticky jakákoliv role z více než poslední dekády byla srovnávána s jeho předešlými fenomenálními úspěchy filmů Maska (1994), Blbý a blbější (rovněž 1994), Ace Ventura: Zvířecí detektiv (rovněž 1994!) nebo Lhář, lhář (1997). Proč se tedy Jimovi stále nedaří návrat do reflektorů? A odešel z nich vůbec někdy? 
Návrat blbýho a blbějšího - recenze pokračování jedné slavné komedie

Návrat blbýho a blbějšího - recenze pokračování jedné slavné komedie

5. 12. 2014 | Recenze | František Fuka

Přímé pokračování Blbého a blbějšího (které zcela ignoruje divný prequel) se k našim hrdinům vrací po 20 letech a vydává se s nimi na nový road trip. Harry totiž zjistí, že má dvacetiletou dceru a vydává se za ní. A Lloyd ho samozřejmě doprovází...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.