Projekt 100 - filmy

23. 2. 2009 - 11:46 | Téma | red

Projekt 100 - filmy zdroj: tisková zpráva

Písně z druhého patra (Sanger fran andra vaningen, r. R.Andersson) „Úředník přijde o práci, imigrant je surově napaden, kouzelníkovi se nepovede starý známý trik a Karl podpálí svůj obchod s nábytkem, aby mu byla vyplacena pojistka

Písně z druhého patra (Sanger fran andra vaningen, r. R.Andersson)
„Úředník přijde o práci, imigrant je surově napaden, kouzelníkovi se nepovede starý známý trik a Karl podpálí svůj obchod s nábytkem, aby mu byla vyplacena pojistka. Další den je chaos ještě horší a zřejmě pouze Karl chápe jeho absurditu..." (z canneského katalogu)
Jde o filmové zpracování básní Caesara Valleja. Film získal cenu FIPRESCI v Cannes 1999 a 5 výročních cen Švédské filmové akademie.

Nebe nad Berlínem (Himmel über Berlin, r. W. Wenders)
Éterický příběh dvou andělů nad rozděleným berlínským nebem. Film proslulý dokonalým vystižením atmosféry města, a také uvedením Nicka Cavea do povědomí širšího publika. Vítězný film festivalu v Cannes, Los Angeles, Sao Paulu, držitel cen Felixe, Césara a mnoha další.

ruská ruleta Smrt v Benátkách (Morte a Venezia, r. L. Visconti)
Adaptace novely Thomase Manna. Na pozadí města, které bylo desinfikováno kvůli možné nákaze cholerou, na pozadí odpadků a hotelu se hudební skladatel Gustav von Aschenbach, zotavující se po srdečním záchvatu v Benátkách, již nikdy zdraví ani uspokojení nedočká, stihne se jen platonicky zamilovat do andělsky půvabného polského chlapce Tazia. Cena na festivalu v Cannes, držitel výročních cen v Itálii,Británii a Francii.

Smysl Života (Monty Python's The Meaning of Life, r. T. Jones a T. Gilliam)
Velkolepá tečka za existencí MPFC (Monty Python Flying Circus). Poslední film skupiny, který nemá jeden kompaktní děj, ale skládá se z krátkých skečů, jimž podobné ostatně Létající cirkus proslavily. Film získal Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes.

na rybách Kytice z tisíce a jedné noci (Il Fiore delle mille e una notte, r. P.P. Pasolini)
Poslední díl Pasoliniho Trilogie života (Dekameron, Canterburské povídky, Kytice). Jde o volnou adaptaci Pohádek tisíce a jedné noci, kde Pasolini -tak jako dříve- klade důraz na zobrazování sexuálních tuh a pudů. Kytice získala -kromě výroků plných pobouření a falešné cudnosti také Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes.

Kachní polévka (The Duck Soup, r. Leo McCarey)
Komedie bratří Marxů. Příběh z fiktivního státu Freedonie. Hrdinou je potřeštěný pan Rufus T. Firefly, kterého bohatá paní Teasdaleová prosadí jako diktátora země, jejíž státní rozpočet sama financuje. Situaci Fireflye komplikuje uhlazený a stále intrikující vyslanec vedlejšího státu Sylvanie, který usiluje o ruku této bohaté ženy.

Absolvent (The Graduate, r. M. Nichols)
Filmový herecký debut Dustina Hoffmana. V soundracku pak písně Simona & Garfunkla. Benjamin se vrací ze školy, aby si začal s vdanou paní Robinsonovou. Brzy ale poznává, že ho tenhle vztah frustruje. A potom si vyjde s dcerou paní Robinsonové. Držitel Oscara za nejlepší film a pěti Zlatých Glóbů, ale také Grammy a pěti výročních cen Britské akademie.

Arizona Dream (Arizona Dream, r. E. Kusturica)
Kusturicův fantaskní příběh z americké krajiny. Axel (Johnny Depp) se živí jako strážce ryb v zátoce. Za Alexem přijede bratranec Paul, který ho musí uspat a unést, aby ho mohl dopravit na strýcovu svatbu do rodné Arizony. Axel se pak ráno v Arizoně probudí v těžké kocovině a začnou se dít neuvěřitelné věci… Létající ryby, hudba Gorana Bregoviće s hlasem Iggyho Popa. Stříbrný medvěd a Zvláštní cena poroty na MFF v Berlíně v roce 1993.

Ľalie polné (r. E. Havetta)
Druhý a také poslední celovečerní film této osobnosti nové vlny na Slovensku. Příběh o válečných vysloužilcích, kteří i dlouho po skončení bitev bezcílně putují krajinou.

Intimita (Intimité, r. P. Chéreau)
Na podlaze v bytě se každou středu odpoledne potká Jay a Claire. Nevědí o sobě vůbec nic, a když Jay pocítí potřebu pátrat po identitě své náhodné partnerky, začne se jejich vztah bortit. Velká cena na MFF v Berlíně 2001.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.