Producenti

18. 10. 2006 - 9:29 | Téma | red

Producenti zdroj: tisková zpráva

Nová filmová verze Producentů má v tuzemské distribuci to štěstí, že v kolektivní paměti českých diváků nemá konkurenci

Nová filmová verze Producentů má v tuzemské distribuci to štěstí, že v kolektivní paměti českých diváků nemá konkurenci. Většina těch, kteří se na ni vypraví do kin, ji nemůže porovnávat ani s původním filmem Mela Brookse z roku 1968, ani s jeho veleúspěšnou broadwayskou muzikálovou adaptací.

Producenti Příběh však ve všech třech případech zůstává týž. Hlavními hrdiny jsou cynický broadwayský producent a bohém Max Bialystock (Nathan Lane) a uťáplý účetní Leopold Bloom (Matthew Broderick). Oba společně vymyslí dokonalý plán na zbohatnutí, připomínající praktiky českých polistopadových „tunelářů“: od sponzorů vyberou ohromnou sumu peněz na divadelní inscenaci. Použijí však jenom malou část a vytvoří absolutní propadák, nejhorší představení všech dob. Po premiéře (která bude zároveň derniérou) se pak se zbylými penězi zdekují do Ria. Jejich plán se pochopitelně obrátí proti nim: promyšlená kombinace nejhorší hry, nejhoršího režiséra a nejhorších herců totiž výsledek promění v pravý opak a jejich představení se stane diváckým hitem…

Producenti Na první pohled je jasné, že tvůrci převedli na filmové plátno broadwayskou verzi Producentů, a to bez výraznějších změn. Nezměněn zůstal i tvůrčí tým v čele s režisérkou Susan Stromanovou (film je jejím celovečerním debutem) a hlavními představiteli, Nathane Lanem a Matthewem Broderickem. Na rozdíl od většiny filmových muzikálů z posledních let (například úspěšného Chicaga) se režisérka nesnažila najít způsob, jak příběh i se zpěvy a tanci přetlumočit do filmové řeči, a zachovala jeho divadelní charakter. Herci tlačí na pilu tak, aby jejich žerty dolétly až do poslední řady na čtvrtém balkóně, a žádný gag není subtilnější než výbuch dynamitu. Humor na plátně často balancuje na hranici absolutního nevkusu, zejména, když si film utahuje z homosexuálů. Když se pak do děje zapojí taneční sbor, člověk má občas pocit, že sleduje televizní estrádu ze sedmdesátých let. (Světlou výjimkou je taneček sboru stařenek s chodítky. Škoda, že je nehrají opravdové stařenky.) Přesto jsou Producenti často zábavní a místy okouzlující – to když se na scéně objeví Uma Thurmanová v roli švédské sekretářky Ully, dokonalé, leč prostoduché nordické krásky, která o sobě hovoří ve třetí osobě a s rozkoší popisuje své citové i tělesné potřeby.

Producenti Vrcholným momentem filmu je premiéra divadelního představení pánů Blooma a Bialystocka. V tu chvíli se děj přenese na jeviště, takže divadelní stylizace, která prostupuje celým filmem, náhle přestává působit rušivě. A to, co se na onom jevišti odehrává, je opravdu nezapomenutelné. Hrdinové totiž pro své potřeby objevili „nejhorší hru všech dob“, neonacistický kýč jménem Hitler je úsvit. (Její autor, nacista a holubář Franz Liebkind v podání Willa Ferrella, je v Producentech také jednou z hlavních postav.) Pro jevištní realizaci si pak vybrali toho nejméně vhodného režiséra, zženštile homosexuálního Rogera De Bris, který nakonec v den premiéry zaskočí i za představitele titulní role. Výsledná inscenace tak připomíná cosi mezi Triumfem vůle Leni Riefenstahlové, dožínkami a představením divadla Sklep. Není divu, že z Blooma a Bialystocka se stanou miláčci broadwayského publika… a že se tak záhy dostanou do křížku se zákonem.

Těžko říci, komu je tato nová filmová verze Producentů vlastně určena. Ta část publika, která nemá v lásce divadelní muzikály, v ní totiž nejspíš velké zalíbení nenajde. A milovníci muzikálového žánru nejspíš dají přednost jevištní verzi, která bude mít českou premiéru na podzim letošního roku. Slavnostně jí zahájí svůj provoz zrekonstruované Hudební divadlo v Karlíně.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.