Připomeňte si sérii Kurýr: od svěží jedničky až po aktuální Restart

14. 9. 2015 - 20:30 | Téma | Ladislav Loukota

Připomeňte si sérii Kurýr: od svěží jedničky až po aktuální Restart zdroj: tisková zpráva

Tři filmy a televizní seriál, to je už panečku slušné skóre na evropskou akční značku. Přesto nelze nemít z vývoje série Kurýr určitou pachuť v ústech. Po vynikajícím prvním filmu totiž tenhle automobilový hrdina s tváří Jasona Stathama zabředl do stále horších pokračování. Snaha oživit Kurýra nyní vygradovala příchodem prequelového čtvrtého dílu, v němž nehrají žádní z původních herců. Právě proto má ale Kurýr: Restart největší šanci zapsat se divákům do paměti. Připomeňte si vývoj téhle řady od dobrých momentů po ty horší.

Kurýr (2002)

První Kurýr byl v roce 2002 velmi příjemným překvapením. Disponoval solidním akčním hrdinou s nekompromisní grimasou Jasona Stathama, velmi trivální, smysl příliš nedávající zápletkou, ale i velmi originálními rvačkami, přestřelkami a automobilovými honičkami. V éře po Matrixu, které kralovaly zpomalovačky a sázení na digitální rvačky, tak jeho absurdně nerealistická, ale kontaktní stylizace sázející na skutečné auta a skutečné kaskadéry, byla paradoxně tím uvěřitelnějším ve filmové nabídce.

zdroj: Archiv

Film byl velkým úspěchem pro produkční společnost Europa Corp. filmaře Lucca Bessona. Při i tehdy mizivém rozpočtu kolem 20 milionů dolarů (!) utržil celosvětově přes 40 milionů. Vzhledem k zemi původu šlo o jeden z nejpozitivněji přijatých evropských žánrových filmů. Další pokračování proto bylo brzy na spadnutí.

Kurýr 2 (2005)

Bohužel hned v druhém díle se základní stavební kameny demaskovaly jako notně plytké. Režisér obou dílů Louis Leterrier, taktéž filmař bitkařiny Utržený ze řezězu, se rozhodl akci vyšroubovat do ještě vyšších otáček. Z druhého Kurýra se tak stala přesná antiteze jedničky - šílené, ale svým způsobem uvěřitelné kaskadeřiny nahradila pohádka.

zdroj: Archiv

V kombinaci s ještě plytčejší story a výměnou kouzelných jihofrancouzských kulis za americké Miami se Kurýr 2 dočkal daleko horších hodnocení než napoprvé. Leterrier se k sérii už nevrátil a jeho další dráha (Neuvěřitelný Hulk, Souboj Titánů) mu pověst zrovna neopravila. Nic to ale nemění na skutečnosti, že dvojka vydělala nemalé sumy - při sotva o deseti milionů vyšším rozpočtu už globálně získala kolem 85 milionů a bylo jasné, že namísto zpytování svědomí vyrazí třetí díl ve stejných šlépějích.

Kurýr 3 (2008)

A růst tržeb pokračoval i v doposud definitivním třetím filmovém dílu Kurýr 3 z roku 2008. Při de facto stejném rozpočtu snímek globálně utržil 108 milionů a je proto trochu s podivem, že se pokračování dočkal až nyní. Snad za to může skutečnost, že v režii Oliviera Megatona (Colombiana, obě pokračování 96 hodin) snímek u fanoušků propadl ještě více než díl druhý.

zdroj: Archiv

Mizerná choreografie akce, základní pilíř Kurýra, byla ta tam a v důsledku tak Kurýr 2 a Kurýr 3 předpověděly, jak dopadne jiný akční hit ze stejného období - prvních 96 hodin. Ještě než se však filmaři rozhoupali k restartu v Restartu, zkusili značku převést na televizní obrazovky.

(Seriálový) Kurýr (2013)

Součásti Kurýra vždycky byly notně podobné jako u Jamese Bonda - akce, ženy a exotika. S dvěma řadami se televizní Kurýr rozhoupal i ke změně představitele, ale nikoliv změně filmové postavy. V Bessonově seriálu Kurýr (2013, u nás loni vysílala Prima Cool) si tak Franka Martina střihl Chris Vance. S převodem do televizní verze sice značka nepřišla o solidní (v možnostech televize) akci, bohužel se ale musela krotit jak v exotice lokací, tak i ženské vnady.

zdroj: Archiv

V důsledku ale televizní verze Kurýra stejně připomněla spíše nedovařené televizní pokračování slavných filmů a tudíž způsob tvorby seriálů podobný spíše 80. a 90. letům (viz televizní seriály Robocop nebo Highlander). Tuctovým převodem na obrazovky přišel Kurýr o poslední punc exotiky a dobrodružství. Bylo jasné, že značku čeká buď krchov nebo remake. Vzhledem k dosavadním výdělkům není překvapivé, že se producenti rozhodli k tomu druhému.

Kurýr: Restart (2015)

Restart sám o sobě nakopnout novou trilogii odehrávající se před prvním dílem. Dojde tak opět na výměnu hlavní tváře značky - Franka Martina si nově střihne anglický rapper a herec Ed Skrein (doposud byl nejznámější asi pro roli Daaria Naharise v jediném díle Hry o trůny - do další řady byl totiž přeobsazen jiným hercem). Sekundovat mu má Ray Stevenson (Pullo ze seriálu Řím) jako jeho otec. Trochu odlišná chemie obou postav by konečně mohla Kurýrovi dodat zajímavější šmrnc.

Kurýr Restart zdroj: tisková zpráva  

Režie se ujme osvědčený Bessonův nohsled Camille Delamarre, pro něhož to však bude první významnější režijní počin. Doposud pracoval především jako Bessonův střihač včetně práce na Kurýrovi 3, druhém díle 96 hodin a Colombianě. Chce se tak říct, že naděje nejsou zrovna nejvyšší - na druhou stranu, není toho mnoho, co u série Kurýr lze ještě pokazit, a ze dna se stoupá nejlépe.

zdroj: Archiv

 

 

 

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.