Pride - recenze nové britské komedie

1. 9. 2015 - 22:00 | Recenze | František Fuka

Pride - recenze nové britské komedie zdroj: tisková zpráva

Polovina osmdesátých let. Ve Velké Británii stávkují horníci. Současně jsou v Londýně perzekvování gayové a lesby. Proto dospějí k jedinému logickému rozhodnutí: Budou vybírat peníze ve sbírkách a dávat je těm horníkům. A přesně takhle to tehdy bylo!

Film Pride (což je anglicky, nikoliv Příde bez diakritiky) je dalším z britských "hřejivých sociálních drama-komedií". Když to vyšlo s Do naha! a s Billym Elliotem, jistě to vyjde znovu, že? A celkem to vyšlo...

zdroj: Film Europe

Je to zásluha především skvělých herců, které se podařilo obsadit. Jsou sympatičtí a dokáží zahrát i slabší scény tak, že fungují.

Je ale škoda, že si tvůrci nedali více práce se scénářem. Film totiž funguje jako série dojemných / vtipných scének, ale nefunguje jako celková story a především vůbec nefunguje z nějakého hlubšího sociálního hlediska, o což se snaží.

V 80. letech se v Británii jistě děly dramatické věci, které jistě nebyly jednoduché. Ve filmu Pride ale jsou velmi jednoduché a souvisují spolu následovně:
Gayové jsou nespravedlivě utiskováni a jsou v právu, TUDÍŽ horníci, kteří se s nimi kamarádí, jsou automaticky taky v právu, TUDÍŽ vláda Margaret Thatcherové, která horníkům "bere" práci a "bere" "jejich" peníze, je zlá a možná je i proti gayům.
TUDÍŽ mi dost vadily scény, kde se film snaží o nějakou dramatickou sociální kritiku a ukazuje Thatcherovou jako o něco horšího Hitlera, který by horníky (a možná i gaye) nejradši poslal do plynu a zatančil si v jejich prachu.

Pride zdroj: tisková zpráva

Naštěstí ale těchto scén ve filmu moc není, takže si můžeme slušně užít všechny ty odlehčené legrační epizodky ve stylu "Upjatý venkovský buran poznává, že být gay je cool". Které opravdu, neironicky, jsou odlehčené a vtipné.

P.S: V USA se s citlivým námětem tohoto filmu vyrovnali vskutku chlapácky.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.