Před 90 lety měl premiéru film Upír Nosferatu

5. 3. 2012 - 6:34 | Téma | red

Před 90 lety měl premiéru film Upír Nosferatu zdroj: tisková zpráva

Němý klenot německého expresionismu představuje film Upír Nosferatu, v originále Nosferatu, symfonie hrůzy, který měl premiéru 5. března 1922. Jeho režisér Friedrich Wilhelm Murnau tehdy šokoval veřejnost syrovým ztvárněním románové předlohy Dracula, ze kterého na diváky dýchl neurčitý strach z nadvlády čehosi hrůzného.

První ztvárnění upíra na filmovém plátně vyzařovalo tajemnou úctu. Byl představen jako hrabě Orlok s dlouhými pazoury, jehož holohlavá silueta se noří z mlhy, a stal se životní rolí herce Maxe Schrecka.

Ve filmu je mladý úředník realitní kanceláře Hutter vyslán do karpatských hor k hraběti Orlokovi, aby s ním uzavřel smlouvu o koupi nemovitosti. Po strastiplné cestě jej uvítá hrabě na svém hradu. S příchodem první noci však Hutter zjišťuje krutou pravdu, že Orlok je upír.

Atmosféra filmu je vytvářena mistrně budovaným napětím, neobvyklými záběry, zejména z žabí perspektivy, hrou světel a stínů a výtečným výkonem démonického Schrecka v titulní roli. Scény z Orlokova hradu natáčel Murnau na slovenském Oravském zámku.

Upír Nosferatu

Jedním z vrcholů snímku je slavná scéna, v níž hrabě Orlok vystupuje na palubu lodě, na níž během jeho cesty všichni pomřeli nebo zešíleli. Jak už to u kultovních děl bývá, nabalila se i kolem Upíra Nosferatu a Schrecka řada mýtů - třeba že Schreck je skutečně upír. Z těchhle pověstí vznikl v roce 2000 film Ve stínu upíra.

Murnau nezískal práva od dědiců autora románu Dracula, Brama Stokera. Podle rozhodnutí soudu měl být originál i kopie filmu zničeny, leč nestalo se tak.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.