Porota (Runaway Jury)

6. 2. 2004 - 0:59 | Téma | red

Porota (Runaway Jury) zdroj: tisková zpráva

Soudy jsou příliš důležité na to, aby o nich rozhodovali porotci. Gene Hackman, Rachel Weisz, John Cusack a Dustin Hoffman v soudním dramatu Garyho Fledera dle románu Johna Grishama. Napsal: VOJTĚCH RYNDA Takové normální ráno. Dokud do kancelářského komplexu nevtrhne vyhozený zaměstnanec, nezastřelí se a nevezme s sebou pár bývalých kolegů

Takové normální ráno. Dokud do kancelářského komplexu nevtrhne vyhozený zaměstnanec, nezastřelí se a nevezme s sebou pár bývalých kolegů. Manželka jednoho z nich (ano, toho sympatického chlapíka) to nehodlá nechat jen tak, a když už tomu jejímu nikdo a nic nepomůže, rozhodne se z tragédie vytřískat aspoň nějaké peníze. Najme pohříchu uťápnutého právníka Wendella Rohra (Dustin Hoffman) a zažaluje firmu, která vyrobila inkriminovanou zbraň, za to, že si byla vědoma ilegálního prodeje svých produktů. Bác! Prohrát takový proces by pro zbrojovku - a pro zbrojovky vůbec - byla pořádná katastrofa (precedens), pročež firma neponechá nic náhodě a najme Rankina Fitche (Gene Hackman). Rankin Fitch v tom umí chodit. Dá dohromady tým expertů, sežene špičkovou audiovizuální a špionážní techniku a vyštrachá na každého člena poroty v chystaném procesu dost na to, aby ho nebo ji mohl ovlivňovat a dotlačit porotu jako celek ke kýženému výsledku. Třetí do party je Nick Easter (John Cusack), který se za asistence fešácké Marlee (Rachel Weisz) do poroty nabourá prozměnu zevnitř, ale o tom, co vlastně chce, neví pořádně nikdo nic. Dlouho to netuší ani divák - a když se to dozví, byl by daleko radši, kdyby se k němu ta informace nikdy nedostala. Leč nepředbíhejme.

Gene Hackman Porota je velice solidní soudní thriller. V Americe se po tomhle žánru můžou bůhvíproč utlouct a i Porota v tamních kinech zaznamenala velmi solidní úspěch. Tuzemské divácké preference tímhle směrem vyprofilované až tak silně nejsou, a snad i proto Bontonfilm vysílá Porotu do kin až po několika odkladech premiéry a v počtu pouhých jedenácti kopií - což při tak hvězdném obsazení (Hoffman, Hackman) není věru mnoho.

Přitom si Porota zaslouží poměrně vřelé doporučení. Je další z řady adaptací konspiračních soudniček autora bestsellerů Johna Grishama, podle jehož knih vznikly filmy jako Firma, Vyvolávač deště nebo Případ Pelikán, tedy samé neurážlivé, příjemné, mainstreamové kousky. Obsahuje smyslupný, i když pochopitelně ne neděravý příběh, který chvátá kupředu v tempu tak akorát divokém, aby měl člověk pocit, že musí dávat pozor, ale aby zároveň o nic nepřišel. Dějové zvraty jsou příjemné v tom smyslu, že na jednu stranu přicházejí v Porota očekávaných chvílích, ale zároveň story stáčejí do nečekaných zákrut. Nechybí vypjaté soudní scény (pochopitelně), pohled do zákulisí (scény z místnosti, kam si chodí porota oddychnout, patří k nejzábavnějším), bitky, honičky, loupeže... Téma - "soudy jsou příliš důležité na to, aby o nich rozhodovali porotci", jak praví slogan - je ve spojení s motivem zneužívání technologie pro "krádež" soukromí taky docela originální a zajímavé. Svou roli hraje i napjatá, zpocená, mysteriózní atmosféra New Orleans, kde se film odehrává. A navíc je tu ten skvělý casting. Gene Hackman ve své třetí "grishamovce" maluje standardně kvalitní portrét profíka, který má věci na háku, dokud... je tam mít přestane. Dustin Hoffman si dějově nepříliš důležitou, nicméně nezbytnou roličku žalobce střihnul s odpustitelnou rutinou a během svého sóla na téma "starý poctivec věří slepé spravedlnosti" oprávněně strhává veškerou pozornost na svou personu. Rachel Weisz jsem v Porotě viděl snad poprvé v životě opravdu hrát - a největším překvapením se pro mě stal John Cusack, jenž tu osciluje mezi strohou, unavenou úsporností "civilní" části své role a barevnými hereckými etudami, kterými popostrkává soudce i ostatní členy poroty tam, kam zrovna potřebuje.

Dustin Hoffman Jenže: je tu jedno velké "jenže". Typické americké soudní drama se obvykle doslazuje koňskými dávkami patosu, a Porota bohužel není výjimkou. V momentě, kdy všechny ty hry na kočku a na myš (a že jsou opravdu zábavné a chytré, pokud jsem to ještě neřekl) dospějí k poslední kličce, se film otočí břichem nahoru a stane se z něj jen další načančaná mrtvolka nafouklá slzopudnými řečmi o spravedlnosti. A nechtějte po mně, abych vám řekl, co že to vlastně Nick s Marlee svým počínáním sledují; jen byste se mi smáli.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.