Po Avengers 2 čeká marvelovskou sérii zemětřesení

20. 4. 2015 - 23:30 | Téma | Ladislav Loukota

Po Avengers 2 čeká marvelovskou sérii zemětřesení zdroj: tisková zpráva

Když se z jara 2008 v kinech objevil první díl Iron Mana, málokdo skutečně věřil, že se mu podaří nastartovat filmovou ságu, která čtyři roky na to vyvrcholí "týmovou" Avengers. Nyní však o dobře šlapající továrně na filmové komiksy nikdo nepochybuje, dokonce je stále zjevnějším zdrojem inspirace pro konkurenční studia. 

Leitmotivem upoutávek Avengers: Age of Ultron je snaha vyvolat dojem, že nás tentokrát bude čekat jakýsi konec éry. Éry Tonyho Starka, éry superhrdinů, éry lidstva. Divák je právem notně skeptičtější. Avengers 2 sám o sobě ani není zakončením tzv. fáze 2, jako fázi 1 končili první Avengers – tím bude až na podzim plánovaný Ant-Man. Pozorní fanoušci totiž dobře vědí, že Iron-Man i Kapitán Amerika se musejí objevit minimálně ještě příští rok v Civil War, jenž se pokusí kolegiální atmosféru Avengers rozbít napadrť. Jenže bližší náhled ukáže, že snad už během roku až dvou bude marvelovky skutečně čekat personální zemětřesení.

the-avengers-chris-evans-captain-america-image zdroj: tisková zpráva

Jeho důvodem není nic menšího než samotná povaha vzájemné provázaného filmového seriálu. Loni na Comi-Conu Marvel oficiálně představil seznam plánovaných filmů do roku 2019, ví se však, že dlouhodobě má plán na nové superhrdinské filmy až do roku 2028. Dříve či později bude proto muset nastat cosi, co si ještě nedávno málokdo připouštěl – bude třeba zlikvidovat superhrdiny staré. Možná, že nedojde přímo na fyzickou likvidaci kultovních postav, ale jejich proměnu či odchod do penze, pravidla filmového vyprávění se však antiklimatického konce bojí ještě urputněji než čert kříže. Avengers: Age of Ultron, nejpozději snad Civil War přitom bude ideálním startem cesty za takovým cílem, jinak marvelovským filmům hrozí nepříjemné přelidnění.

Traduje se, že ve světě marvelovských filmů nikdo nikdy doopravdy neumře. Jako ve většině superhdinských komiksech, které jsou dekády let staré a přesto jejich titulní postavy stále čile kopou do padouchů, mají supehrdinové i ve filmovém světě nadzemskou trvanlivost. Nic ale nepotrvá věčně – oproti komiksové předloze jsou totiž marvelovské filmy bytostně závislé na hereckých hvězdách. Ostatně již od debat ohledně honoráře Roberta Downeyho Jr. se tak spekuluje, že taktéž postavy fáze 1 nebo fáze 2 budou časem nahrazeny zcela novými. Nové postavy k tomu dávají ideální příležitost.

Vstanou noví bojovníci

Odpovídá tomu i již známý seznam filmů na příští čtyři roky – nebudeme-li počítat Avengers 2, v desítce plánovaných filmů najdeme hned pět zabývajících se novými tvářemi. S výjimkou Strážců galaxie, kteří se odehrávají mimo dosavadní kulisy na Zemi, přitom poslední "origin story" uvádějící nového filmového velkolepě známého superhrdinu, z dílny Marvelu přišla už před čtyřmi lety (Kapitán Amerika z roku 2011), od té doby marvelovky profitují skoro výhradně z pokračování a týmovek.

Iron Man 3 zdroj: Falcon

Už příští rok ale bude představen Doctor Strange s tváří Benedictra Cumberbatche, dva roky na to se po boku třetích Avengers (první polovinu dvoudílného Infinity War, který rozpůlením na dvě části opět cituje seriálové postupy) představí dokonce dva noví hrdinové, Black Panther a Captain Marvel – první z nich vypráví příběh vůbec prvního černošské superhrdinské postavy, druhý zase přichází s první ženou superhrdinkou v marvelovském filmovém světě (z pozice hlavní postavy). Rok na to dokonce dorazí Inhumans, kteří by mohli představit celý ansámbl nových postav. Esem v rukávu Marvelu je navíc stále šance získat pro své potřeby dobře známé tváře, na které v průběhu let studio ztratilo práva. Již nyní se ví, že Sony propůjčí Marvelu "svého" Spider-Mana, pokud by jejich dohoda uspěla razantně dobře, v daleké budoucnosti by totéž mohlo potkat i jiný marvelovských artikl, X-Meny.

Na každý pád se tvůrci z Marvelu budou v nadcházejících letech muset poprat se stárnutím svých dosavadních hlavní postav, resp. jejich hereckých představitelů, a tak i jejich riskantním nahrazováním. Jak to zvládnou, bude zajímat nejenom vlastní diváky, ale především konkurenci.

zdroj: Falcon

Ačkoliv filmy postavené na komiksech z dílny DC (Superman, Batman) stále urputně bojují s tím, jak správně přijít s filmovým seriálem á la Marvel, tzv. sdílený svět začíná být tahákem rovněž u dalších studií, nejnovější například i Disneyho. Právě jeho snaha vyčarovat ze značky Hvězdných válek nejen další trilogii pokračování původní sextalogie, ale i spin-off filmy (jako nově oznámený Rogue One) zjevně sází na tytéž principy jako marvelovské filmové seriály. V éře, kdy se všemožné remaky už všem začínají přejídat, ukazuje Marvel skrze sdílený fikční svět možnou budoucnost Hollywoodu. Nakolik jeho nápady nahradí nynější velkofilmy, bude záviset jenom na tom, jak dlouho zvládne svůj seriál uk

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.