Petr Pan

28. 5. 2007 - 11:47 | Téma | red

Petr Pan zdroj: tisková zpráva

Ze zámoří dorazila k našim břehům nová adaptace klasického příběhu, která měla větší ambice, než dokázala naplnit

Ze zámoří dorazila k našim břehům nová adaptace klasického příběhu, která měla větší ambice, než dokázala naplnit. Méně pohledných digitálních exteriérů a více legrace, nápadů a fantazie, tak bude nejspíš znít vzkaz filmařům od jejich diváků.

Petr Pan Možná je poněkud redundantní psát něco o ději filmu, který nese název Peter Pan. Stačí myslím ujištění, že se vskutku jedná opravdu o film podle starého dobrého příběhu o chlapci, který nechtěl zestárnout a nikoliv o žádnou drsnou autorskou výpověď na téma svět mladého homosexuála narkomana poznamenaného rodinným traumatem, který přespává v parcích a z posledních sil uniká mafii organizující dětskou prostituci. Přesto si přece jen pár duchaplných větiček na úvod neodpustím:
Petr Pan Wendy je vzorné děvče ze vzorné středostavovské anglické rodiny, má dva vzorné (ždibíček rozpustilé) bratříky, kterým vládne železným právem starší sestry, trochu neprůbojného otce, jinak ovšem vzorného anglického džentlmena, a po všech stránkách báječnou maminku. Do jejich uhlazeného světa pronikne jednoho večera neznámý host. Je jím Peter Pan, chlapec, který se kdysi rozhodl, že ani za mák netouží po tom vyrůst a stát se vzorným zaměstnancem nějakého vzorného úřadu ve službách vlasti a Jejího veličenstva a radši emigroval do Země Nezemě, kde s partou podobných výlupků prožívá jedno dobrodružství za druhým. Malé povyražení ve Wendině pokoji (v kterém hrál hlavní úlohu pes a stín) se nakonec vyvrbí ve velké dobrodružství, které mají v doprovodu Petera Pana a jeho tlupy veselých zbojníků (neplést si to s podobnou bandou zbojníku sherwoodských) Wendy a její bratři strávit v Zemi Nezemi.

Petr Pan Na tomto fantastickém místě je přemnoho příležitostí k zábavě, nicméně Patera Pana nejvíc baví šikanovat světáka kapitána Hooka a jeho nebohou bandu nešikovných pirátů. Není divu, že Hook má na Pana spadeno, a že se mu vždy rozčilením rozklepe hák na pahýlu ruky, jen co zvětří jeho přítomnost. Wendy a její bratry čeká v novém prostředí nejedno překvapení a zážitek, včetně zhruba stejného počtu překážek a obtíží. Vedle černé pirátské lodi je tou největší pro zvolna dospívající Wendy fakt, že Peter Pan ač chlapec k nakousnutí, není schopen milovat.

Z čerstvé adaptace klasického příběhu J. M. Barrieho jsou cítit nemalé ambice. Tvůrci snímek oděli do luxusního trikového kabátu, takže se dočkáme velkého množství poletujících postaviček, průletu vesmírem, zářivého nebe všech barev, poskakování po růžových mráčcích, soubojů v plachtoví a obrovského digitálního krokodýla. Chvíli je to sice hezké na pohled, ale nakonec to všechno působí vyčpěle a sterilně. Jakoby producenti snímku zapomněli na to, že příběh o síle fantazie potřebuje spíš než pořádnou investici do rozpočtu pořádnou dávku imaginace tvůrců.

Petr Pan Filmu se na jednu stranu jakoby nedá nic vytknout. Vždyť vše je jak má být, Peter Pan lítá, aniž by budil nedůvěřivý úsměv na tvářích diváků, kapitán Hook je charismatický krvežíznivý zlosyn, Země Nezemě je tak „krásně“ barevná a příběh je napsaný věrně podle známé a oblíbené historky. Tak proč to tedy nefunguje? Protože je to prostě moc korektní, moc přesné, moc uhlazené. Je všechno takové pěkné, ale bez života, oslnivé, ale bez překvapení, nemá to šťávu. To je hlavní důvod nevelkého úspěchu drahého filmu na světových plátnech. Legračních pirátů jsme si užili dost v Pirátech z Karibiku a létajících soubojů zase v pokračováních Matrixu a moc víc nám Peter Pan bohužel nenabídne.

Film je namíchaný z motivů a obrazů, které jsme už všichni někdy viděli, nebo si je lehce představíme, herci hrají dobře, ale zase jen přesně podle určeného typu (nejvíce myslím zaujme Jeremy Sumpter jako titulní hrdina – mimochodem jeden z mála chlapeckých filmových přestavitelů této role, ve většině filmových adaptací hrají kupodivu Petra Pana dívky, mezi nimi např. Mia Farrow ve filmu z roku 1976).

Myslím si, že stojí za to vytáhnout srovnání se Spielbergovým Hookem, který sice také nebyl žádným oslnivým úspěchem, ale i když byl co se týče fasády méně propracovaný, stál v základech na dobrém a přitažlivém nápadu. A taky měl Robina Williamse, kterému ten praštěný kostým Petera Pana perfektně sednul.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.